buty dla amatora
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Jestem Marcin, przedstawie sprawe krótko. Dziś poszedłem biegać w moich halówkach nike 90, lecz odczuwałem ból w środkowej części stopy. Biegałem po chodniku. Czy zakup obuwia wykluczy ten problem? Nie chce wydawać większych pieniędzy, myślałem o czymś takim: http://allegro.pl/meskie-buty-do-biegan ... 94517.html Mam 180cm wzrostu, 84kg wagi. Prosze o opinie.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Czy wykluczy tego Ci nikt nie powie. Może zanim kupisz buty lepiej byłoby odwiedzić fizjoterapeutę co by sprawdził jaka jest przyczyna bólu?
Co do butów to bardzo fajny sprzęt za psie pieniądze, nie wiem tylko jak zniosą Twoją wagę.
Co do butów to bardzo fajny sprzęt za psie pieniądze, nie wiem tylko jak zniosą Twoją wagę.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Ja zaczynałem z pułapu 79-80 i po w sumie niewielkim przebiegu już są troszkę uklepane
Ale u mnie w większości po asfalcie i kostce szurają.

"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- ElPaso
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
A ja ci polecam bieganie fizjologiczne. Najlepiej tak zaczynać od samego początku, od razu budują się dobre nawyki w technice. Tylko początek musi być z wyczuciem, po prostu truchtanie dla szlifowania techniki i rozwijania mięśni stóp przez początkowe 3-4 tygodnie.
I warto ustalić co jest przyczyną bólu, czy sa słaba technika, a za długi dystans czy jakiś problem zdrowotny w stopie. Ale stawiałbym na to pierwsze. Początek biegania naturalnego musi byś w kontakcie z własnym ciałem, trzeba słuchać co mówi. A żeby mogło dokładnie mówić, trzeba mieć prawdziwie minimalistyczne buty.
I warto ustalić co jest przyczyną bólu, czy sa słaba technika, a za długi dystans czy jakiś problem zdrowotny w stopie. Ale stawiałbym na to pierwsze. Początek biegania naturalnego musi byś w kontakcie z własnym ciałem, trzeba słuchać co mówi. A żeby mogło dokładnie mówić, trzeba mieć prawdziwie minimalistyczne buty.