kupiłem pulsometr - dziwne tętno?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
PawelG
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Słowem wstępu: mam 28 lat, ważę 85kg przy wzroście 175cm, tętno spoczynkowe 58, ciśnienie krwi 130/60, HRmax=220-28=192. Biegam nieprzerwanie od kwietnia tego roku, w tej chwili około 20-40 km tygodniowo rozłożone na 3-4 treningi, średnie tempo około 6:30 min/km.
Jako że bieganie wciągnęło mnie na dobre zainwestowałem w Polara RS300x. Jestem po pierwszym treningu z nim i jestem mocno zaskoczony. Zacząłem trening standardowo od powolnego truchtu, po rozgrzewce pulsometr pokazywał tętno w granicy 130 bpm. Później przeszedłem do normalnego tempa w którym ostatnio biegałem, około 6:30-7:00 min/km i ku mojemu zdziwieniu odczytałem tętno około 170 bpm. Chciałem utrzymać tętno mniejsze od 80% HRmax ale szło mi to z trudem. Musiałem biec bardzo wolno, średnie tempo podczas treningu wyszło mi 7:13 min/km i czułem że wolniej już nie dam rady.Przy tym tempie średnie tętno miałem na poziomie 165 bpm.
Teraz pytanie: co to znaczy? ;-) Biegając w tempie około 6:30 min/km bez pulsometru miałem lekką zadyszkę ale nie było tragedii, myślałem że tak ma być. Przy treningu z pulsometrem przy tempie ponad 7 min/km oddychało mi się dużo łatwiej ale też jakoś inaczej obciążałem nogi starając się biec jak najwolniej i teraz mam lekkie zakwasy.
Czy takie wysokie tętno przy takim wolnym tempie to normalne? Czy może to być wina nadwagi? Jak dalej trenować?
PKO
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Odpowiedzą Ci zapewne mądrzejsi, ja od siebie podpowiem, że liczone ze wzoru HRmax jest parametrem mało precyzyjnym, powinieneś zrobić test wysiłkowy, wtedy być może skorygowałbyś go w górę. Jesteś młodym facetem, sporo młodszym ode mnie, ja dźwigam więcej kg, przy troszkę większym wzroście, biegam około roku i teraz akurat jestem gdzieś na etapie 6-6:30, jeśli chodzi o typowy trening z zadyszką oraz 7:00 i powyżej jeśli chodzi o dłuższy dystans. Biegam też szybciej, ale póki co nie umiem utrzymać takiego tempa na dłuższym niż kilka km odcinku. Od początku biegam z wysokim tętnem, które po 2km przekracza 150, potem 160, by po ok. 1h wynieść 175 i chwilami więcej. Jeśli odniosę to do - nawet precyzyjniej wyliczonego HRmax z reguły Karvonena - to i tak truchtam ze sporą intensywnością, przekraczającą 85%..W ostatnim biegu (9km) próbowałem biec 7:00, spokojnym tempem, bez zrywów..Tętno rosło wolniej, ale i tak rezydowało wokół 165-175bpm...Przestałem się tym przejmować, kontroluję tętno, gdy czuję, że wysiłek jest znaczny, wtedy zwalniam..Nie wiem, czy tak ma być, biegając tak jak Ty, średnio 3x w tygodniu, czasem 2, od roku, moje (podobnie Twoje) serducho powinno stopniowo się adaptować do wysiłku i obniżać ilość uderzeń, tak jednak nie jest. Ja muszę zrzucić trochę kg, może Ty jednak też ;)
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

PawelG pisze:Czy takie wysokie tętno przy takim wolnym tempie to normalne? Czy może to być wina nadwagi? Jak dalej trenować?
Biegaj jak biegałeś wcześniej. Możesz poszukać jakiegoś planu treningowego (ale opartego nie o tętno).
Po pewnym czasie (zależy od indywidualnych predyspozycji) tętno się ustabilizuje. Oznacza to, że przy prędkości np. 6:00/km będziesz miał 75% hrmax. I te zakresy zaczną zachowywać się normalnie.

Jeżeli ze wzoru wychodzi, że masz hrmax 192, to oznacza, że np. w rzeczywistości możesz mieć 196, 200, a nawet więcej. Musisz zrobić test, albo pobiec zawody 3-5 km "w trupa".

krunner
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ