Komentarz do artykułu MT10GY – New Balance Minimus Trail
-
- Zaprawiony W Bojach
mt1010 jest nieco cięższy, ma grubszą podeszwę, płytkę rockstop w śródstopiu, trochę więcej amortyzacji.
- martinelli
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
ktoś może użytkuje, jest zadowolony?
nie mogę się zdecydować ( pierwsze buty minimalistyczne) pomiędzy tymi dwoma modelami.
Wszyscy tu się zachwycają MT10, czy ta płytka zmienia bardzo wiele ?
nie mogę się zdecydować ( pierwsze buty minimalistyczne) pomiędzy tymi dwoma modelami.
Wszyscy tu się zachwycają MT10, czy ta płytka zmienia bardzo wiele ?
- herson
- Zaprawiony W Bojach
akurat katalog NB na 2012, mówi co innegoQba Krause pisze:mt1010 jest nieco cięższy, ma grubszą podeszwę, płytkę rockstop w śródstopiu, trochę więcej amortyzacji.
MT1010 - 218g rozmiar 9,5
MT10 - 236g rozmiar 9,5
Miesiąc temu też prawie kupiłem MT1010, ale gdy w końcu wpadły mi w ręce w go sporcie, poza fajnym wyglądem, niesamowitą lekkością, wydały mi się bardzo bardzo delikatne ( cholewka ). Ostatecznie wybrałem merrell trail glove ( porównując do MT10, mają pancerny przód

Nie potrafię osądzić czy płytka w podeszwie, robiłaby mi wielką różnicę. Bez niej noga się przyzwyczaiła i potrafi więcej przyjąć.
-
- Zaprawiony W Bojach
nie do końca chodzi o samą płytkę. MT10 to był jeden z pierwszych butów minimalistycznych, budowanych tak by dawać wrażenie biegania (prawie) boso a jednocześnie nadaje się do biegania w niezbyt wymagającym terenie. ten but po prostu dobrze działa, jest wygodny i fajny.
zależy na czym tobie zależy - swobodnym ruchu stopy, dobrym czuciu podłoża, czy na większej przyczepności, amortyzacji i ochronie.
edit: sorry za wagę, poleciałem z pamięci.
zależy na czym tobie zależy - swobodnym ruchu stopy, dobrym czuciu podłoża, czy na większej przyczepności, amortyzacji i ochronie.
edit: sorry za wagę, poleciałem z pamięci.
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Nie wiem, jak plytka w 1010 ma sie do tej w 110, ale mnie sie w butach z plytka (110 wlasnie) zdecydowanie zle biega po asfalcie. W MT10 sporo osob smiga po asfalcie tez i sobie chwala. Jak Ty masz zamiar swoje buty uzytkowac?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kluczową cechą butów jest twardość podeszwy, oczywiście jeśli mówimy o bieganiu na śródstopiu i butach mini lub prawie mini.martinelli pisze:dobra cena szczególnie na jesieni to cena niższa niż katalogowa
czy ktoś zna i mólby mi wyjaśnić różnice pomiędzy MT10 a MT1010?
MT10 to pianka + vibram, MT1010 to vibram, pianka i płytka zwiększająca twardość podeszwy.
Jeśli zaczynasz zabawę z bieganiem w terenie w mini to zdecydowanie MT1010.
Prawdopodobnie nie wiesz jeszcze jak czułe stopy masz. 1010 uchodzi za but pozwalający przestawić się na bieganie naturalne.
W MT10 czuć każdy kamyczek i albo się to lubi(masaż!) albo nienawidzi(ojej kamyczek!). W tych butach cała stopa pracuje i wygina się, podeszwa jest bardzo miękka i nie przejmuje uderzenia przy lądowaniu. 1010 mają podobną twardość podeszwy do MT100, mniej czuć podłoże, ale można się też mniej przejmować co się na nim znajduje.
Skatowałem MT10 i przymierzam się do 1010 lub do 110.
Qba, nie wiem czy w butach z podeszwą 5mm można mówić o amortyzacji. Od amortyzacji jest stopa która przyjmie znacznie więcej niż te marne 5mm(a w mt10 chyba jeszcze mniej). Co do przyczepności miękka podeszwa raczej to ułatwia a nie utrudnia.
Przód w mt10 jest biedny i mi się popruł ale nadal da się biegać, jest wentylacja, ale patyczek może wpaść. Co do trudnego terenu zrobiłem w nich w tym roku 3 górskie maratony i buty jeszcze są całe.
Jednak początkującym polecam 1010(wybaczą piętaszkowanie:)
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Gwoli scislosci: minimusy MT10 maja 8mm podeszwe i jakas tam warstwe pianki, to nieduzo, fakt, ale wciaz odczuwalna roznica w stosunku do butow z podeszwa 3mm z samej gumy (Vivo Barefoot, Inov8 chyba tez?).blas pisze: Qba, nie wiem czy w butach z podeszwą 5mm można mówić o amortyzacji. Od amortyzacji jest stopa która przyjmie znacznie więcej niż te marne 5mm(a w mt10 chyba jeszcze mniej). Co do przyczepności miękka podeszwa raczej to ułatwia a nie utrudnia.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Mój błąd, w moich czekam już na dziurę pod palcami może stąd wrażenie "cienkości"....strasb pisze:Gwoli scislosci: minimusy MT10 maja 8mm podeszwe i jakas tam warstwe pianki, to nieduzo, fakt, ale wciaz odczuwalna roznica w stosunku do butow z podeszwa 3mm z samej gumy (Vivo Barefoot, Inov8 chyba tez?).blas pisze: Qba, nie wiem czy w butach z podeszwą 5mm można mówić o amortyzacji. Od amortyzacji jest stopa która przyjmie znacznie więcej niż te marne 5mm(a w mt10 chyba jeszcze mniej). Co do przyczepności miękka podeszwa raczej to ułatwia a nie utrudnia.
Ciężko znaleźć pełną spec, ale:
Minimus MT10
Toe - 11 mm
Heel - 15 m
Drop – 4 mm
MT1010
Toe - 19 mm
Heel - 23 m
Drop – 4 mm
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Kurcze, i jak ten MT1010 może być lżejszy z dwa razy grubszą podeszwą? Wniosek jeden - cholewka o wiele słabsza. Widziałem MT1010 - wizualnie but "większy" od MT10, więc to że jest lżejszy mocno mnie zaskoczyło.
The faster you are, the slower life goes by.
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Obawiam się, że możesz mieć rację:
http://discostugotz.blogspot.ch/2012/08 ... eview.html
Pamiętam, że ktoś wklejał tu kiedyś link do bardzo dobrego porównania 10 vs 1010 vs 110, ale nie pamiętam, gdzie to było.
http://discostugotz.blogspot.ch/2012/08 ... eview.html
Pamiętam, że ktoś wklejał tu kiedyś link do bardzo dobrego porównania 10 vs 1010 vs 110, ale nie pamiętam, gdzie to było.
-
- Zaprawiony W Bojach
w MT10 podeszwa sporo waży - dużo gumy Vibram, no i sa gumowe taśmy w cholewce.
jak już starb wspomniała, trochę podeszwy jednak tam jest, więc amortyzacji również. ja osobiście czuję amortyzację w mt1010, w mt10 minimalnie ale jednak - dopiero kiedy założysz coś naprawdę cienkiego (w moim przypadku Adipure Adapt), zaczynasz czuć każdy mm amortyzacji
jak już starb wspomniała, trochę podeszwy jednak tam jest, więc amortyzacji również. ja osobiście czuję amortyzację w mt1010, w mt10 minimalnie ale jednak - dopiero kiedy założysz coś naprawdę cienkiego (w moim przypadku Adipure Adapt), zaczynasz czuć każdy mm amortyzacji

- strasb
- Zaprawiony W Bojach
No tak adipure adapt to ta sama liga co Vivobarefoot, Inov8 Bare. 

- herson
- Zaprawiony W Bojach
A jednak. Kiedy je mierzyłem, byłem w MT10 żeby mieć porównanie i daje się odczuć niewielka róznicę wagi.klosiu pisze:Kurcze, i jak ten MT1010 może być lżejszy z dwa razy grubszą podeszwą? Wniosek jeden - cholewka o wiele słabsza. Widziałem MT1010 - wizualnie but "większy" od MT10, więc to że jest lżejszy mocno mnie zaskoczyło.
jak napisałem wyżej, cholewka wydaje sie zaj....e delikatna, normalnie jak bucik do lansu na deptaku.
Podeszwa to ich nowy "wynalazek" REVLITE
Płytka rockstop - to chyba zwyczajnie kawałek w miarę elastycznego plastiku
- martinelli
- Wyga
zaplanowałem sobie bieganie po kampinosie ( mieszkam w okolicy) co nie zmienai faktu, że te 2,3 kilometry będę musiał dobiegać asfaltem.strasb pisze:Nie wiem, jak plytka w 1010 ma sie do tej w 110, ale mnie sie w butach z plytka (110 wlasnie) zdecydowanie zle biega po asfalcie. W MT10 sporo osob smiga po asfalcie tez i sobie chwala. Jak Ty masz zamiar swoje buty uzytkowac?
pytałem o różnice bo zdziwiło mnie, że jedna firma ma w ofercie 2 tak podobne do siebie produkty.