No właśnie, dlatego teraz jest tak lajtowo. Raczej spinning i joga, bieganie właściwie głównie w ramach rozgrzewki 2-5 km truchtu. Na tętnie 110-115. Tylko w weekendy biegam więcej - właściwie za każdym razem będąc gotowa na zrobienie marszo-biegu.
Już czekam na ten drugi trymestr.... Teraz zaczął mi się dziesiąty tydzień, i rzeczywiście od kilku dni czuję się słabiej, ale do momentu powstania łożyska (12-13 tydzień) tak niestety będzie. Niemniej taka tlenowa, spokojna aktywność fizyczna na pewno wpływa pozytywnie.
Pamietam, w pierwszej ciąży, na początku drugiego trymestru miałam taki skok wytrzymałości - jakby nagle organizm zapalił zielone światło na ćwiczenia. Teraz nie wiem czy tak będzie, bo czuję się znacznie lepiej, bardzo mocno trenowałam przez te pierwsze tygodnie, gdy testy bezlitośnie pokazywały mi brak ciąży. W czwartym- piątym tygodniu miałam mega-formę, aż szkoda że akurat nigdzie nie startowałam. Potem jednak był nagły zjazd (ale wreszcie ta druga kreska się pokazała i wszystko stało się jasne;).
Strałam sie czerpać wiedzęna temat tego (potocznie?) niebezpiecznego pierwszego trymestru z różnych źródeł. Pomimo bardzo wielu opini specjalistów twierdzących, że zagrożenie w tym okresie wynika głównie ze... statystyki (a ta bierze się z tego, że właśnie w tym okresie organizm usuwa większość ciąż "wadliwych"), ja jednak staram się bardzo uważać, co nie znaczy że zaprzestaję w ogóle aktywności. Jednak dla organizmu to jest szok, do którego musi się przyzwyczaić.
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich. DOMwBIEGU.pl
Tak to roboczo nazwałam - to taka maszyna, która imituje krok łyżwowy (bardziej narciarski niż panczenowy). Trzeba odpychać się raz jedną nogą, raz drugą. Fajna sprawa, bo pracują mięśnie nie używane przy bieganiu (czyli wszytskie pośladkowe, w dużej mierze średni i gruszkowaty oraz bliżniacze, a nie tylko wielki), przy odpowiednim nachwycie aktywujemy też dwójki. Fajna sprawa
Dla mnie ważne, że nie pracują mięśnie brzucha.
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich. DOMwBIEGU.pl