Buty minimalistyczne a długie biegi

Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Ja wszystko biegam w mini (choć mam 3mm spadku), ale czuję kamienie i wszystke wady nawierzchni. Dlatego chciałoby się mieć na każdą nawierzchnię but odpowiedni, ale to tez kosztuje. Wybrałem inny wariant. Biegać po takich trasach, żeby aktualne buty im sprostały, a ja, czuł się dobrze :)
jest to jakieś rozwiązanie, chociaż przyznasz, że przyjemniej byłoby inaczej :D
tylko ta kasa i narzekania drugiej połówki ... :D
Go Hard Or Go Home
PKO
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03

Nieprzeczytany post

Dlatego szukam czegoś w miarę przystępnej cenie, mógłbym kupić f-lite 235, ale po zakupie ostatnich inov wiem, że ich buty nie są warte swojej ceny. Adidas adipure trainer wydają się być ok, cena też w granicach 250zł, choć nigdzie nie mogę znaleźć sensownej recenzji tych butów, nike free 3.0 v4 też mi pasują, ale może macie jakieś inne propozycje?
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Jeśli interesuje Cię zdanie kogoś kto biega wszystkie obecne treningi w nike free 3.0 to mogę Ci powiedzieć, że biega mi się w nich bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tyle, że to nie buty minimalistyczne, nawet w tej wersji
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

herson pisze:Tyle, że to nie buty minimalistyczne, nawet w tej wersji

i co z tego wynika?
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Nie przywiązywałbym się za bardzo do kwestii nazewnictwa "minimalistyczne" "nie minimalistyczne".
Temat postu wprawdzie sugeruje, że Kolega szuka minimali na długie wybiegi ale napisał też, że nike free również bierze pod uwagę. Sądzę zatem, iż przyda mu się zdanie kogoś, kto cały czas w takich butach biega, i jest zadowolony. Są elastyczne, dobrze czuć podłoże, i nie są bardzo drogie gdyż obecnie można je kupić za 229 zł.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

albo w biedronce z cholewka salomona ;) za 49.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:

i co z tego wynika?
może to, że nie przeczytałeś pytania
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

herson pisze:
WojtekM pisze:

i co z tego wynika?
może to, że nie przeczytałeś pytania
której części nie doczytałem?
Go Hard Or Go Home
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podobnie jak Wojtek M. ja też zauważyłem, że już odpowiedziałeś sobie na pytanie (że "przydałoby się"). Jeśli się dobrze czujesz w minimalach, to może rozważ sprawienie sobie drugiej pary mającej prawie wszystkie ich cechy (zerowy spadek, elastyczność podeszwy, zapiętka itd., szeroki nosek...) tylko z trochę bardziej amortyzowaną podeszwą i ew. płytką, jeśli te kamole czy inne szyszki tak lubisz :) Sporo jest takich modeli (ładnie pogrupowane - plus wiele testów - np. tu: http://www.runblogger.com/2012/09/recom ... style.html)

Gmerając po różnych portalach ludzi propagujących bieganie tzw. naturalne, którzy dużo trenują, startują, testują itd. można przeczytać, że jest to całkiem częste podejście (tj.nie same minimale, tylko w odwodzie druga para "trochę bardziej amortyzowanych minimali" na dłuższe trasy czy starty - czy choćby dla odmiany). Niektórzy drugą parę fundują sobie ze spadkiem np. "aż" 4 mm i też sobie chwalą (ja też tak mam, choć trochę przez przypadek; moja druga para, Brooks PureConnect, jak na minimale jest trochę zbyt sztywna, no i ten spadek.... ale biega się fajnie więc nie ma co ortodoksić). Mi to pasuje, no ale to Twoje odczucia się liczą. Na szczęście nie kupujesz tego na lata.
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03

Nieprzeczytany post

hassy pisze:Podobnie jak Wojtek M. ja też zauważyłem, że już odpowiedziałeś sobie na pytanie (że "przydałoby się"). Jeśli się dobrze czujesz w minimalach, to może rozważ sprawienie sobie drugiej pary mającej prawie wszystkie ich cechy (zerowy spadek, elastyczność podeszwy, zapiętka itd., szeroki nosek...) tylko z trochę bardziej amortyzowaną podeszwą i ew. płytką, jeśli te kamole czy inne szyszki tak lubisz :) Sporo jest takich modeli (ładnie pogrupowane - plus wiele testów - np. tu: http://www.runblogger.com/2012/09/recom ... style.html)

Gmerając po różnych portalach ludzi propagujących bieganie tzw. naturalne, którzy dużo trenują, startują, testują itd. można przeczytać, że jest to całkiem częste podejście (tj.nie same minimale, tylko w odwodzie druga para "trochę bardziej amortyzowanych minimali" na dłuższe trasy czy starty - czy choćby dla odmiany). Niektórzy drugą parę fundują sobie ze spadkiem np. "aż" 4 mm i też sobie chwalą (ja też tak mam, choć trochę przez przypadek; moja druga para, Brooks PureConnect, jak na minimale jest trochę zbyt sztywna, no i ten spadek.... ale biega się fajnie więc nie ma co ortodoksić). Mi to pasuje, no ale to Twoje odczucia się liczą. Na szczęście nie kupujesz tego na lata.
Trafiłeś w sedno, właśnie chodzi mi o buty, które najlepiej aby miały zerowy spadek, natomiast miały choć trochę amortyzowaną podeszwę abym nie czuł każdego najmniejszego kamyczka. Niestety nie znam żadnego takiego modelu.
Mógłbyś poprawić swój link i podać przykłady właśnie takiego typu butów?
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Brooks PureDrift :hejhej:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://www.runblogger.com

Szperaj w zakładkach na czarnych paskach na górze (te "Recommended..." albo po firmach, m.in. właśnie Altra, którą wskazuje Klanger - tylko czy to w PL do dostania? I test PureDrifta też tam jest, a na deser cudowny nowy wymysł Ryboka :));

albo np.:

http://naturalrunningcenter.com/

prawa kolumna, przewiń trochę niżej.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

polecam Skora.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot