Plan Czerwony Danielsa - podbiegi
- jb212
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35:13
- Życiówka w maratonie: brak
Realizuję plan czerwony Danielsa, teraz zaczynam II fazę tego planu. Biegam 5 razy w tygodniu (średnio ok.39 km) - 2 sesje specjalistyczne (interwały progowe) i 30-minutowe biegi spokojne zakończone przebieżkami. Daniels w swoim rozdziale o Rytmach, obok przebieżek wspomina też o podbiegach. Mam pytanie...czy mógłbym dodać raz w tygodniu po 30 minutach biegu spokojnego zamiast przebieżek jakieś podbiegi? Jeśli tak, to jakie najlepiej? Dłuższe, krótsze?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Mógłbyś, krótsze, podobne specyfiką do przebieżek.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Możesz, a nawet trzeba tak zrobić. Jeżeli nie masz górki to przyczepiona na pasie oponą zrobi swoje
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Wszystko zależy jak długie będą podbiegi i w jakiej formie będziesz je wykonywał. Im dłuższe tym bardziej przerodzą się w trening interwałowy, jeśli w tygodniu masz już inne mocniejsze treningi w tym interwałowe to będzie to kolejny mocny bodziec który wykonywany regularnie może doprowadzić do zmęczenia organizmu. Jeśli wybierzesz krótkie podbiegi będziesz robił je z długą przerwą odpoczynkową tak aby każdy z nich wykonywać na pełnym wypoczynku to jest to forma przebieżek. Ale jeśli twój aparat ruchu nie jest na tyle mocny, a podbieg będzie stromy to możesz po takim treningu czuć zmęczenie mięśniowe, mogą pojawić się mikrourazy i kolejnego dnia nie powinieneś robić kolejnego mocnego bodźca.