Komentarz do artykułu Nie będzie Biegu Granią Tatr?

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Najgorsze jest to, że udzielenie lub nie udzielenie pozwolenia na zawody jest całkowicie uznaniowe, nie ma żadnych reguł i dyrekcja każdego Parku poczyna sobie u siebie jak we własnym ogródku. W jednym parku taka sama impreza przejdzie bez problemu, w drugim za wielkim haraczem, a w trzecim w ogóle. Bardzo korupcjogenna sytuacja, jak zresztą wiele w naszym kraju raju :).
The faster you are, the slower life goes by.
PKO
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Najgorsze jest to, że udzielenie lub nie udzielenie pozwolenia na zawody jest całkowicie uznaniowe, nie ma żadnych reguł i dyrekcja każdego Parku poczyna sobie u siebie jak we własnym ogródku. W jednym parku taka sama impreza przejdzie bez problemu, w drugim za wielkim haraczem, a w trzecim w ogóle. Bardzo korupcjogenna sytuacja, jak zresztą wiele w naszym kraju raju :).
no i o to chodzi... urzędasom oczywiście :hej:
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
Przemek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sugeruję, wszystkim ułanom pochować ciupagi, bo jakakolwiek konfrontacja z TPN jest całkowicie bezzasadna a dodatkowo naraża organizatorów innych biegów w TPN, na analogiczne problemy. Póki co jest jeszcze m.in Bieg Marduły i Bieg na Kasprowy.
Czy myślicie, że dyrekcja TPN nie zastosuje "odpowiedzialności zbiorowej" jeśli doszłaby do skutku dzika akcja biegowa a la BUGT?

Widać, że duch pana Gąsienicy-Byrcyna krąży po siedzibie TPN - straszne to i przykre to. Ja rozumiem, że misie, świstaki i kozice...
Mam w takim razie gorącą prośbę o równe traktowanie nas biegaczy i pozostałych gości TPN. W tym momencie czuję się dyskryminowany. W konsekwencji nie czuję się mile widziany w Zakopcu :wrr: (jak wy tak - to ja tak)
Zatem na letni i zimowy wypoczynek będę szukał dla mojej rodziny innego miejsca. Tylko tyle i aż tyle.
Awatar użytkownika
Adam Ko.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:15
Życiówka w maratonie: 3:58:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przemek pisze: bo jakakolwiek konfrontacja z TPN jest całkowicie bezzasadna
Dlaczego uważasz, że jest bezzasadna? Sam widzę przynajmniej kilka argumentów za. We mnie coś się burzy, kiedy widzę takie pozbawione logiki, aroganckie decyzje.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461

Blog treningowy
Obrazek
Przemek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oczywiście, że jestem oburzony i wściekły! Ale jestem też osobą myślącą, która stara sie przewidzieć konsekwencje swoich zachowań.
Jeśli zależy nam na tym, aby bieganie w Tatrach było obecne, a nie przepadło na wieki wieków amen, to właśnie teraz powinniśmy ostudzić emocje i nie dać się TPN sprowokować do nieodpowiedzialnych, a przede wszystkim niesłużących sprawie akcji jak na przykład bieg partyzancki po trasie BUGT.

Adam, Twoje pytanie mnie trochę dziwi, bo odpowiedź na nie jest w moim wcześniejszym poście.
Konfrontacja dlatego nie, bo jak biegacze uprą się i zrobią swój dziki bieg, to TPN uprze się, żeby przez najbliższe np 5 lat, żadna zorganizowana impreza biegowa się nie pojawiła w Tatrach. TPN ma prawo - czy to Ci się podoba, czy nie - ma prawo nie wyrazić zgody na zorganizowaną imprezę (wcale nie jest potrzebny powód, wystarczy pretekst jak w tym przypadku).
O BUGT niefortunnie dowiedzieliśmy się odrobinę za wcześnie.. Moja wyobraźnia kilka razy w tym czasie wiodła mnie trasą BUGT. W związku z ostatnimi wiadomościami nasze wielkie rozczarowanie jest całkowicie uzasadnonie. Ale po co jątrzyć?? Po co szukać winnych?? Trzeba znaleźć odpowiedniego dyplomatę, który nasze interesy przekaże TPN. Moim zdaniem interesy TPN i Biegaczy są wspólne. Skoro TPN nie dostrzega tego, to należy odpowiednimi środkami te interesy przedstawić. Zatem rzecz rozbija się o metody. Cel mój i Twój jest ten sam: BUGT.
Dziki bieg po trasie BUGT w tych okolicznościach to dziecinada, która do niczego pozytywnego nie doprowadzi. Czytałem głosy, że jak TPN zobaczy w tym roku, że ktoś biegnie, to w przyszłym roku to oscypka dorzuci do pakietu :hahaha: Przecież TPN widzi ile osób bierze udział w innych biegach w Tatrach i ma świadomość, że dla biegaczy to cudowny teren do biegania.
Awatar użytkownika
Rychu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Do pertraktacji z TPN proponuję Kręcinę z Latem. Panowie bez problemu załatwią nam bieg, a TPN z chęcią dorzuci świstaka z kozic gratis :P
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Przemek pisze: jakakolwiek konfrontacja z TPN jest całkowicie bezzasadna
całe szczęście ze organizatorzy to rozumieją
http://www.facebook.com/BiegUltraGrania ... 2183110164
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
lukmaj
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 3:42:00

Nieprzeczytany post

Już od dawna wiadomo, że TPN nie zależy na promowaniu turystyki a jedynie na ograniczaniu dostępu do gór.
Ja mam propozycję, żeby ten bieg zorganizować po drugiej stronie granicy... ciekawe jaki tam będzie odzew na pomysł biegu?
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chętniej, taniej i z limitem na 700 osób ;)

Biorąc pod uwagę, że w prawie tym samym terminie jeszcze trochę na południe można wystartować w Lavaredo Ultra Trail, który kosztuje całe 330 PLN to niech sobie TPN pozamyka szlaki na kłódkę. Szkoda, że organizatorzy obrywają za entuzjazm i chcenie.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

kisio pisze:w prawie tym samym terminie jeszcze trochę na południe można wystartować w Lavaredo Ultra Trail,(...) niech sobie TPN pozamyka szlaki na kłódkę.
a kiedy w TPN odbywa się bieg marduły, to słowackie wysokie szlaki są naprawdę zamknięte na kłódkę
ale o tym sza
TPN niedobry, TANAP dobry i taki ma być przekaz!

btw. dolomity to ponad 5 tys km2, polskie tatry niecałe 200. ale to z pewnością bez znaczenia
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Adam Ko.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:15
Życiówka w maratonie: 3:58:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przemek, konsekwencje to jedno. Zgadzam się, że organizacja biegu na dziko może mieć negatywne skutki, nie znam realiów, nie wiem jaki poziom mściwości reprezentują władze TPN, nie wiem, jakie warunki ostatecznie stawiają. Jeśli można się dogadać, to taka opcja jest oczywiście lepsza. I to punkt pierwszy.
Punkt drugi to pytanie, czy taki protest ma rację bytu, czy nie w sytuacji, kiedy warunki TPN będą absurdalne i poza granicami możliwymi do spełnienia ma. Moim zdaniem ma. Jeśli władza jest przekonana, że jest wszechmogąca i że może mieć ludzi w poważaniu to dobry moment, żeby takiej władzy pokazać, że się myli. Jeśli jest tak jak mówisz i reakcją byłby zakaz innych biegów, to znak, że coś z władzami TPN jest bardzo nie w porządku. Dziecinada? Może i dziecinada, pytanie czy w ostatecznym rozrachunku gorsza czy lepsza, niż ucieczka z podkulonym ogonem.
Podkreślam, nie jako pierwsze rozwiązanie, sztuka dla sztuki, żeby zagrać komuś na nosie, ale jako ostateczność, jeśli inne metody zawiodą.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461

Blog treningowy
Obrazek
monika.team
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wkrótce powinnyśmy mieć dla Was lepsze informacje :)
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

trzymamy kciuki! :taktak:
cats do not go for a walk to get somewhere, but to explore
turek75_31
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:
kisio pisze:w prawie tym samym terminie jeszcze trochę na południe można wystartować w Lavaredo Ultra Trail,(...) niech sobie TPN pozamyka szlaki na kłódkę.
a kiedy w TPN odbywa się bieg marduły, to słowackie wysokie szlaki są naprawdę zamknięte na kłódkę
ale o tym sza
TPN niedobry, TANAP dobry i taki ma być przekaz!

btw. dolomity to ponad 5 tys km2, polskie tatry niecałe 200. ale to z pewnością bez znaczenia

Vitam

TANAP zamyka szlaki ze względu na uzasadnione zagrożenie lawinowe w prawie każdej dolinie wysokogórskiej od kiedy pamiętam ( a pamiętam od dawna bo urodziłem się w Zakopcu ). Co do kłopotów organizacyjnych z TPN to wcale mnie one nie dziwią. Organizowałem imprezy firmowe w Zakopcu ( i nie tylko) i wynegocjowanie czegokolwiek na tym terenie jest bardzo trudne. Ludzie tam wolą nic nie mieć niż zarobić 50 zł mniej. A ceny mają oderwane od jakiejkolwiek rzeczywistości. Niech przykładem będzie pan który ma 20 m działki na stoku Gubałówki i nie zgadzał się na spore pieniądze za możliwość jeżdżenia na nartach w zimie. Gość mógłby co roku mieć kupę pieniędzy za nic nie robienie ale nie chcieli mu dać tyle ile chciał więc nie jeżdżą.
Ps. w Tatrach jest jeszcze bieg na Wołowiec

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Z informacji które do mnie docierają, jest juz porozumienie i bieg sie odbędzie, choć chyba będzie mniejszy limit miejsc.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ