badania
- radslo1
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:53
- Życiówka w maratonie: 3:21:47
Ja robię dwa razy w roku badanie krwi, cukier, cholesterol i elektrolity.
Raz w roku EKG spoczynkowe i wysiłkowe oraz echo serca.
Moim zdaniem to podstawa. U nie wygląda to tak, że idę do internisty, mówię ile biegam i to zazwyczaj wystarczy żeby zlecił mi badania.
Raz w roku EKG spoczynkowe i wysiłkowe oraz echo serca.
Moim zdaniem to podstawa. U nie wygląda to tak, że idę do internisty, mówię ile biegam i to zazwyczaj wystarczy żeby zlecił mi badania.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
jak wyżej z tym wyjątkiem, że jeśli nie masz skończone 40 lat to EKG nie musimy robić co roku.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
warto
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Badanie włosów jest był i będzie tematem kontrowersyjnym. Pacjent dostaje jakieś wykresy bez jednostek i co najistotniejsze: nie wie w ogóle na jakich zasadach opiera się ta analiza. Mój lekarz rodzinny gdy pokazałem mu swoje wyniki nie chciał w ogóle ze mną o tym rozmawiać. Nie honoruje tego.
-
- Zaprawiony W Bojach
Oczywiście, może być prawidłowe EKG a zmiany w budowie serca i tylko echo serca to pokaże.Platini76 pisze:Jeśli zrobiłem EKG wysiłkowe i wynik jest ok, to czy warto dodatkowo robić echo serca?
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
Zawsze myślałem, że spalanie kwasów tłuszczowych (betaoksydacja) związane jest z intensywnością wysiłku, a nie tym czy się coś podczas niego spożywa. W dodatku, korzysta się z niej czy ktoś chce czy nie, kwestia jest tylko jakie jest jej nasilenie w zależności od intensywności.Yurek3 pisze:pomyśl nad przejściem na korzystanie z betaoksydacji w tedy podczas maratomu nie musisz się odżywiać i pić jeśli temperatura jest do 25C