Spokojna głowa z niejednego pieca jadło się chleb. Nawet w USA jest okres bez startów i okres roztrenowania.
To, że w krajach o ciepłym i umiarkowanym klimacie urządza się imprezy biegowe cały rok , nie świadczy, że biegacze wyczynowi startują 12 miesięcy w roku.
W każdym sporcie siłowym i wydolnościowym , na każdym kontynencie zawodnicy przygotowują sie do docelowych zawodów według makro i mikro cyklu i żaden amator mnie nie przekona że białe jest czarne, a czarne.....
Jeśli ktoś jeszcze powie , że to tylko ma miejsce w Polsce to tym wszystkim mówię , że sa śmieszni a jednymi z lepszych trenerów świata są właśnie Polacy. Wielu z nich trenowało i trenuje ludzi na całym świecie.
I dla tych wszystkich którzy kochają szkołę amerykańską
Cytat z Jacka Danielsa "Bieganie metodą danielsa" str.110-111
"Biegacze powinni sobie co pewien czas robić przerwy w treningu. Tu mówię o planowanych przerwach w sezonie.
Choć biegacze zwykle niechętnie robią sobie biegowy urlop, większość przerw dobrze robi ogólnemu rozwojowi. Daja one ciału i umysłowi czas na regenerację po wyczerpującym okresie ćwiczeń i zawodów. sportowiec częściej cieszy się dobrym zdrowiem - psychicznym i fizycznym. Nieprzerwany, męczący trening może wycieńczyć organizm i mieć negatywny wpływ na psychikę"
Powinieneś planować przerwy jako częśc sezonu treningowego. Po prostu zacznij planować zaczynając od najważniejszej imprezy nadchodzącego sezonu i zobacz , gdzie najlepiej wpasuje sie przerwa"
w każdym razie polecam kilkutygodniową przerwę od ćwiczeń przynajmniej raz w roku. Niegłupio byłoby zrobić sobie również kilka krótszych przerw w samym sezonie"
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.