Poznań

Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to zapodaj Romanova, bo może poprawił coś w swoim kalectwie. Oglądałem wszystkie jego filmiki, ale prawdopodobnie coś przegapiłem.
New Balance but biegowy
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

marbej pisze: A najlepiej mówmy po prostu o bieganiu ze śródstopia, a nie o pose, chi, bare, natural, itd.
Jak dla mnie POSE i CHI to sa marketingowe belkoty. Ktos zrobil z tego produkt, ktory mozna sprzedac, opakowal to w jakas teorie i sprzedaje na rynku. Sama idea CHI "run effortlessy" jest tak naciagana, ze az boli. Przyznaje sie tylko do robienia running drills-ow http://www.youtube.com/watch?v=6Pv-qCjYgjM jako element rozgrzewkowo-percepcyjny.
Ostatnio zmieniony 04 gru 2012, 13:56 przez fantom, łącznie zmieniany 1 raz.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jacuś, ja bym bardzo chciał, tylko przęłóż godzinę, bo mam basen z dziewczynkami :)

byc może dla ciebie, dla kogoś innego skip B jest łatwiejszy od wieloskoku, dla mnie nie. próbowałem :) nadal jednak moje pytanie pozostaje aktualne.

marbej, może wrzuć jakies linki. bo na tym co znalazłem to albo gada, albo biega po lodzie, albo truchta po trawie z wypiętym kuprem.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Rudaa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:tak długo jak będziesz agata biegać w ZENkach a nie w ortopedach
uff, to mnie uspokoiłeś, że już niedługo,
bo biegam od jakiegoś czasu w "ortopedach" nie tkniętych ręką yacoola - puma faas 300.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to nie są ortopedy tylko bardzo fajne buty :P

pogadamy jak się przesiądziesz na kayano :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba, chodzi o biodra, ich ruchomość, luz w wyrzucanej nodze do wahadła przedniego. Wreszcie rozciąganie, pozycjonowanie miednicy, izolowanie zginacza lędźwiowo-biodrowego czy jak mu tam się zwie i rozluźnianie pośladkowych. Czaisz? Bo ja bym nie zczaił. Dlatego przyszedłbym na zajęcia. hehe
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czaję, serio.
bardzo możliwe, że właśnie przez brak luzu w biodrach oraz słabe zginacze lędźwiowo-biodrowe jest mi tak trudno zrobić ten skip.

pytanie, bardzo serio: ten skip jest trudny. czy lepiej robić trudne ćwiczenie kalecząc je, robiąc niestety na chama czy może lepiej robić dobrze ćwiczenie łatwijesze. i od razu: jakie ćwiczenia dają efekt podobny do skipu B ale są łatwiejsze do wykonania?

Pan Pajacyk z gifów robi to bardzo ładnie i "effortless". ja nie umim, wolałbym łatwiejsze dryle na początek.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Łatwiejszy dryl na początek to skip B liczony na 3, zamiast co krok oraz podwójny liczony na 2. Oba w marszu. Potem to samo ale na 3 z podskokiem i na 2 z podskokiem. Na koniec na 3 i na 2 w truchcie. I masz to na o wiele większym luzie bez utraty płynności i jakości.
marbej
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50:00

Nieprzeczytany post

Romanov

https://www.youtube.com/watch?v=feTS5WwJmvI&feature=autoplay&list=PL36068C9D8C8F5982&playnext=1

https://www.youtube.com/watch?v=xdgqhHsRM48&list=PL36068C9D8C8F5982&index=30&feature=plpp_video

Czyli teraz Jacek, wytyka błędy, omawia je, dowodząc jak powinno być i dlaczego tak a nie inaczej :)

PS: Jacku, sorry, ale wątpię, że oglądałeś wszystkei filmy z Romanovem do których dałem linka :)
Ostatnio zmieniony 04 gru 2012, 14:20 przez marbej, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Marcin
Obrazek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzięki, w takim razie wiem co robić :)

żeby ścignąć łukasza posunę się nawet co słuchania twoich etiopskich sztuczek :P

brzydki ten romanov, na to laski nie lecą.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
marbej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

yacool pisze:No to zapodaj Romanova, bo może poprawił coś w swoim kalectwie.
Nie bardzo rozumiem:
  • 1. Jacek Ksiąszkiewicz - z wykształcenia jestem inżynierem. Interesuję się lekką atletyką, w szczególności konkurencjami biegowymi. Lubię tworzyć buty biegowe i projekty graficzne o tematyce okołobiegowej.
  • 2. dr. Nicholas Romanov - fizjoterapeuta, naukowiec sporotwy (biomechanika, kinezjologia) z ponad 30-sto letnim doświadczeniem.

Dlaczego stawiasz siebie tak bardzo wysoko ponad kogoś kto moim zdaniem ma o niebo większe pojęcie i doświadczenie o bieganiu niż podobnie jak Ty i ja - inżynier zainteresowany lekkoatletyką? :)

PS:
POSE: to nie marketing :) Gościu nic nowego nie wymyślił, nic nie stworzył. On o tym mówi na każdym kroku. Przeprowadził tylko analizy jak biega elita i zebrał to w całość, nazywając tak, a nie inaczej.
Natomiast Chi moim zdaniem już tak :)

PS2:
dzięki fantom za linka do ćwiczeń :) Fajnie by było jakby Jacek nagrał taki zestaw ćwiczeń - mnie by się bardzo przydało coś takiego :) Na pewno byłoby nad czym pracować.
Pozdrawiam,
Marcin
Obrazek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

aaaaaaaaaa... a znajomy profesor biega z pięty. ma 40 lat doświadczenia. kto da więcej?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marbej pisze:Nie bardzo rozumiem:

1. Jacek Ksiąszkiewicz - z wykształcenia jestem inżynierem. Interesuję się lekką atletyką, w szczególności konkurencjami biegowymi. Lubię tworzyć buty biegowe i projekty graficzne o tematyce okołobiegowej.

2. dr. Nicholas Romanov - fizjoterapeuta, naukowiec sporotwy (biomechanika, kinezjologia) z ponad 30-sto letnim doświadczeniem.

Dlaczego stawiasz siebie tak bardzo wysoko ponad kogoś kto moim zdaniem ma o niebo większe pojęcie i doświadczenie o bieganiu niż podobnie jak Ty i ja - inżynier zainteresowany lekkoatletyką? :)
A co to w ogóle za argumentacja? Czy przedrostek dr przed nazwiskiem sprawia,że ktoś od razu staje się zajebistym praktykiem? Nie, tytuł naukowy zyskał za dokonania teoretyczne a nie praktyczne. Może mieć kuźwa tysiąc pińcet tytułów naukowych a praktykiem może być tak samo dobrym jak z koziej dupy trąbka. Znam kilku muzyków po szkołach muzycznych ale co z tego, ze je skończyli skoro samouki bez szkoły są od nich lepszymi muzykami (też moi znajomi)?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Rudaa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

marbej pisze:Przeprowadził tylko analizy jak biega elita i zebrał to w całość, nazywając tak, a nie inaczej.
mhm...to tak jak yacool.
marbej pisze:Fajnie by było jakby Jacek nagrał taki zestaw ćwiczeń - mnie by się bardzo przydało coś takiego Na pewno byłoby nad czym pracować.
Masz tego mnóstwo na poprzednich stronach wątku ( także linki do bardziej "utytułowanych", np właścicieli kancelarii), pytanie co wybierasz, czyj ruch chcesz trenować i czy wolisz nad tym faktycznie pracować czy w dalszym ciągu dyskutować?
marbej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Czy przedrostek dr przed nazwiskiem sprawia,że ktoś od razu staje się zajebistym praktykiem?
Bynajmniej nie chodziło mi o przedrostek :)
Pozdrawiam,
Marcin
Obrazek
ODPOWIEDZ