Komentarz do artykułu MT10GY – New Balance Minimus Trail

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mt1010 jest nieco cięższy, ma grubszą podeszwę, płytkę rockstop w śródstopiu, trochę więcej amortyzacji.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ktoś może użytkuje, jest zadowolony?
nie mogę się zdecydować ( pierwsze buty minimalistyczne) pomiędzy tymi dwoma modelami.

Wszyscy tu się zachwycają MT10, czy ta płytka zmienia bardzo wiele ?
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:mt1010 jest nieco cięższy, ma grubszą podeszwę, płytkę rockstop w śródstopiu, trochę więcej amortyzacji.
akurat katalog NB na 2012, mówi co innego
MT1010 - 218g rozmiar 9,5
MT10 - 236g rozmiar 9,5

Miesiąc temu też prawie kupiłem MT1010, ale gdy w końcu wpadły mi w ręce w go sporcie, poza fajnym wyglądem, niesamowitą lekkością, wydały mi się bardzo bardzo delikatne ( cholewka ). Ostatecznie wybrałem merrell trail glove ( porównując do MT10, mają pancerny przód :taktak: )
Nie potrafię osądzić czy płytka w podeszwie, robiłaby mi wielką różnicę. Bez niej noga się przyzwyczaiła i potrafi więcej przyjąć.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie do końca chodzi o samą płytkę. MT10 to był jeden z pierwszych butów minimalistycznych, budowanych tak by dawać wrażenie biegania (prawie) boso a jednocześnie nadaje się do biegania w niezbyt wymagającym terenie. ten but po prostu dobrze działa, jest wygodny i fajny.

zależy na czym tobie zależy - swobodnym ruchu stopy, dobrym czuciu podłoża, czy na większej przyczepności, amortyzacji i ochronie.

edit: sorry za wagę, poleciałem z pamięci.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: edit: sorry za wagę, poleciałem z pamięci.
byłem mundry bo miałem pod ręką katalog co mi został wciśnięty na poznańskim :hej:
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem, jak plytka w 1010 ma sie do tej w 110, ale mnie sie w butach z plytka (110 wlasnie) zdecydowanie zle biega po asfalcie. W MT10 sporo osob smiga po asfalcie tez i sobie chwala. Jak Ty masz zamiar swoje buty uzytkowac?
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

martinelli pisze:dobra cena szczególnie na jesieni to cena niższa niż katalogowa :)

czy ktoś zna i mólby mi wyjaśnić różnice pomiędzy MT10 a MT1010?
Kluczową cechą butów jest twardość podeszwy, oczywiście jeśli mówimy o bieganiu na śródstopiu i butach mini lub prawie mini.
MT10 to pianka + vibram, MT1010 to vibram, pianka i płytka zwiększająca twardość podeszwy.
Jeśli zaczynasz zabawę z bieganiem w terenie w mini to zdecydowanie MT1010.
Prawdopodobnie nie wiesz jeszcze jak czułe stopy masz. 1010 uchodzi za but pozwalający przestawić się na bieganie naturalne.
W MT10 czuć każdy kamyczek i albo się to lubi(masaż!) albo nienawidzi(ojej kamyczek!). W tych butach cała stopa pracuje i wygina się, podeszwa jest bardzo miękka i nie przejmuje uderzenia przy lądowaniu. 1010 mają podobną twardość podeszwy do MT100, mniej czuć podłoże, ale można się też mniej przejmować co się na nim znajduje.
Skatowałem MT10 i przymierzam się do 1010 lub do 110.

Qba, nie wiem czy w butach z podeszwą 5mm można mówić o amortyzacji. Od amortyzacji jest stopa która przyjmie znacznie więcej niż te marne 5mm(a w mt10 chyba jeszcze mniej). Co do przyczepności miękka podeszwa raczej to ułatwia a nie utrudnia.

Przód w mt10 jest biedny i mi się popruł ale nadal da się biegać, jest wentylacja, ale patyczek może wpaść. Co do trudnego terenu zrobiłem w nich w tym roku 3 górskie maratony i buty jeszcze są całe.
Jednak początkującym polecam 1010(wybaczą piętaszkowanie:)
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blas pisze: Qba, nie wiem czy w butach z podeszwą 5mm można mówić o amortyzacji. Od amortyzacji jest stopa która przyjmie znacznie więcej niż te marne 5mm(a w mt10 chyba jeszcze mniej). Co do przyczepności miękka podeszwa raczej to ułatwia a nie utrudnia.
Gwoli scislosci: minimusy MT10 maja 8mm podeszwe i jakas tam warstwe pianki, to nieduzo, fakt, ale wciaz odczuwalna roznica w stosunku do butow z podeszwa 3mm z samej gumy (Vivo Barefoot, Inov8 chyba tez?). :oczko:
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

strasb pisze:
blas pisze: Qba, nie wiem czy w butach z podeszwą 5mm można mówić o amortyzacji. Od amortyzacji jest stopa która przyjmie znacznie więcej niż te marne 5mm(a w mt10 chyba jeszcze mniej). Co do przyczepności miękka podeszwa raczej to ułatwia a nie utrudnia.
Gwoli scislosci: minimusy MT10 maja 8mm podeszwe i jakas tam warstwe pianki, to nieduzo, fakt, ale wciaz odczuwalna roznica w stosunku do butow z podeszwa 3mm z samej gumy (Vivo Barefoot, Inov8 chyba tez?). :oczko:
Mój błąd, w moich czekam już na dziurę pod palcami może stąd wrażenie "cienkości"....
Ciężko znaleźć pełną spec, ale:
Minimus MT10
Toe - 11 mm
Heel - 15 m
Drop – 4 mm

MT1010
Toe - 19 mm
Heel - 23 m
Drop – 4 mm
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Kurcze, i jak ten MT1010 może być lżejszy z dwa razy grubszą podeszwą? Wniosek jeden - cholewka o wiele słabsza. Widziałem MT1010 - wizualnie but "większy" od MT10, więc to że jest lżejszy mocno mnie zaskoczyło.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obawiam się, że możesz mieć rację:
http://discostugotz.blogspot.ch/2012/08 ... eview.html

Pamiętam, że ktoś wklejał tu kiedyś link do bardzo dobrego porównania 10 vs 1010 vs 110, ale nie pamiętam, gdzie to było.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w MT10 podeszwa sporo waży - dużo gumy Vibram, no i sa gumowe taśmy w cholewce.

jak już starb wspomniała, trochę podeszwy jednak tam jest, więc amortyzacji również. ja osobiście czuję amortyzację w mt1010, w mt10 minimalnie ale jednak - dopiero kiedy założysz coś naprawdę cienkiego (w moim przypadku Adipure Adapt), zaczynasz czuć każdy mm amortyzacji :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No tak adipure adapt to ta sama liga co Vivobarefoot, Inov8 Bare. :bum:
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Kurcze, i jak ten MT1010 może być lżejszy z dwa razy grubszą podeszwą? Wniosek jeden - cholewka o wiele słabsza. Widziałem MT1010 - wizualnie but "większy" od MT10, więc to że jest lżejszy mocno mnie zaskoczyło.
A jednak. Kiedy je mierzyłem, byłem w MT10 żeby mieć porównanie i daje się odczuć niewielka róznicę wagi.
jak napisałem wyżej, cholewka wydaje sie zaj....e delikatna, normalnie jak bucik do lansu na deptaku.
Podeszwa to ich nowy "wynalazek" REVLITE

Płytka rockstop - to chyba zwyczajnie kawałek w miarę elastycznego plastiku
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

strasb pisze:Nie wiem, jak plytka w 1010 ma sie do tej w 110, ale mnie sie w butach z plytka (110 wlasnie) zdecydowanie zle biega po asfalcie. W MT10 sporo osob smiga po asfalcie tez i sobie chwala. Jak Ty masz zamiar swoje buty uzytkowac?
zaplanowałem sobie bieganie po kampinosie ( mieszkam w okolicy) co nie zmienai faktu, że te 2,3 kilometry będę musiał dobiegać asfaltem.

pytałem o różnice bo zdziwiło mnie, że jedna firma ma w ofercie 2 tak podobne do siebie produkty.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ