Ciekawy artykuł nt. pronacji

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale czy w tym etapie kroku biegowego pozycja całego układu sprawia, że nadmierna (cokolwiek to znaczy) pronacja nadal jest szkodliwa?

no i drugie pytanie, które elementy buta w tej fazie kontrolują i niwelują pronację?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Pronacja jest "passe". :)
Rzeczywiście przez lata dobór butów biegłych urósł do rangi niezależnej nauki (nie wiem czy ktoś na forum nawet tak tego nie ujął, nie pamietam).
Co nie znaczy, że "passe" jest amortyzacja czy inaczej robiona stabilizacja.
Ja mam fajny pomysł na dobór butów ale póki nie zbuduje do tego narzędzia nie będę się przed światem wyglupial, :)
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

O jak fajnie :bum:
Qba Krause pisze:pojawia się kilka problemów (w mojej głowie). chcialbym, byś odpowiedział na poniższe pytania:
- jak zdefiniować NADMIERNĄ pronację?
Myślę, że o "nadmiernej pronacji" to można chyba mówić, jak mięsień za kostką nie wyrabia i zaczyna boleć i piec danego delikwenta.
Qba Krause pisze: - w jaki sposób ją zidentyfikować w warunkach sklepowych,
Patrz odpowiedź wyżej (właściwie tylko bardzo doświadczony fachowiec może przewidzieć to, że dany delikwent może mieć problem z nadmierną pronacją).
Qba Krause pisze: - jakie są (jeśli są) możliwości jej kontroli/korygowania poza obuwiem,
wkładka ortopedyczna.
Qba Krause pisze: - czy w warunkach lądowania na śródstopiu, czyli w kroku biegowym bez fazy przetaczania stopy występuje nadal odchylenie rzepki powodowane przez pronację, o którym mowa w cytowanym artykule?
Nie mam pojęcia.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2012, 21:46 przez zoltar7, łącznie zmieniany 1 raz.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
wigi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:28
Życiówka w maratonie: 02:56:00

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Ja mam fajny pomysł na dobór butów ale póki nie zbuduje do tego narzędzia nie będę się przed światem wyglupial, :)
Oprócz narzędzia nie zapomnij też o zbudowaniu odpowiedniej ideologi, która jest nie mniej ważna. ;)
BlogKomentarze
10 km - 38:28 (5.03.2017), HM - 1:24:30 (25.03.2017), M - 2:56:00 (15.10.2017)
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:ale czy w tym etapie kroku biegowego pozycja całego układu sprawia, że nadmierna (cokolwiek to znaczy) pronacja nadal jest szkodliwa?
Nie pokazano bezpośrednio, że nadmierna pronacja jest szkodliwa.

Największe siły na kolano działają też właśnie w fazie "stance" - ale to obserwacja niezależna.
Qba Krause pisze: no i drugie pytanie, które elementy buta w tej fazie kontrolują i niwelują pronację?
Były takie badania, które pokazały, że często wewnątrz buta stabilizującego stopa pronuje sobie w najlepsze.

Wg Jay'a Dicharry systemy "antypronator" wypadają naprawdę kiepsko w stabilizowaniu stopy (w momencie największej pronacji, ta część buta nie dotyka ziemi). Co działa lepiej: "specyficzne rozmieszczenie stref zgięcia w podeszwie, geometria pięty, różnica wysokości pięta-palce (im mniejsze uniesienie pięty, tym stabilniej), sztywność podeszwy wewnętrzej (midsole) = lepsze czucie podłoża.
hans55
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Całe szczęście że Haile nie korzystał z internetu i nie czytał for
dowiedziałby się że nie może biegać.

Ufff :hejhej:
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzięki strasb :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Strasb, Qba, co wy za historie opowiadacie? Odwołania, cytaty, ale czy wy po prostu nie widzieliście swojej stopy/jakiegoś nadpronatora nagranej od tyłu na bieżni w butach, bez butów i w butach korygujących? Kurcze, naprawdę wystarczy taka rzeczywista obserwacja i to całe filozofowanie okaże się zupełnie bezprzedmiotowe.

Qba, czy nie możecie z Adamem naprawdę zrobić takich filmików na kilku modelach?
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

brujeria> widziałem swoją stopę nagraną w ergo. Przymierzałem wtedy kilka par butów i o dziwo najbardziej stopa koślawiła mi się w dwóch parach z największą amortyzacją i kontrolą pronacji. Były też dwa modele Salomona i w tym z kontrolą pronacji również było gorzej, w neutralnym zdecydowanie lepiej zarówno na nagraniu jak i jeśli chodzi o odczucia. Wiesz w jakich butach stopa zachowywała się najlepiej na nagraniu? W Brooks Green Silence, czyli prawie mini bez grama wsparcia.

Dużo bardziej szkodliwe jest bieganie ze słabymi mięśniami nóg i stóp i próba załatwienia tego problemu butami..

Noga jest w stanie stabilizować się sama, potrzebuje do tego mięśni.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bru, razem ze strasb opieramy się właśnie na badaniach, zdjęciach i filmach.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

To może wprowadźmy trochę porządku do dyskusji.

1. Jest coś takiego jak nadmierna pronacja? Uważam , że TAK
2.Czy biegnie "ze śródstopia" ją eliminuje? Moim zdaniem NIE
3. Czy bieganie na boso ją eliminuje? Moim zdaniem NIE
4. Czy nadmierna pronacja jest szkodliwa? Nie wiem
5. Czy można określić od kiedy zaczyna się nadmierna , a więc patologiczna nadpronajca? Nie wiem
6. Czy buty są w stanie skorygować nadpronacje? Moim zdaniem TAK.

Klosio - no właśnie, są buty w których noga bardziej lub mniej pronuje. Po prostu. Inną kwestią jest jak do danej korekcji podchodzą producenci danych modeli butów.

Qba - pokażcie mi film . gdzie gość koślawiący na maksa, ściąga buta i przestaje koślawić.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

brujeria pisze: Qba - pokażcie mi film . gdzie gość koślawiący na maksa, ściąga buta i przestaje koślawić.
to możliwe, jeżeli:
- but był źle dobrany,
- but miał jakąś wadę,
- gość na siłę chciał udowodnić, że jakiś but jest beeeee (mógł to być np. gość z wypranym mózgiem przez marketingowców od butów minimalnych).
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A może być film gościa, który pomimo tego, że koślawi na maksa nie ma żadnych problemów tym spowodowanych, zwłaszcza z kolanami a oprócz tego jest jednym z lepszych na świecie? ;)

http://www.youtube.com/watch?v=EAW87NsiGuI
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kisio pisze:A może być film gościa, który pomimo tego, że koślawi na maksa nie ma żadnych problemów tym spowodowanych, zwłaszcza z kolanami a oprócz tego jest jednym z lepszych na świecie? ;)

http://www.youtube.com/watch?v=EAW87NsiGuI
pewnie, że może być. jednak niektórzy nie chcą koślawić. przecież każdy może biegać w tym, w czym chce, w czym się dobrze czuje, w czym mu wygodnie.
jednemu łysina nie przeszkadza, drugi robi przeszczep.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze: pewnie, że może być. jednak niektórzy nie chcą koślawić. przecież każdy może biegać w tym, w czym chce, w czym się dobrze czuje, w czym mu wygodnie.
jednemu łysina nie przeszkadza, drugi robi przeszczep.
Ale to sprowadzamy elementy kontrolujące pronację do funkcji 'żeby lepiej wyglądać'? Ludzie przedziwne i czasem cudaczne rzeczy wyprawiają z rękami w czasie biegu ale jeszcze nikt nie wpadł na pomysł, żeby je wkładać w jakiś gips, który pozwalałby na jedynie słuszny ruch wahadła przód-tył..

Myślę, że kluczową kwestią jest ustalenie czym owo koślawienie jest. Czy przyczyną powstawania kontuzji czy właśnie metodą w jaki organizm naturalnie tym kontuzjom próbuje zapobiegać. Jeśli nie ma dowodów na to pierwsze to może jednak to drugie? Różnica jest dość istotna.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ