brak szybkości, trening 400 metrówki.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam - ostatnio robiłem taki trening:
rozgrzewka (ok 12' spokojnego biegu i ćw. sprawnosciowe (ręce, skipy etc)
a potem na bieżni 800m w 2:26, i 6X400m/przerwa 200m trucht po 70-71 sek. ostatnia(6) w 68''.
I mam pytanie: czy przy moim wyniku (18') na 5km taki trening mi coś da?, czy może jakoś go zmodyfikować?

A i druga rzecz - wł. między innymi przy tych 400 metrówkach jakoś mi się wydaje, że mi brakuje szybkości (i nie wiem czy to jest subiektywne odczucie czy co?),
bo np. jak robiłem - te 2 ostatnie to już prawie miałem miękkie nogi,
albo dziś: czułem się tak, jakbym miał "betonowe" uda - albo inaczej - "nogi nie nosiły",
ale widziałem, że przebieżki jednak są w miare szybkie
dlatego pytanie: czym to jest spowodowane, że jeśli chodzi o czas, to może i biegam szybko, ale
sam czuję - jakby mnie cos trzymało - czy to może być spowodowane zbyt dużą liczbą bieganych kilometrów, czy to tylko przejściowy okres i mam go jakoś przeczekać ? :)
PKO
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

wg. mnie dobry trening tylko tak dalej- chyba po powrocie z gor sprubuje cos podobnego.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja planowałem pierwotnie 4X800 w 2:25-2:30 na 4min przerwy,
ale nogi nie współpracowały i zamieniłem na 400 metrówki.
A może za szybko zacząłem to 800.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a jaka masz zyciówke na 5km i ile chcesz pobiec? jak mozesz mówic ze nie masz szybkosci biegajac tak 800m ? wiesz mozesz pobiec na 100m 12sekund ale pobiegniesz 5km w 20min.
na 5km biega sie równo a finisz to nie jest "szybkosc" tylko wytrzymałosc szybkosciowa - czyli ile zostało Ci jeszcze sił by przyłozyc - czyli ile na danym tempie masz energii by pobiec ostatnie koło w np. 1:20min
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

oficjalna z zawodów nie jest zbyt dobra 18'. Ale ja uważam, że ja nie pobiegłem wtedy na 100 % możliwości. Jak 6 km jako II zakres biegałem po ok 3:47/1km to powinienem przebiec piątkę na zawodach w ok 17 minut. Właśnie - powinienem, a jakoś nie wyszło.
A w sumie: chciałbym gdzieś na przełomie czerwca/lipca biegać 5km w poniżej 17' - to jest realne według was?
Hmm, a co do możliwości - wczoraj zrobiłem ćwiczenia na siłę biegową, a potem 6km fatlek -
ostatnie 1200m wyszło po 3:20/km więc teoretycznie potencjał jest.
dezo66 pisze: na 5km biega sie równo a finisz to nie jest "szybkosc" tylko wytrzymałosc szybkosciowa -w np.
-
taa.. biegać równo - dobrze powiedziane - w moim przypadku to wyczucie tempa jest niemal zerowe, i druga rzecz - ja jakoś mam wewnętrzne zahamowania, żeby się zajechać na zawodach - znaczy wszysto jest ok, do momentu gdy nie myślę o zmęczeniu.
8x200m po 31-32'' udało mi się zrobić - czyli jednak jakaś szybkość jest
P.S a wracając do szybkości - ktoś mi może wyjaśnić, dlaczego - mimo, że siła biegowa jest dość męcząca to potem i tak jest się w stanie szybko biegać przebieżki?
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Powiedz mi jaki Planem idziesz? własnym, z neta czy z trenera?

Bo robisz dobre treningi ale nie odpowiednie do pory roku moim zdaniem.
Treningi typu 8x200m po 31s to robi sie w kwietniu, maju chyba ze masz jeszcze jakies wazne zawody za ok 2 miesiecy to ok. Teraz radziłbym by poprawic czas na 5km to trenowac wytrzymałosc biegowa czyli biegi ciagłe po 4-4:10 min/km przez 30-45 min. oraz rozbiegania no i czasem fartlek i troche siły biegowej w tygodniu.

a co do równego tempa - widze ze masz gps albo urzadzenie co mierzy predkosc podczas biegu z pulsometrem. wiec na zawodach mozesz ruszyc od razu konkretnym tempem na te 17min i ostatni km najwyzej mocnej pobiec, ale na 5km i wiecej szarpanie biegu jest bardzo uciążliwe bo potem zmeczenie szybko przychodzi. Ale 17 min nie jest kosmosem - masz duzo czasu
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no chyba, pomyślę, nad tą wytrzymałością, zwłaszcza, że może przydać się na przełaje.
Nie mam GPS-a -odcinki tempowe biegam na bieżni.
No i tym bardziej pulsometra
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zawsze przed startem mozesz pogadac z osobami które startuja i spytac sie na ile biegna (ale z tymi co maja jakies gpsy) bo maja wszystko poustawiane by biec tym tempem które ustawua w zegarku.

a 5km nalezy do biegów wytrzymałosciowych dlatego trzeba potrenowac wytrzymałosc.
b_j_j
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Jak dajesz radę takie treningi robić to połamanie 17'/5km nie powinno stanowić problemu. Zgadzam się z przedmówcą - w tym okresie drugi zakres (8-10km) raz w tygodniu to konieczność. Włączył bym dodatkowo jakiś fartlek (trzeci zakres + szybsze krótkie odcinki) np. WB3 5km + 10x1'/1' p. (lub WB3 5km + 5-6x400m (ok. 1'14")/400m truchtu (2'-3') truchtu jeśli chcesz pobiegać na bieżni). Jeśli dajesz radę pobiegać 8x200 m po 31-32" (nie wiem na jakich przerwach) to znaczy, że problemem nie jest szybkość tylko bardziej wytrzymałość (wytrzymałość szybkościowa?). Dużo robisz kilometrów tygodniowo?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

b_j_j pisze:Jeśli dajesz radę pobiegać 8x200 m po 31-32" (nie wiem na jakich przerwach)
Dokladnie... Jezeli juz bylo 5 treningow typu 8x200 i przerwy ponad 3', to takie czasy nie pozwola na 17'/5k.

Ale nie zgadzam sie z przedmowcami. Taki trening mozna zawsze zrobic. Tylko w zimie troche wolniej i nie jako glowny peak w tygodniu, zeby nie zaklucic normalnego treningu budowania bazy. Wazniejsze sa, jak juz pisaliscie, WB2.

Myscie zawsze o zdaniach Canovy: nigdy za daleko od tempa startowego.

Pozd.
Rolli
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:zawsze przed startem mozesz pogadac z osobami które startuja i spytac sie na ile biegna (ale z tymi co maja jakies gpsy) bo maja wszystko poustawiane by biec tym tempem które ustawua w zegarku.

no z tym pytaniem to akurat różnie jest - czasem ktoś ci powie, a czasem dostaniesz odp: "zobaczymy jak wyjdzie". Co do tych GPS-ów, to akurat nie zgadzam się, że każdy kto sie nastawia na konkretny czas musi biec z GPS-em (lub podobnym urządzeniem), tym co juz troche biegają i mają dobre wyczucie tempa wystarczy zegarek.
A i apropo co było pisane, że na robienie treningów - typu 8X200m jest teraz zła pora - stwierdzam, że masz z tym rację - że teraz powinienem pracować nad wytrzymałością, ale to tylko raz tak zrobiłem, bo dzień wcześniej robiłem siłę biegową, więc żeby zobaczyć jak mi się po sile biega na następny dzień.
b_j_j pisze:Jak dajesz radę takie treningi robić to połamanie 17'/5km nie powinno stanowić problemu. Zgadzam się z przedmówcą - w tym okresie drugi zakres (8-10km) raz w tygodniu to konieczność. Włączył bym dodatkowo jakiś fartlek (trzeci zakres + szybsze krótkie odcinki) np. WB3 5km + 10x1'/1' p. (lub WB3 5km + 5-6x400m (ok. 1'14")/400m truchtu (2'-3') truchtu jeśli chcesz pobiegać na bieżni). Jeśli dajesz radę pobiegać 8x200 m po 31-32" (nie wiem na jakich przerwach) to znaczy, że problemem nie jest szybkość tylko bardziej wytrzymałość (wytrzymałość szybkościowa?). Dużo robisz kilometrów tygodniowo?

Hmm ja teraz akurat np. jeszcze nie biegam 3 zakresu (może w marcu pomyśle). Biegałem kilka razy II zakres: 4km rozbieganie + rozgrzewka i na bieżni: 6km po 3:47-3:50/1km, albo innym razem: 8km tylko to było trochę wolniej bo po 3:56. No ten fartlek to też czasem biegam np:
10X2'/2' albo 15 km rozbiegania w tym od 8km: 4' szybsze tempo/1' trucht.
Btw: tam gdzie pisałeś: WB3 5km + 5-6x400m (ok. 1'14")/400m truchtu (2'-3') to chodziło ci o 5km biegu spokojnego? bo 5km w III zakresie i potem jeszcze 400 to dość dużo :P
Jeśli chodzi o 400 to biegałem tak: 3,2km + 7X400m po 73-74'' p. 90'' (w tym 100m trucht) a potem: 3X400m po 70''/4' przerwy. (chociaż tu akurat chyba lepszy trening byłby: 10X400 po 72-73''/200m trucht. Biegam po ok 66km/tydzień. W lutym może coś zwiększe kilometraż
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

200m było na 1' przerwy
b_j_j
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Chodziło mi o fartlek, który połączy danielsowski bieg progowy i rytmy. Z tymi pięcioma kilometrami to był tylko przykład, bo nie wiem ile jesteś w stanie zrobić. Kiedy przygotowywałem się do 10km, biegałem na bieżni trening typu 5km po 3'25" + 4x500m w 1'28" - 1'30"/wszystko na 4'przerwy. Czyli nieco ponad 17' biegu progowego (to dość krótko) i w sumie 2km rytmów (to też nie jest jakaś szalona ilość). Takie coś dawało mi nawet niezłego kopa no i jak wspomniał Rolli to są prędkości bliskie startowym więc jakoś tam się oswajamy z tym co może nas spotkać na zawodach.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze:200m było na 1' przerwy
Uj. To jest szybko.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no - alurat wtedy mi się o dziwo dość fajnie biegało.
Tylko po 4 to już trochę nogi zaczynały boleć
b_j_j pisze:Chodziło mi o fartlek, który połączy danielsowski bieg progowy i rytmy. Z tymi pięcioma kilometrami to był tylko przykład, bo nie wiem ile jesteś w stanie zrobić. Kiedy przygotowywałem się do 10km, biegałem na bieżni trening typu 5km po 3'25" + 4x500m w 1'28" - 1'30"/wszystko na 4'przerwy. Czyli nieco ponad 17' biegu progowego (to dość krótko) i w sumie 2km rytmów (to też nie jest jakaś szalona ilość). Takie coś dawało mi nawet niezłego kopa no i jak wspomniał Rolli to są prędkości bliskie startowym więc jakoś tam się oswajamy z tym co może nas spotkać na zawodach.
ej to ty po ile biegałeś piątkę? po 15min. Bo 3:25 jako zakres (czy tam bieg progowy) to dość szybko. Ja w tempie progowym to mógbym biegać najszybciej po 3:40.
No ale po tym 4X500m? może bym zrobił, tylko pewnie byłoby ciężko :D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ