Buty dla amatora

dominikafds
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Idz do sklepu, tam doradzą Ci najlepiej, nie kupuj na allegro, to duże ryzyko z takimi butami.
PKO
Awatar użytkownika
majdan_
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49m:37s
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam pytanie o model buta KALENJI EKIDEN 50. Jest to pierwsze obuwie do biegania, które kupiłem. Później planuję zainwestowac w coś znacznie lepszego, aler na początek skłonił mnie zakup czegoś taniego. Moja stopa ma charakter supinacyjny. Czy te buty się nadają? Przed zakupem nie sprawdziłem tego do jakiej są stopy.
ObrazekObrazek

10 km @ 49m:37s "XXIV Bieg Niepodległości", Warszawa 11/11/2011
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a skąd wiedza o rodzaju stopy?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
majdan_
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z testu za pomocą kartki i wody oraz na podstawie zużycia codziennego obuwia.
ObrazekObrazek

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bez urazy, to są słabe narzędzia, dające bardzo niepewne informacje. nie czytałem jeszcze Twojego bloga, ale jeżeli dopiero zaczynasz i masz stosunkowo mały kilometraż, myślę, że nie musisz się specjalnie przejmować. potwierdzić typ biomechaniczny stopy możesz tylko w badaniu dynamicznym (na bieżni z kamerą video w sklepie biegowym albo pod osobistym okiem fachowca).

na marginesie dodam, że zagadnienie pronacji/supinacji traci swoje znaczenie (przyanjmniej w znaczniej częsci wypadków) jeśli biega się poprawnie technicznie, z lądowaniem na śródstopiu, eliminując częste błędy techniczne początkujących jak overstriding, o których to błędów niestety często przyczyniają się buty na grubej, mocno amortyzowanej podeszwie, o podniesionej pięcie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

majdan_ pisze:Mam pytanie o model buta KALENJI EKIDEN 50. Jest to pierwsze obuwie do biegania, które kupiłem. Później planuję zainwestowac w coś znacznie lepszego, aler na początek skłonił mnie zakup czegoś taniego. Moja stopa ma charakter supinacyjny. Czy te buty się nadają? Przed zakupem nie sprawdziłem tego do jakiej są stopy.
Pytając o to w sklepie - dla jakiego rodzaju są to stopy, dowiedziałem się, że te buty to do każdego rodzaju, bo to tylko do rekreacyjnego użytku, a nie do trenowania. Innymi słowy to są zwykłe adidasy stojące na początku alejki oznaczonej tabliczką "Bieganie".
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

A Smalec swoje wyniki robił w butach z Lidla :)
Ekideny to wcale nie są złe buty, nawet nie tuningowane, moim zdaniem spokojnie dorównują low endowym butom "markowym" za dwie stówki. Takie same "systemy", porządne wykonanie i niezła waga.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
majdan_
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na krótką metę patrząc może i tak. Ja nie zakładam, że będę w nich biegał już na zawsze. Myśląc długodystansowo ważne są wszystkie mikrourazy, których tani but nie wyeliminuje, a które mogą być początkiem przewlekłych kontuzji - później praktycznie nie do wyleczenia. W każdym razie w sklepie to za przeproszeniem gówno wiedzą. O charakterze ich profilu szukałem informacji w internecie i na stronie producenta. Tu na forum ktoś pisał że dla mojego typu stopy są ok. Jeśli się wkręcę na stałe i za kilka miesięcy nadal będę biegał, to inwestycja będzie :)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Według mnie drogi but nie wyeliminuje żadnych kontuzji, których nie wyeliminowałby Ekiden. Kontuzje to nie kwestia buta, tylko przeciążeń, braku regeneracji, stylu biegania i poprawności technicznej.
Drogi but może co najwyżej podreperować ego właściciela :).
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, 18:58 przez klosiu, łącznie zmieniany 2 razy.
The faster you are, the slower life goes by.
banan19
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A właściwie podreperować(albo raczej jeszcze bardziej dopakować) budżet firmy, która taką osobę zwabiła pięknymi esejami na temat swoich produktów w katalogu.

Wiara w "technologie" w butach u niektórych ludzi jest przerażająca.
ven.
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam bardzo serdecznie wszystkich jako nowa na forum :)
Jako początkująca biegaczka, który powoli wkręca się w temat, totalnie zielona, jeśli chodzi o wybór sprzętu muszę się zwrócić do Was pomoc przy wyborze pierwszych butów typowo do biegania. Widzę masę wątków i za bardzo nie wiedziałam, do którego się udać, więc w razie czego proszę o ewentualne skierowanie do konkretnego ;)
Biegam mniej więcej od 10 miesięcy, z bardzo długą przerwą na wiosnę. Wkręciłam się ponownie w temat w lipcu, a już tak na poważnie wzięło mnie całkiem niedawno. W końcu dojrzałam do wymiany swoich starych (bardzo), wysłużonych reeboków (tak naprawdę nie wiem czy to model stricte biegowy).
Biegam kilka razy w tygodniu, krótkie/ średnie dystanse (4-10 km), raz biegłam cross 15 km ;) Mam oczywiście zamiar się doskonalić i biegać coraz dłuższe dystanse.
Biegam głownie po ścieżkach asfaltowych, czasami leśnych, może się też zdarzyć, że w przyszłości pobiegnę znowu cross ;)
Mam 24 lata, 170 cm, ok. 65 kg (z tendencją spadkową).
Stopa raczej neutralna (wszystkie stare buty przejrzane, wytarta tylko zewnętrzna część pięty i środkowa część śródstopia), sklepienie średnie/wysokie.

Chcę kupić teraz coś powiedzmy na najbliższe kilka miesięcy (więc dystanse jeszcze nie oszałamiające), co nie zrujnuje mojego budżety (powiedzmy do 200 zł) i łatwo dostępnego.

Zapytam może od razu o konkretny model. Co sądzicie o pomyśle zakupu Kalenji model Ekiden 200? http://www.decathlon.com.pl/PL/ekiden-200-207619347/

Wielkie dzięki z góry za pomoc
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ven. Nie masz nadwagi więc ekideny 200 nie są ci potrzebne. Biegam w skrojonych 50, moja dziewczyna w nieskrojonych 50 i bardzo ale to bardzo sobie je chwali.
Awatar użytkownika
kaer123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć

Jestem amatorem, biegam (właściwie to na razie truchtam) od jakiś 2 miesięcy, mam 182cm i wage 95kg. Rodzaju stopy dokładnie nie znam, ale po butach dziennych raczej obstawiam neutralną.
Od września przebiegłem 130 km, wszystko w butach Vty do biegania z Deichmana i czuję, że to nie jest to, są po prostu niewygodne. W 100% biegam po asfaltach, betonie itp. z tym że mieszkam na wzniesieniu i moje trasy wyglądają tak, że w jedną stronę zbiegam a z powrotem z górki. W tych butach po biegu na 10 km, odczuwam może nie ból, ale dyskomfort w kolanach.
Szukam teraz lepszego obuwia, ale po przeglądnieciu tematów na forum mam lekką kołomyje w głowie co właściwie powinno być dla mnie lepsze i w jakim kierunku iść. Wiem tyle, że muszę zmienić buty. Czy możecie dla osoby z tą wagą coś polecić ?
Zapraszam na mojego bloga o renowacji starych zegarów i zegarków:
http://www.mechanicznezegarki.pl
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja bym zastanowił się nad Puma FAAS 800
http://www.runnersclub.pl/product-pol-1 ... S-800.html

But z dobrą amortyzacją, ale bez zbędnych "wspomagaczy".
saszat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam. Zamierzam zacząć biegać i zastanawiam się jakie buty wybrać. Mam do wybory JOMA CARRERA X 109 i MARATHON 3000.Chcę zamknąć się w granicach 200 zł. Jestem otwarty na wasze porady ,sugestie co do innych modeli. Bardzo zależy mi na odpowiedniej ochronie stóp . Większość czasu bd biegał po mieście. Mam 178 cm i ważę 90 kg. Proszę o pomoc .
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ