Ciekawy artykuł nt. pronacji
-
- Zaprawiony W Bojach
ale czy w tym etapie kroku biegowego pozycja całego układu sprawia, że nadmierna (cokolwiek to znaczy) pronacja nadal jest szkodliwa?
no i drugie pytanie, które elementy buta w tej fazie kontrolują i niwelują pronację?
no i drugie pytanie, które elementy buta w tej fazie kontrolują i niwelują pronację?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Pronacja jest "passe". 
Rzeczywiście przez lata dobór butów biegłych urósł do rangi niezależnej nauki (nie wiem czy ktoś na forum nawet tak tego nie ujął, nie pamietam).
Co nie znaczy, że "passe" jest amortyzacja czy inaczej robiona stabilizacja.
Ja mam fajny pomysł na dobór butów ale póki nie zbuduje do tego narzędzia nie będę się przed światem wyglupial,

Rzeczywiście przez lata dobór butów biegłych urósł do rangi niezależnej nauki (nie wiem czy ktoś na forum nawet tak tego nie ujął, nie pamietam).
Co nie znaczy, że "passe" jest amortyzacja czy inaczej robiona stabilizacja.
Ja mam fajny pomysł na dobór butów ale póki nie zbuduje do tego narzędzia nie będę się przed światem wyglupial,

- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
- Życiówka w maratonie: brak
O jak fajnie

Myślę, że o "nadmiernej pronacji" to można chyba mówić, jak mięsień za kostką nie wyrabia i zaczyna boleć i piec danego delikwenta.Qba Krause pisze:pojawia się kilka problemów (w mojej głowie). chcialbym, byś odpowiedział na poniższe pytania:
- jak zdefiniować NADMIERNĄ pronację?
Patrz odpowiedź wyżej (właściwie tylko bardzo doświadczony fachowiec może przewidzieć to, że dany delikwent może mieć problem z nadmierną pronacją).Qba Krause pisze: - w jaki sposób ją zidentyfikować w warunkach sklepowych,
wkładka ortopedyczna.Qba Krause pisze: - jakie są (jeśli są) możliwości jej kontroli/korygowania poza obuwiem,
Nie mam pojęcia.Qba Krause pisze: - czy w warunkach lądowania na śródstopiu, czyli w kroku biegowym bez fazy przetaczania stopy występuje nadal odchylenie rzepki powodowane przez pronację, o którym mowa w cytowanym artykule?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2012, 21:46 przez zoltar7, łącznie zmieniany 1 raz.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:38:28
- Życiówka w maratonie: 02:56:00
Oprócz narzędzia nie zapomnij też o zbudowaniu odpowiedniej ideologi, która jest nie mniej ważna.Adam Klein pisze: Ja mam fajny pomysł na dobór butów ale póki nie zbuduje do tego narzędzia nie będę się przed światem wyglupial,

- strasb
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Nie pokazano bezpośrednio, że nadmierna pronacja jest szkodliwa.Qba Krause pisze:ale czy w tym etapie kroku biegowego pozycja całego układu sprawia, że nadmierna (cokolwiek to znaczy) pronacja nadal jest szkodliwa?
Największe siły na kolano działają też właśnie w fazie "stance" - ale to obserwacja niezależna.
Były takie badania, które pokazały, że często wewnątrz buta stabilizującego stopa pronuje sobie w najlepsze.Qba Krause pisze: no i drugie pytanie, które elementy buta w tej fazie kontrolują i niwelują pronację?
Wg Jay'a Dicharry systemy "antypronator" wypadają naprawdę kiepsko w stabilizowaniu stopy (w momencie największej pronacji, ta część buta nie dotyka ziemi). Co działa lepiej: "specyficzne rozmieszczenie stref zgięcia w podeszwie, geometria pięty, różnica wysokości pięta-palce (im mniejsze uniesienie pięty, tym stabilniej), sztywność podeszwy wewnętrzej (midsole) = lepsze czucie podłoża.
-
- Zaprawiony W Bojach
dzięki strasb 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Strasb, Qba, co wy za historie opowiadacie? Odwołania, cytaty, ale czy wy po prostu nie widzieliście swojej stopy/jakiegoś nadpronatora nagranej od tyłu na bieżni w butach, bez butów i w butach korygujących? Kurcze, naprawdę wystarczy taka rzeczywista obserwacja i to całe filozofowanie okaże się zupełnie bezprzedmiotowe.
Qba, czy nie możecie z Adamem naprawdę zrobić takich filmików na kilku modelach?
Qba, czy nie możecie z Adamem naprawdę zrobić takich filmików na kilku modelach?
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
brujeria> widziałem swoją stopę nagraną w ergo. Przymierzałem wtedy kilka par butów i o dziwo najbardziej stopa koślawiła mi się w dwóch parach z największą amortyzacją i kontrolą pronacji. Były też dwa modele Salomona i w tym z kontrolą pronacji również było gorzej, w neutralnym zdecydowanie lepiej zarówno na nagraniu jak i jeśli chodzi o odczucia. Wiesz w jakich butach stopa zachowywała się najlepiej na nagraniu? W Brooks Green Silence, czyli prawie mini bez grama wsparcia.
Dużo bardziej szkodliwe jest bieganie ze słabymi mięśniami nóg i stóp i próba załatwienia tego problemu butami..
Noga jest w stanie stabilizować się sama, potrzebuje do tego mięśni.
Dużo bardziej szkodliwe jest bieganie ze słabymi mięśniami nóg i stóp i próba załatwienia tego problemu butami..
Noga jest w stanie stabilizować się sama, potrzebuje do tego mięśni.
-
- Zaprawiony W Bojach
bru, razem ze strasb opieramy się właśnie na badaniach, zdjęciach i filmach.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
To może wprowadźmy trochę porządku do dyskusji.
1. Jest coś takiego jak nadmierna pronacja? Uważam , że TAK
2.Czy biegnie "ze śródstopia" ją eliminuje? Moim zdaniem NIE
3. Czy bieganie na boso ją eliminuje? Moim zdaniem NIE
4. Czy nadmierna pronacja jest szkodliwa? Nie wiem
5. Czy można określić od kiedy zaczyna się nadmierna , a więc patologiczna nadpronajca? Nie wiem
6. Czy buty są w stanie skorygować nadpronacje? Moim zdaniem TAK.
Klosio - no właśnie, są buty w których noga bardziej lub mniej pronuje. Po prostu. Inną kwestią jest jak do danej korekcji podchodzą producenci danych modeli butów.
Qba - pokażcie mi film . gdzie gość koślawiący na maksa, ściąga buta i przestaje koślawić.
1. Jest coś takiego jak nadmierna pronacja? Uważam , że TAK
2.Czy biegnie "ze śródstopia" ją eliminuje? Moim zdaniem NIE
3. Czy bieganie na boso ją eliminuje? Moim zdaniem NIE
4. Czy nadmierna pronacja jest szkodliwa? Nie wiem
5. Czy można określić od kiedy zaczyna się nadmierna , a więc patologiczna nadpronajca? Nie wiem
6. Czy buty są w stanie skorygować nadpronacje? Moim zdaniem TAK.
Klosio - no właśnie, są buty w których noga bardziej lub mniej pronuje. Po prostu. Inną kwestią jest jak do danej korekcji podchodzą producenci danych modeli butów.
Qba - pokażcie mi film . gdzie gość koślawiący na maksa, ściąga buta i przestaje koślawić.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
to możliwe, jeżeli:brujeria pisze: Qba - pokażcie mi film . gdzie gość koślawiący na maksa, ściąga buta i przestaje koślawić.
- but był źle dobrany,
- but miał jakąś wadę,
- gość na siłę chciał udowodnić, że jakiś but jest beeeee (mógł to być np. gość z wypranym mózgiem przez marketingowców od butów minimalnych).
Go Hard Or Go Home
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
A może być film gościa, który pomimo tego, że koślawi na maksa nie ma żadnych problemów tym spowodowanych, zwłaszcza z kolanami a oprócz tego jest jednym z lepszych na świecie? 
http://www.youtube.com/watch?v=EAW87NsiGuI

- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
pewnie, że może być. jednak niektórzy nie chcą koślawić. przecież każdy może biegać w tym, w czym chce, w czym się dobrze czuje, w czym mu wygodnie.kisio pisze:A może być film gościa, który pomimo tego, że koślawi na maksa nie ma żadnych problemów tym spowodowanych, zwłaszcza z kolanami a oprócz tego jest jednym z lepszych na świecie?
jednemu łysina nie przeszkadza, drugi robi przeszczep.
Go Hard Or Go Home
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
Ale to sprowadzamy elementy kontrolujące pronację do funkcji 'żeby lepiej wyglądać'? Ludzie przedziwne i czasem cudaczne rzeczy wyprawiają z rękami w czasie biegu ale jeszcze nikt nie wpadł na pomysł, żeby je wkładać w jakiś gips, który pozwalałby na jedynie słuszny ruch wahadła przód-tył..WojtekM pisze: pewnie, że może być. jednak niektórzy nie chcą koślawić. przecież każdy może biegać w tym, w czym chce, w czym się dobrze czuje, w czym mu wygodnie.
jednemu łysina nie przeszkadza, drugi robi przeszczep.
Myślę, że kluczową kwestią jest ustalenie czym owo koślawienie jest. Czy przyczyną powstawania kontuzji czy właśnie metodą w jaki organizm naturalnie tym kontuzjom próbuje zapobiegać. Jeśli nie ma dowodów na to pierwsze to może jednak to drugie? Różnica jest dość istotna.