Przygotowania do drugiego półmaratonu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
sewek90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46:31

Nieprzeczytany post

Witam! Jestem tu nowy, więc może krótko o sobie: 22 lata, jako nastolatek trenowałem sprinty, a mniej więcej od półtora roku bawię się w dłuższe bieganie (5, 10, 15 km).

Chcę się przygotować do półmaratonu w Poznaniu 7 kwietnia. I tu mam pytanie: jaki najlepiej przyjąć "harmonogram"? Jakiego rodzaju treningi warto robić przez zimę? I na ile przed półmaratonem powinno się zacząć realizować jakiś plan treningowy? Chodzi mi o to, żeby niczego nie zaniedbać, ale też nie przeszarżować w drugą stronę i nie przeciążyć organizmu zbyt długimi przygotowaniami.

Od razu dodam że będzie to mój drugi półmaraton. Pierwszy przebiegłem we wrześniu w Pile w 1:44:06. Z tym że celem było głównie jego ukończenie, a przygotowania były raczej "na wyczucie" i niezbyt profesjonalne. W kwietniu oczywiście chciałbym poprawić ten wynik :) i stąd moja prośba o rady związane z treningiem. Niestety charakter mojej pracy uniemożliwia mi bieganie częściej niż dwa, czasem trzy razy w tygodniu. Ale tym będę się już martwił dobierając plan...

Z góry dzięki za rady.
PKO
le0n71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:28
Życiówka w maratonie: 03:24:00

Nieprzeczytany post

Biegając dwa razy w tygodniu ciężko realizować jakiś plan. Minimum w planach to chyba trzy dni, a do półmaratonu to ze cztery by się przydało, żeby trochę kilometrów nabiegać :taktak:
Obrazek

10km: 40:08, 08.03.2015 8 Bieg Kazików (bez atestu)
połówka: 1:30:01, 24.10.2015 2 PZU Cracovia Półmaraton
cały: 3:16:25, 26.04.2015 Orlen Warsaw Marathon
KOMENTARZE
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

sewek90 pisze:Pierwszy przebiegłem we wrześniu w Pile w 1:44:06. Z tym że celem było głównie jego ukończenie, a przygotowania były raczej "na wyczucie" i niezbyt profesjonalne.
Niezbyt profesjonalnie czyli jak? Czy ukończyłeś bieg na luzie czy w bólach, czy jesteś zadowolony z rezultatu, na jaki czas chcesz się teraz przygotować? Napisz coś więcej o tym jak trenowałeś i czego teraz oczekujesz.
Awatar użytkownika
Xasax
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:15

Nieprzeczytany post

sewek90 pisze: Pierwszy przebiegłem we wrześniu w Pile w 1:44:06.
Czas mam podobny, też zrobiłem go bez szczególnych przygotowań i też będę biegł półmaraton w Poznaniu w 2013. Mam zamiar zrobić 1:40:00 co jest raczej pewne obserwując moją obecną formę. Jak się da to jeszcze szybciej spróbuje :hej:
Będę się przygotowywał z tym planem http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=301 ewentualnie trochę go modyfikując.
sewek90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46:31

Nieprzeczytany post

Platini76 pisze:
sewek90 pisze:Pierwszy przebiegłem we wrześniu w Pile w 1:44:06. Z tym że celem było głównie jego ukończenie, a przygotowania były raczej "na wyczucie" i niezbyt profesjonalne.
Niezbyt profesjonalnie czyli jak? Czy ukończyłeś bieg na luzie czy w bólach, czy jesteś zadowolony z rezultatu, na jaki czas chcesz się teraz przygotować? Napisz coś więcej o tym jak trenowałeś i czego teraz oczekujesz.
Biegło się naprawdę nieźle, ale... tylko do 16 km. Na ostatniej piątce kompletnie padły mi nogi. Tempo spadło mi dramatycznie z 4:40-4:50/km do 5:40-6:00/km i ta końcówka była już raczej, jak to określiłeś, "w bólach". Zastanawiałem się, czy przypadkiem nie ruszyłem za szybko (po drodze poprawiłem życiówki na 10 km i 15 km). Ale przez większość biegu biegłem w miarę luźno i z pewną rezerwą. Więc wydaje mi się, że po prostu swoje zrobiła liczba kilometrów - bo wcześniej na treningach najwięcej biegałem tylko 15 km.

Z rezultatu byłem zadowolony. Jednak mam świadomość że gdybym wytrzymał cały bieg w dobrym tempie, to byłoby te 3-4 minuty szybciej. Dlatego w Poznaniu chciałbym się przygotować na złamanie 1:40.

Co do owych "niezbyt profesjonalnych" przygotowań, to zwykle polegały na bieganiu w szybkim tempie któregoś z dystansów: 5 km, 7.5 km, 10 km oraz (rzadziej) 15 km. Po takim odcinku chwila odpoczynku, trochę różnych ćwiczeń rozgrzewkowych, rozciągania, potem ewentualnie jakieś skipy i na koniec np. po kilka 30-sekundówek albo minutówek. Generalnie moja wiedza o tym, jak powinien wyglądać trening dla długodystansowców, jest prawie żadna. Teraz zamierzam trochę nadrobić zaległości w tej kwestii :)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja bym sobie zadał na początku jedno ważne pytanie - o jakich przygotowaniach i planach treningowych my tu mówimy przy 2 jednostkach treningowych tygodniowo.

Jeśli nie masz na więcej czasu to ciesz się każdą chwilą spędzoną na biegowej trasie i daj sobie spokój z planami. Tym bardziej, że większość z nich i tak zakłada większe zaangażowanie w trening niż 2 razy w tygodniu (btw. mam nadzieję, że to nie sobota i niedziela :ble: )
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Trzy treningi tygodniowo wystarczą, żeby się poprawnie przygotować - ja tak ćwiczyłem do moich dwóch HM. Jak zrobisz dobrą bazę, to raczej nie spotka Cię kryzys po 15km. Podstawa to wolne wybiegania, do tego jeden mocniejszy trening w tygodniu, np. w 8-10km w tempie maratońskim albo BNP. Najdłuższe wybieganie 15km dla mnie było wystarczające, ale kilka takich wypada zaliczyć. Tygodniowo biegałem 30-35km.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trzy treningi tak, ale dwa już nie :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ