Cel: 30 minut ciągłego biegu - Plan 10-cio tygodniowy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
zekir84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

zauważyłam, że plan 6-tygodniowy jest dużo bardziej popularny.
Może dlatego, że dużo ludzi chce jak najszybciej osiągnąć to co sobie założyli (a później szybko "odpadają"). Ja zdecydowałem się na plan 10-cio tygodniowy właśnie dlatego, że jest rozciągnięty w czasie, a ja niestety szczuplaczek nie jestem i trochę boję się o moje stawy.

aliceliddell - dasz radę. Trzymam kciuki.
PKO
aliceliddell
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki! I nawzajem. Pisz o postępach :)
Awatar użytkownika
hotmas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też zaczynałem trzy miesiące temu z tym planem przy 106 kg wagi i uważam, że jest on dość elastyczny i można go modyfikować. Ja nie trzymałem się go jakoś sztywno i kilka treningów odpuściłem mimo to pierwszy półgodzinny bieg zaliczyłem szybciej niż to było przewidziane. Dziś moja waga to 98 kg i biegam spokojnie godzinę w spokojnym tempie.
Trzymam za Was kciuki. Powodzenia.
zekir84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzisiaj też nie było lekko (warunki chyba gorsze niż wczoraj), ale mimo wszystko (czyt. mimo bólu nóg, kolan) czuję się lepiej. Oby tak dalej :)
aliceliddell
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

hotmas pisze:Ja też zaczynałem trzy miesiące temu z tym planem przy 106 kg wagi i uważam, że jest on dość elastyczny i można go modyfikować. Ja nie trzymałem się go jakoś sztywno i kilka treningów odpuściłem mimo to pierwszy półgodzinny bieg zaliczyłem szybciej niż to było przewidziane. Dziś moja waga to 98 kg i biegam spokojnie godzinę w spokojnym tempie.
Trzymam za Was kciuki. Powodzenia.
Dzięki! Przeczytałam Twojego bloga - robi wrażenie :taktak:
Awatar użytkownika
hotmas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki. Wkrótce będziecie śmigać szybciej i więcej ode mnie :-) Wystarczy tylko dobra motywacja :-)
zekir84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam pytanie do doświadczonych biegaczy, osób które stosowały plan 10-cio tygodniowy - że należy stosować dietę to wiem. Ale co z alkoholem? Oczywiście w ilościach nie przekraczających 3-4 piw lub 4-5 kieliszków wódki? Mam dzisiaj i jutro imprezy firmowe i nie wypada na nich nie być.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a czy bycie na imprezie musi się równać picie na imprezie? bo jakoś tak nie widzę związku przyczynowo-skutkowego ;)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:a czy bycie na imprezie musi się równać picie na imprezie? bo jakoś tak nie widzę związku przyczynowo-skutkowego ;)

Równie dobrze ktoś może się zapytać czy bieganie równa się abstynencja :)

W obu przypadkach to się sobie nie równa. Będąc na imprezie można i wypić i nie wypić. W zależności od chęci. Tak samo biegając można i się napić alkoholu i go nie ruszać.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oczywiście masz rację :) Tylko kolega tak przedstawił "problem" - impreza = alkohol ;)
przynajmniej ja to w ten sposób odebrałem :)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
tremendo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziś ukończyłem trzeci tydzień treningowy i dwa ostatnie treningi w tym tygodniu nie wyglądały tak jakbym tego chciał. Przy 3 powtórzeniu ciężko mi się biegło, a trucht w trakcie 4 powtórzenia był bardzo wolny (jakby ktoś szybko maszerował to pewnie by mnie wyprzedził hehehe). Wcześniej na koniec każdego tygodnia ostatni trening biegło mi się całkiem dobrze, a tu nie widzę takiej poprawy. Zauważyłem, że podczas 2 ostatnich treningów była znacznie niższa temperatura, bo ciągnęło mi po dłoniach jak wyszedłem. Czy niższa temperatura mogła mieć wpływ na moją dyspozycję??? Pod koniec 3 powtórzenia miałem już problemy z oddechem i za każdym razem nogi mnie bolą, a dokładniej łydki, mięśnie piszczelowe. Na udach w ogóle nie odczuwam bólu, a nawet tego, że trenowałem. W sumie to z oddechem jest całkiem ok. mógłbym biec, ale nogi bolą. Można powiedzieć, że w trakcie dalszych powtórzeń mam kryzys, bo biegnę i patrzę co chwilę ile zostało do końca. Teraz zastanawiam się czy mam iść dalej, a może powtórzyć ten tydzień...
Awatar użytkownika
Provitamina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To ze odczuwasz miesnie, to normalne. Ja tez tak mialam. Jesli Twoj oddech staje sie plytki, czujesz ze sie meczysz to postaraj sie zwolnic, wyluzowac i nie myslec tak goraczkowo ile jeszcze zostalo czasu do konca biegowej serii. Wiem ze 3 min biegu moze byc kosmiczne dla poczatkujacego - kilka dni temu jeszcze tak myslalam i z przerazeniem patrzylam na kolejne tygodnie. Teraz biegam 30 min i dluzej. Warunek - trzeba powoli.
Life is short... running makes it seem longer.

Mój blog
Popiszmy, czyli komentarze do bloga

Obrazek
=========
-----
Moje endo
zekir84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Oczywiście masz rację :) Tylko kolega tak przedstawił "problem" - impreza = alkohol ;)
przynajmniej ja to w ten sposób odebrałem :)
Impreza firmowa = alkohol - przeważnie.
Tak samo biegając można i się napić alkoholu(...)
W piątek wypiłem dwa piwa w ciągu godziny. Pojechałem do domu, trochę posiedziałem i wyszedłem na kolejny dzień treningu i... trenowało mi się rewelacyjnie. Nie czułem się pijany czy chociażby wstawiony (zresztą po takiej ilości alkoholu to raczej niemożliwe) - po prostu chodziło mi się bardzo, bardzo dobrze. Nawet "pobiłem" swój rekord z dnia poprzedniego :)

W sobotę impreza nie wypaliła i też chodziło mi się rewelacyjnie. Wyrównałem swój rekord z piątku.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zekir84 pisze:
W piątek wypiłem dwa piwa w ciągu godziny. Pojechałem do domu, trochę posiedziałem i wyszedłem na kolejny dzień treningu

A takiego podejścia akurat nie popieram. Wg mnie jest czas i na picie i na bieganie. I nie ważne jakie ilości. Jak piję to nie biegam. Napić się zawsze można po treningu, albo zamiast treningu. Ale to tylko moje podejście :)
zekir84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A takiego podejścia akurat nie popieram. Wg mnie jest czas i na picie i na bieganie. I nie ważne jakie ilości. Jak piję to nie biegam. Napić się zawsze można po treningu, albo zamiast treningu. Ale to tylko moje podejście :)
Wiem. Ale nie chciałem tracić treningu. Przynajmniej na początku.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ