Buty"przejściowe" między obuwiem amortyzowanym, a minimalnym
- artur_totalfit
- Wyga
- Życiówka na 10k: 39.20
- Życiówka w maratonie: 3.20
- Kontakt:
faasy 500 to jednak daleko od minimalu sa
pewno blizej bedzie faasom 300 i 250 (trial)
mozna tez popatrzec na linie pure brooksa - sa cztery modele - jeden trial i trzy na asfalt o roznej dozie minimalu
w new balance to 3090 ionics na asfalt i 1010 do trialu
obydwa z duza stosunkowo amortyzacja i 4mm spadku pieta palce
columbia ravenous lite w teren
skora base i form - amortyzowane leciutko i zerowy drop
free ?
jezeli jestes z warszawy to wpadnij na Goclaw - pogadamy i pomierzymy
trochę w tym biegamy wiec mamy porownanie
pewno blizej bedzie faasom 300 i 250 (trial)
mozna tez popatrzec na linie pure brooksa - sa cztery modele - jeden trial i trzy na asfalt o roznej dozie minimalu
w new balance to 3090 ionics na asfalt i 1010 do trialu
obydwa z duza stosunkowo amortyzacja i 4mm spadku pieta palce
columbia ravenous lite w teren
skora base i form - amortyzowane leciutko i zerowy drop
free ?
jezeli jestes z warszawy to wpadnij na Goclaw - pogadamy i pomierzymy
trochę w tym biegamy wiec mamy porownanie
artur
----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)
sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)
sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:10
- Życiówka w maratonie: 3:36:19
[quote="artur_totalfit"]faasy 500 to jednak daleko od minimalu
Oczywiście ze daleko do minimalu, ale przeciez mowimy tu o butach przejsciowych....czyli jak rozumiem o butach z amortyzacją ale jednak z nieco mniejszym dropem (poniżej 10mm) ktore będą umozliwialy przechodzenie na śródstopie a w czasie dluzszych biegów gdy zmeczenie będzie narastać nie zrobią mi krzywdy gdy przejde na pięty........chyba ze coś żle zrozumialem....
:):):)
Oczywiście ze daleko do minimalu, ale przeciez mowimy tu o butach przejsciowych....czyli jak rozumiem o butach z amortyzacją ale jednak z nieco mniejszym dropem (poniżej 10mm) ktore będą umozliwialy przechodzenie na śródstopie a w czasie dluzszych biegów gdy zmeczenie będzie narastać nie zrobią mi krzywdy gdy przejde na pięty........chyba ze coś żle zrozumialem....

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Po raz kolejny polecam Kalenji Eliofeet. Mały spadek pięta-palce,z amortyzacją spokojnie wystarczającą na Twoje potrzeby i nie są to buty które przeszkadzają w naturalnym bieganiu.
BTW te Merrelle Bare Access to 0 drop tak? Jak u nich z elastycznością i lekkością?
Czuć mocno różnicę w amortyzacji w porównaniu z Trail Glove?
BTW te Merrelle Bare Access to 0 drop tak? Jak u nich z elastycznością i lekkością?
- CryHavoC
- Dyskutant
To chyba do mnie pytaniebanan19 pisze:BTW te Merrelle Bare Access to 0 drop tak? Jak u nich z elastycznością i lekkością?

BTW Do sklepów- nie wiem czy w Polsce już też- wchodzą "dwójki". Te są już bardziej amortyzowane, ale nie mają już zerowego dropa (4mm czy coś...)
-
- Wyga
http://www.merrell.com/US/en-US/Product ... mensions=0 - Dwójki chyba nadal jednak będą mieć 0 drop:)
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Bo to są przejściówki, buty do biegania naturalnego, ale z dość sporą amortyzacją. Buty minimalistyczne to VFF czy np Vivobarefoot Evo. Nie wiem co byś chciał jako but przejściowy, Asicsy Nimbusy?
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Rozgrzewający Się
Nie jestem pewien czego potrzebuje.
-Czy uważacie, że but przejściowy to "0 drop" z jakąś podeszwą??
-Czy but przejściowy powinien charakteryzować się spadkiem pięta/palce oraz odpowiednio grubą podeszwą?
Nie wiem dokładnie co zaowocowało u mnie kontuzją nie licząc braku rozsądku
? Czy brak pianki w podeszwie, czy "0 drop"? Czy podeszwa pod piętą i palcami grubości 10 mm zda egzamin?
-Czy but przejściowy powinien charakteryzować się spadkiem pięta/palce oraz odpowiednio grubą podeszwą?
Nie wiem dokładnie co zaowocowało u mnie kontuzją nie licząc braku rozsądku

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:10
- Życiówka w maratonie: 3:36:19
Hej.....mysle zaczynamy popdac w skrajność.....pomyslcie....TomaszM pisze:Nie jestem pewien czego potrzebuje.
Nie wiem dokładnie co zaowocowało u mnie kontuzją nie licząc braku rozsądku? Czy brak pianki w podeszwie, czy "0 drop"? Czy podeszwa pod piętą i palcami grubości 10 mm zda egzamin?
Mamy amatora biegania 35-45 lat, z lekką nadwagą, ktory biega od 2-3 lat w butach z dużą amortyzacją....i naczytał sie, że bieganie ze srodstopia jest zdrowsze ( lepsza amortyzacja), naturlane i bardzije efektywne....i co....??:):)
Próbuje biegać w swoich butach z zabudowaną piętą......o dropie 14-18mm....i coś mu nie wychodzi..
Jest sztuczne i na sile wymuszone...... No wiec kupuje minimale te ktore polecacie ( drop zero, i malo amortyzacji)....wychodzi po biegac...i po kilku-kilkunastu biegach ma zapalenie rozściegna podeszwowego, przeciążone achillesy i zmasakrowne dwuglowe łydek......taki scenariusz sprawdzi sie w 95%....
A zalozycielowl postu chodzilo o coś pośredniego....cos co ma troszke stabilizacji i amortyzacji ale mniejszy drop np: 6-9mm bedzie ułtawiał atakowanie podłoza środstopiem a nie tylostopiem...
Chodzi o buty w ktorych po kilku kilometrach bedzie mozna zaczać biegac z piety gdy łydki wysiądą....
Dlatego przestancie zgrywac twardzieli.....i sporobujcie odpowidziec...w czym mozna zaczac biegac na śródstopiu ale zachować amortyzacje...
Ja z typowyych zelazek przeszedlem na faas 500 na zmiane z faas 300. Dopiero po 6 miesiacach biegam 1-2 razyw tygodniu w SKORACH ale nie wiecej jak 10 km.
-
- Wyga
Wg mnie but przejściowy to taki, który nie utrudnia nauki techniki biegania.
Moim zdaniem idealnie na taki status przejściowy nadają się:
-Merrell Bare Access(chociaż sam w nim nie biegałem, jednak to to samo co Merrell Trail Glove w których aktualnie latam z tym, że tutaj jest 2x grubsza podeszwa, mają też 0 drop, lekkie)
-Puma Faas 200 lub 250 trail(nie mają 0 dropu, w miarę lekkie, osobiście tylko mierzyłem i przebiegłem się na bieżni)
-Kalenji Eliofeet(nie mają 0 dropu, wybaczą Ci jeśli np pod koniec treningu zaczniesz spadać na piętę, w miarę lekkie) i uważam, że te buty bedą dla Ciebie
Przy każdym z tych butów VFF wygląda jak skarpetka. Ale nie będą przeszkadzały w nauce i są o wiele bardziej amortyzowane niż VFF.
Moim zdaniem idealnie na taki status przejściowy nadają się:
-Merrell Bare Access(chociaż sam w nim nie biegałem, jednak to to samo co Merrell Trail Glove w których aktualnie latam z tym, że tutaj jest 2x grubsza podeszwa, mają też 0 drop, lekkie)
-Puma Faas 200 lub 250 trail(nie mają 0 dropu, w miarę lekkie, osobiście tylko mierzyłem i przebiegłem się na bieżni)
-Kalenji Eliofeet(nie mają 0 dropu, wybaczą Ci jeśli np pod koniec treningu zaczniesz spadać na piętę, w miarę lekkie) i uważam, że te buty bedą dla Ciebie
Przy każdym z tych butów VFF wygląda jak skarpetka. Ale nie będą przeszkadzały w nauce i są o wiele bardziej amortyzowane niż VFF.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
edek103 pisze:
Próbuje biegać w swoich butach z zabudowaną piętą......o dropie 14-18mm....i coś mu nie wychodzi..
Jest sztuczne i na sile wymuszone...... No wiec kupuje minimale te ktore polecacie ( drop zero, i malo amortyzacji)....wychodzi po biegac...i po kilku-kilkunastu biegach ma zapalenie rozściegna podeszwowego, przeciążone achillesy i zmasakrowne dwuglowe łydek......taki scenariusz sprawdzi sie w 95%....
A zalozycielowl postu chodzilo o coś pośredniego....cos co ma troszke stabilizacji i amortyzacji ale mniejszy drop np: 6-9mm bedzie ułtawiał atakowanie podłoza środstopiem a nie tylostopiem...
Chodzi o buty w ktorych po kilku kilometrach bedzie mozna zaczać biegac z piety gdy łydki wysiądą....
No cóż, to bzdura. Ja rok temu przesiadłem się praktycznie od razu z Asicsa w Minimusy. I zacząłem biegać tylko w nich bez kontuzji, tyle że na początku nieco rzadziej. Bardzo mało ludzi ma kontuzje po przejściu na buty minimalistyczne, nie wiem skąd wziąłeś te 95%. Ot, poboli, ponaciąga się przez dwa tygodnie, później jest spokój. Warunek - nie przesadzać. Nie chodzi o to, żeby mieć buty, w których na zmęczeniu można biegać z pięty, bo one nadal utrudniają bieg na śródstopiu. Chodzi o to, żeby biegi były od początku do końca na śródstopiu, nawet jeśli z początku będą miały tylko 3-5km, bo więcej nie da rady. Uczucie zmęczenia jest właśnie po to żeby nie przeginać.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Wyga
Ja mam jeszcze jedno pytanie co do Merrell Bare Access do użytkowników otóż czy one nadal są tak szerokie z przodu jak Trail Glove?Osobiście mi to przeszkadza i wolę buty bardzo dopasowane w obszarze toe...
- CryHavoC
- Dyskutant
Są mniej więcej tak samo szerokie.banan19 pisze:Ja mam jeszcze jedno pytanie co do Merrell Bare Access do użytkowników otóż czy one nadal są tak szerokie z przodu jak Trail Glove?Osobiście mi to przeszkadza i wolę buty bardzo dopasowane w obszarze toe...
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 37:56
- Życiówka w maratonie: 3:00:59
Tomasz.Ja podobnie jak klosiu przesiadlem sie z zelazek ale nie na minimale tylko na tzw.transition,czyli na takie cos"pomiedzy" i nie mam zamiaru isc w minimale.Poczytalem o nich dosc sporo.Wybor padl na inovy.W zwiazku z tym,ze moje najcze,ktore sluzyly mi przez caly rok zaliczyly juz zgon,postanowilem kupic dwie pary.Wzialem jedne na szose,to roady 233( siwy kolor) i cos na jesien /zime i bieganie po lesie z lepsza przyczepnoscia.Tu wybor wybor padl na trailrocki 245.okazalo sie ,ze sprzedajacy ma taka sama noge,wiec nie bylo problemu z numeracja.Z mojego doswiadczenia,jesli chodzi o dobor rozmiarow w inovach,powiem tak,na szose trzeba brac taki sam numer(przynajmniej taki jak w najczach) a te trailrocki numer wieksze.idealem bylo by oczywiscie je zmierzyc.Uzytkowanie: baardzo pozytywne wrazenia.Jedyne co boli to oczywiscie cena.Acha,waze 82/181.lekki wiec nie jestem.W tych roadach zrobilem juz ok.200km.Na poczatku oczywiscie lydki troche pobolewaly ale chyba juz sie dogadalismy.I wcale nie bylo tak ze z automatu zaczalem w nich biegac ze srodstopia.Dalej sie tego ucze.A jak bylo cieplej,kazdy bieg konczylem na bosaka,min. 1km.Ja zamawialem u grzegorza w natural...runners.facet przemily i rabat bodajze 10% tez dostalem.