Suplementecja dla biegaczy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
grubcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

:)
moi drodzy! wybaczcie, ale hm.. może należałoby poczekać aż odezwie się ktoś kto jednak biega więcej niż 30km/tygodniowo? albo takich biegaczy trenuje?(wojtek ile ty biegasz teraz ;)?)może opowie nam wtedy o własnych doświadczeniach z suplementacją?
np. wojtek mógłby powiedzieć coś o środku co to daje zwinność małpy, siłe słonia.... (wątek o ćwiczeniach na kolana)

złym przykłądem bedę ja - dopiero zaczynam- biegam w tej chwili 100km/tydzień - choć zdarza się mniej - i wystarczy że zapomnę parę razy o moich witaminach a już mi zaczyna dokuczać ból gardła... (zaliczyłem w tym roku 2 dłuższe przerwy zapalenie gardła/ropne zapalenie gardła - zbiegły się nieprzypadkowo z wyczerpaniem się zapasów supradynu którego nie miałem czasu dokupić...)

a żelazo... kto badał sobie krewkę pod tym kątem? Peter Coe np. zaleca suplementację witamin i Fe (żelazo) ponieważ często jest go za mało w diecie (chyba że ktoś jada kaszankę codziennie na kolację ;)) i przez to organizm nie ma jak i z czego budowac czerwonych krwinek -> pojemność tlenowa nie rośnie tak szybko jak by mogła...

tak tak. przy bieganiu wyłącznie rekreacyjnym można sobie odpuścić aspirynę/ witaminy/ superkompensacje/ Fe itepe ale jak ktoś zalicza te 30 km jednym biegiem a po południu idzie jeszcze na drugi trening to zaczynają się schodki.

przepraszam jesli kogoś uraziłem ale według mnie ten temat jest baardzo pojemny a także baardzo ciekawy i trochę mnie to ruszyło...
Deck. moze Ty coś powiedz...
:)
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No właśnie.
Ja to napisałem, bo jeżeli tylko przejdzie mi problem z kolanem - może sie zdarzyć - podkreślam - może, a nie że sie zdarzy - że będę biegal przez kilka tygodni 180 km tygodniowo.
To juz nie jest normalna dawka biegowa.
I dlatego się tym interesuję - może nie tylko ja.
Awatar użytkownika
Dawidek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie wygląda to tak, że ( chyba ) dzieki suplementacji omijają mnie kontuzje mimo zwiększenia rocznych przebiegów ;)
[i]Chłopcy się męczą i nużą, chwieją się słabnąc młodzieńcy, lecz ci, co zaufali Panu, odzyskują siły, otrzymują skrzydła jak orły: biegną bez zmęczenia, bez znużenia idą.[/i]
                                   ( Iz 40, 30-31 )
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W dziale zdrowie na stronie głównej znajdują się wyczerpujące wiadomości na temat odżywiania w sportach wytrzymałościowych.
Co do suplementów to idę w zakład,że większość zjada vitaral i popija isostarem,zresztą więcej chyba nie trzeba w siebie pakować,pod warunkiem,że oprócz witamin zdrowo sie odżywiamy.
Chyba ,że ktoś kombinuje biegać po 200km tygodniowo a nie lubi mięsa. Wtedy może mieć  problem.
Zawsze można ściągnąć jakiegoś przedstawiciela medycznego na forum. On wam udowodni,że trzeba zjeść kilkadziesiąt różnych tabletek,aby funkcjonować.
Oczywiście jestem za wspomaganiem witaminowym i jak każdy czekam niecierpiliwie na jakieś ciekawe waidomości w tym temacie.
Awatar użytkownika
gato
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czyż J.Skarżyński nie wyczerpał tego tematu w swojej książce? Amatorom to chyba wystarczy a zawodowcy mają od tego specjalnego człowieka...
gato                                                
No confundas dos tazas de te con dos tetazas!
Awatar użytkownika
grubcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gato. fakt są ksiązki. tylko po co nam forum w takim razie. J Skarżyński, Sally Edwards, Peter Coe, i wielu wielu innych napisało książki. Wielu z nas je przeczytało, wielu biega całkiem sporo, wsuwa :) vitaral albo inne witaminki/mikroelementy - forum jest po to żeby się tą wiedzą dzielić :)

Kto miał stwierdzoną anemię?
Kto badał krew?
Bierzecie te witaminki z jakiegoś okreslonego powodu czy dlatego że to modne?
Czujecie się ponich lepiej?
kto suplementuje żelazo? Każda ksiązka o tym mówi. Robicie to na czuja czy po badaniu krwi?

Dawidek a jak wygląda twój trening objętościowo?
Irko - w moim wypadku właśnie tak jest - chciałbym biegać więcej - do - pofantazjujmy- 150 km/tydzien w tym sezonie a nie jem mięsa w żadnej postaci. Tzn jagniąt ani ryb też nie ;)
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gato nie wiem czy p. Skarżyński wyczerpał temat czy nie,bo nie czytałem całej książki od deski do deski. Raczej wyrywkowo.
Co do zawodowców to rozmawiałem na temat suplementacji z jednym "zawodowcem:. Akurat ten nie wspomaga sie wogóle witaminowo i nie ma za sobą sztabu ludzi. Trenuje takze wg, własnych wskazówek. Jest zawodnikiem Oleśniczanki i ostatnio na biegu w Kłobucku był pierwszym Polakiem na mecie. Nie nazywa się zawodowcem,bo nie żyje z biegania.
Poleca natomiast picie przynajmniej litra soków owocowo-warzywnych dziennie.Je wszystko na co ma ochotę i nie "kombinuje" z dietami.
Inna sprawa,że ma talent do biegania i wcale nie haruje na treningach a ma wyniki.
Co do suplementacji to ja polecam geriavit pharmaton. To jest bomba witaminowa + żeńszeń.
Ja ogólnie jestem zwolennikiem różnych wynalazków ze świata ziół,które dają kopa.
Trzeba przede wszystkim sie dobrze odżywiać i nie prawdą jest,że trzeba zjeść 5kg jedzenia,aby uzupełnić stracone minerały i witaminy.
Nie jestem do końca przekonany,że ładowanie w siebie chemii w postaci różnych tabletek jest zdrowe. Raczej powinno się wspomagać w okresie zwiększonej intensywnośći treningu i na pewno trzeba robic przerwy w takich kuracjach witaminowych.
Tedi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No tak, ja biegam tygodniowo coś koło 60 km, ale od 3 dni nie biegam, bo bolą mnie kolana po zwiększeniu tygodniowego przebiegu do 80 km (a chwaliłem się niedawno, że mam takie zdrowe kolana od przysiadów:ojoj: ). Więc nasuwa się wniosek, że przydałaby mi się mała suplementacja kolagenem. Tylko po co nowy dział? Jest już zdrowie i tam możemy ładować problemy suplementacji,  albo napisać jakiegoś arta o suplementach na głównej:taktak:
Tedi
gg:5688977
[url=http://www.czarnogrod.prv.pl/][b]Czarnogród- przystań każdego wojownika......[/b][/url]
Awatar użytkownika
Dawidek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Grubcio - moja suplementacja wygląda tak, że ładuje w siebie prawie co dziennie 1 tabletke Vitrum a w okresie przed jakims długim startem zamieniam to na 2 tabletki Sport Power z MLO. Dodatkowo wypijam rózne ilości witaminy C, magnezu i czasami wapna w postaci rozpuszczalnych tabletek. Czasami na zawodach zjadam jakieś żele lub batony :)
Nie uwazam sie za koksiarza - nadal najwiecej cenię sobie sałatki i owoce ale z ze smutkim musze przyznać, że tablety są tańsze, łatwiejsze do spożycia i daja mi pewnośc iz są kompletne.
Jesli chodzi o moje przebiegi, to w ubiegłuch latach biegałem średnio po 2500 km rocznie, w tym roku mam juz 1786 a więc wyraznie wiecej. Rok 2002 był chyba pierwszym, w którym nie miałem zadnej powaznej kontuzji przez którą musiałbym przerwać bieganie, tak samo ku mojemu zadowoleniu jest i w tym roku, mimo iz nawet sporo startuje ( 263 km)
Nie wiem czy to zasługa suplementów, dlatego wczesniej napisałem ( chyba ) ale nie mam zamiaru z nich zrezygnowac i sprawdzić czy pojawi sie kontuzja.
[i]Chłopcy się męczą i nużą, chwieją się słabnąc młodzieńcy, lecz ci, co zaufali Panu, odzyskują siły, otrzymują skrzydła jak orły: biegną bez zmęczenia, bez znużenia idą.[/i]
                                   ( Iz 40, 30-31 )
Awatar użytkownika
Dawidek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jesli ktos jest zainteresowany co to jest Sport Power z MLO to proszę zajzec tu:

SPORT POWER

Dodam, ze wsród moich znajomych uznaniem cieszą sie też: kolagen, chrzastka rekina, body max :hej:
                                   ( Iz 40, 30-31 )
Awatar użytkownika
Sophie
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja uzywam i wcinam:
rano na czczo magnez (najlepsze wchlanianie na czczo), używam zwykłego plusssza, czyli nie jakas mega dawka, poniewaz w ciagu dnia moim glownym napojem jest woda mineralna, ktora akurat ma duzo magnezu (zazwyczaj co 3 miesiace badam sobie krew i jak na razie taka suplementacja daje to dobre efekty)
przez pewien czas mialam za niski poziom zelaza, co odbijalo sie na moim hematokrycie, wiec teraz wcinam suszone morele
Capivit A+E jako antyoksydant po bieganiu
1,5g. witaminy C (3 razy na dzien po 500mg), czasem wiecej
czasem jakies preparaty multivitaminowe i czasem stosuje tez bialko, ale to jak nie mam czasu na robienie sobie papu ;)

no i co miesiac dwa robie sobie totalny odpoczynek od sztucznych witamin, tak zeby organizm sie nie odzwyczail czerpania ich z pozywienia
"...w ich oczach byla bowiem absolutna niewiedza świata. Sto razy chcial wyjść zza pulpitu i udusic panienki..."
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Cieszy mnia ta dyskusja, konieczność powstania oddzielnego działu to żart - nawiązałem nim do biegów górskich w których oceniam, że na razie będzie mniej postów niz było by w dziale Suplemencacja.

Kaźdy organizm jest inny.
Może są jacyś mocni ludzie - moga biegać 240 km/tyg przez 10 lat, nie potrzebują wspomagania i cieszą się zdrowiem.
Sa ludzie, którzy nic specjalnego nie robią i są w stanie na pierwszym w życiu biegu pobiec 10 km w około 30 minut.

I jest cała reszta.

Nie wiemy tego Irko, czy jeśliby Twój zdolny biegacz nie zaczął brać jakichś specjalnych suplementów - to jego wyniki nie polepszyły by się.

Sophie - czy te Twoje specyufiki ktoś Ci polecał - trener? - czy sama je dobierałaś? Na przykład vit C - nikt nie chce mi nigdzie odpowiedzieć - jakie to mie mieć znaczenie - sa tylko hipotezy, albo wzorowanie się na innych biegaczach bo wszyscy biorą dużo vitaminy C.
Awatar użytkownika
dezz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

>najlepszy suplement to zdrowa żywność.

... a gdzie wy bierzecie w polsce taka?
tylko nie mowcie ze jestescie az takimi ignorantami i wierzycie ze owocka i warzywka w supermarketach i na bazarkach mial szanse polezec obok czego kolwiek zdrowego...

pracowalem przy kontroli jakosci towaru dla sieci supermaketow...hahahaahahahahahahahahahhaah

damn guys youre fun
Awatar użytkownika
GorOlka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sophie, jaki miałaś hematokryt i o ile Ci sie porawił. Ja mam z tym wieczne problemy. Teraz regularnie łykam żelazo oraz witaminy z gr. "B" i mam nadzieję że "podciągne" wskaźniki czerwonokrwinkowe przynajmniej do dolnej granicy normy.
GorOlka
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No własnie - ja w zeszłym roku miałem spadek żelaza minimalnie poniżej dolne granicy - firma ubezpieczeniowa w której akurat się ubezpieczałem zaczęła kręcić nosem, ze mam anemię.

Od tej pory - co miesiąc robię badania krwi - i zawsze w ramach tego żelazo.
ODPOWIEDZ