Buty dla amatora
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Idz do sklepu, tam doradzą Ci najlepiej, nie kupuj na allegro, to duże ryzyko z takimi butami.
- majdan_
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49m:37s
- Kontakt:
Mam pytanie o model buta KALENJI EKIDEN 50. Jest to pierwsze obuwie do biegania, które kupiłem. Później planuję zainwestowac w coś znacznie lepszego, aler na początek skłonił mnie zakup czegoś taniego. Moja stopa ma charakter supinacyjny. Czy te buty się nadają? Przed zakupem nie sprawdziłem tego do jakiej są stopy.
-
- Zaprawiony W Bojach
a skąd wiedza o rodzaju stopy?
- majdan_
- Wyga
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
bez urazy, to są słabe narzędzia, dające bardzo niepewne informacje. nie czytałem jeszcze Twojego bloga, ale jeżeli dopiero zaczynasz i masz stosunkowo mały kilometraż, myślę, że nie musisz się specjalnie przejmować. potwierdzić typ biomechaniczny stopy możesz tylko w badaniu dynamicznym (na bieżni z kamerą video w sklepie biegowym albo pod osobistym okiem fachowca).
na marginesie dodam, że zagadnienie pronacji/supinacji traci swoje znaczenie (przyanjmniej w znaczniej częsci wypadków) jeśli biega się poprawnie technicznie, z lądowaniem na śródstopiu, eliminując częste błędy techniczne początkujących jak overstriding, o których to błędów niestety często przyczyniają się buty na grubej, mocno amortyzowanej podeszwie, o podniesionej pięcie.
na marginesie dodam, że zagadnienie pronacji/supinacji traci swoje znaczenie (przyanjmniej w znaczniej częsci wypadków) jeśli biega się poprawnie technicznie, z lądowaniem na śródstopiu, eliminując częste błędy techniczne początkujących jak overstriding, o których to błędów niestety często przyczyniają się buty na grubej, mocno amortyzowanej podeszwie, o podniesionej pięcie.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Pytając o to w sklepie - dla jakiego rodzaju są to stopy, dowiedziałem się, że te buty to do każdego rodzaju, bo to tylko do rekreacyjnego użytku, a nie do trenowania. Innymi słowy to są zwykłe adidasy stojące na początku alejki oznaczonej tabliczką "Bieganie".majdan_ pisze:Mam pytanie o model buta KALENJI EKIDEN 50. Jest to pierwsze obuwie do biegania, które kupiłem. Później planuję zainwestowac w coś znacznie lepszego, aler na początek skłonił mnie zakup czegoś taniego. Moja stopa ma charakter supinacyjny. Czy te buty się nadają? Przed zakupem nie sprawdziłem tego do jakiej są stopy.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
A Smalec swoje wyniki robił w butach z Lidla 
Ekideny to wcale nie są złe buty, nawet nie tuningowane, moim zdaniem spokojnie dorównują low endowym butom "markowym" za dwie stówki. Takie same "systemy", porządne wykonanie i niezła waga.

Ekideny to wcale nie są złe buty, nawet nie tuningowane, moim zdaniem spokojnie dorównują low endowym butom "markowym" za dwie stówki. Takie same "systemy", porządne wykonanie i niezła waga.
The faster you are, the slower life goes by.
- majdan_
- Wyga
- Kontakt:
Na krótką metę patrząc może i tak. Ja nie zakładam, że będę w nich biegał już na zawsze. Myśląc długodystansowo ważne są wszystkie mikrourazy, których tani but nie wyeliminuje, a które mogą być początkiem przewlekłych kontuzji - później praktycznie nie do wyleczenia. W każdym razie w sklepie to za przeproszeniem gówno wiedzą. O charakterze ich profilu szukałem informacji w internecie i na stronie producenta. Tu na forum ktoś pisał że dla mojego typu stopy są ok. Jeśli się wkręcę na stałe i za kilka miesięcy nadal będę biegał, to inwestycja będzie 

- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Według mnie drogi but nie wyeliminuje żadnych kontuzji, których nie wyeliminowałby Ekiden. Kontuzje to nie kwestia buta, tylko przeciążeń, braku regeneracji, stylu biegania i poprawności technicznej.
Drogi but może co najwyżej podreperować ego właściciela
.
Drogi but może co najwyżej podreperować ego właściciela

Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, 18:58 przez klosiu, łącznie zmieniany 2 razy.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Wyga
A właściwie podreperować(albo raczej jeszcze bardziej dopakować) budżet firmy, która taką osobę zwabiła pięknymi esejami na temat swoich produktów w katalogu.
Wiara w "technologie" w butach u niektórych ludzi jest przerażająca.
Wiara w "technologie" w butach u niektórych ludzi jest przerażająca.
-
- Wyga
Witam bardzo serdecznie wszystkich jako nowa na forum 
Jako początkująca biegaczka, który powoli wkręca się w temat, totalnie zielona, jeśli chodzi o wybór sprzętu muszę się zwrócić do Was pomoc przy wyborze pierwszych butów typowo do biegania. Widzę masę wątków i za bardzo nie wiedziałam, do którego się udać, więc w razie czego proszę o ewentualne skierowanie do konkretnego
Biegam mniej więcej od 10 miesięcy, z bardzo długą przerwą na wiosnę. Wkręciłam się ponownie w temat w lipcu, a już tak na poważnie wzięło mnie całkiem niedawno. W końcu dojrzałam do wymiany swoich starych (bardzo), wysłużonych reeboków (tak naprawdę nie wiem czy to model stricte biegowy).
Biegam kilka razy w tygodniu, krótkie/ średnie dystanse (4-10 km), raz biegłam cross 15 km
Mam oczywiście zamiar się doskonalić i biegać coraz dłuższe dystanse.
Biegam głownie po ścieżkach asfaltowych, czasami leśnych, może się też zdarzyć, że w przyszłości pobiegnę znowu cross
Mam 24 lata, 170 cm, ok. 65 kg (z tendencją spadkową).
Stopa raczej neutralna (wszystkie stare buty przejrzane, wytarta tylko zewnętrzna część pięty i środkowa część śródstopia), sklepienie średnie/wysokie.
Chcę kupić teraz coś powiedzmy na najbliższe kilka miesięcy (więc dystanse jeszcze nie oszałamiające), co nie zrujnuje mojego budżety (powiedzmy do 200 zł) i łatwo dostępnego.
Zapytam może od razu o konkretny model. Co sądzicie o pomyśle zakupu Kalenji model Ekiden 200? http://www.decathlon.com.pl/PL/ekiden-200-207619347/
Wielkie dzięki z góry za pomoc

Jako początkująca biegaczka, który powoli wkręca się w temat, totalnie zielona, jeśli chodzi o wybór sprzętu muszę się zwrócić do Was pomoc przy wyborze pierwszych butów typowo do biegania. Widzę masę wątków i za bardzo nie wiedziałam, do którego się udać, więc w razie czego proszę o ewentualne skierowanie do konkretnego

Biegam mniej więcej od 10 miesięcy, z bardzo długą przerwą na wiosnę. Wkręciłam się ponownie w temat w lipcu, a już tak na poważnie wzięło mnie całkiem niedawno. W końcu dojrzałam do wymiany swoich starych (bardzo), wysłużonych reeboków (tak naprawdę nie wiem czy to model stricte biegowy).
Biegam kilka razy w tygodniu, krótkie/ średnie dystanse (4-10 km), raz biegłam cross 15 km

Biegam głownie po ścieżkach asfaltowych, czasami leśnych, może się też zdarzyć, że w przyszłości pobiegnę znowu cross

Mam 24 lata, 170 cm, ok. 65 kg (z tendencją spadkową).
Stopa raczej neutralna (wszystkie stare buty przejrzane, wytarta tylko zewnętrzna część pięty i środkowa część śródstopia), sklepienie średnie/wysokie.
Chcę kupić teraz coś powiedzmy na najbliższe kilka miesięcy (więc dystanse jeszcze nie oszałamiające), co nie zrujnuje mojego budżety (powiedzmy do 200 zł) i łatwo dostępnego.
Zapytam może od razu o konkretny model. Co sądzicie o pomyśle zakupu Kalenji model Ekiden 200? http://www.decathlon.com.pl/PL/ekiden-200-207619347/
Wielkie dzięki z góry za pomoc
- kaer123
- Rozgrzewający Się
Cześć
Jestem amatorem, biegam (właściwie to na razie truchtam) od jakiś 2 miesięcy, mam 182cm i wage 95kg. Rodzaju stopy dokładnie nie znam, ale po butach dziennych raczej obstawiam neutralną.
Od września przebiegłem 130 km, wszystko w butach Vty do biegania z Deichmana i czuję, że to nie jest to, są po prostu niewygodne. W 100% biegam po asfaltach, betonie itp. z tym że mieszkam na wzniesieniu i moje trasy wyglądają tak, że w jedną stronę zbiegam a z powrotem z górki. W tych butach po biegu na 10 km, odczuwam może nie ból, ale dyskomfort w kolanach.
Szukam teraz lepszego obuwia, ale po przeglądnieciu tematów na forum mam lekką kołomyje w głowie co właściwie powinno być dla mnie lepsze i w jakim kierunku iść. Wiem tyle, że muszę zmienić buty. Czy możecie dla osoby z tą wagą coś polecić ?
Jestem amatorem, biegam (właściwie to na razie truchtam) od jakiś 2 miesięcy, mam 182cm i wage 95kg. Rodzaju stopy dokładnie nie znam, ale po butach dziennych raczej obstawiam neutralną.
Od września przebiegłem 130 km, wszystko w butach Vty do biegania z Deichmana i czuję, że to nie jest to, są po prostu niewygodne. W 100% biegam po asfaltach, betonie itp. z tym że mieszkam na wzniesieniu i moje trasy wyglądają tak, że w jedną stronę zbiegam a z powrotem z górki. W tych butach po biegu na 10 km, odczuwam może nie ból, ale dyskomfort w kolanach.
Szukam teraz lepszego obuwia, ale po przeglądnieciu tematów na forum mam lekką kołomyje w głowie co właściwie powinno być dla mnie lepsze i w jakim kierunku iść. Wiem tyle, że muszę zmienić buty. Czy możecie dla osoby z tą wagą coś polecić ?
Zapraszam na mojego bloga o renowacji starych zegarów i zegarków:
http://www.mechanicznezegarki.pl
http://www.mechanicznezegarki.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja bym zastanowił się nad Puma FAAS 800
http://www.runnersclub.pl/product-pol-1 ... S-800.html
But z dobrą amortyzacją, ale bez zbędnych "wspomagaczy".
http://www.runnersclub.pl/product-pol-1 ... S-800.html
But z dobrą amortyzacją, ale bez zbędnych "wspomagaczy".
-
- Rozgrzewający Się
Witam. Zamierzam zacząć biegać i zastanawiam się jakie buty wybrać. Mam do wybory JOMA CARRERA X 109 i MARATHON 3000.Chcę zamknąć się w granicach 200 zł. Jestem otwarty na wasze porady ,sugestie co do innych modeli. Bardzo zależy mi na odpowiedniej ochronie stóp . Większość czasu bd biegał po mieście. Mam 178 cm i ważę 90 kg. Proszę o pomoc .