badania

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
tradarki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 5:08

Nieprzeczytany post

Szykuję się do Korony Maratonów i tak sobie pomyślałem że wypadało by się przebadać. I tu pojawia się pytanie gdzie i co badać ?
Darek
PKO
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Ja robię dwa razy w roku badanie krwi, cukier, cholesterol i elektrolity.
Raz w roku EKG spoczynkowe i wysiłkowe oraz echo serca.

Moim zdaniem to podstawa. U nie wygląda to tak, że idę do internisty, mówię ile biegam i to zazwyczaj wystarczy żeby zlecił mi badania.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jak wyżej z tym wyjątkiem, że jeśli nie masz skończone 40 lat to EKG nie musimy robić co roku.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli zrobiłem EKG wysiłkowe i wynik jest ok, to czy warto dodatkowo robić echo serca?
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

warto
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Modeno
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Badanie włosów jest był i będzie tematem kontrowersyjnym. Pacjent dostaje jakieś wykresy bez jednostek i co najistotniejsze: nie wie w ogóle na jakich zasadach opiera się ta analiza. Mój lekarz rodzinny gdy pokazałem mu swoje wyniki nie chciał w ogóle ze mną o tym rozmawiać. Nie honoruje tego.
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Platini76 pisze:Jeśli zrobiłem EKG wysiłkowe i wynik jest ok, to czy warto dodatkowo robić echo serca?
Oczywiście, może być prawidłowe EKG a zmiany w budowie serca i tylko echo serca to pokaże.
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

Yurek3 pisze:pomyśl nad przejściem na korzystanie z betaoksydacji w tedy podczas maratomu nie musisz się odżywiać i pić jeśli temperatura jest do 25C
Zawsze myślałem, że spalanie kwasów tłuszczowych (betaoksydacja) związane jest z intensywnością wysiłku, a nie tym czy się coś podczas niego spożywa. W dodatku, korzysta się z niej czy ktoś chce czy nie, kwestia jest tylko jakie jest jej nasilenie w zależności od intensywności.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ