interwaly 400m w jakim czasie biegac
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 49
Witam
Biegam od 4 lat , kilka polmaratonow za soba i innych krotszych dystansow. Postanowilem wejsc w temat interwalow, tylko nie bardzo wiem jak je prawidlowo biegac
Chce biegac interwal na 400 m i 400m powrot.
Z pewnego testu wyszlo mi ze pod maraton te 400 m mam przebiec w 1:54. Obenie biegam w 1:30 i to najlepiej mi pasuje
Pytanie w jakim czasie prawidlowo biegac interwal pod polmaraton?
Moj czas na 5 km to 20 min jak mozna to wyliczyc?
Biegam od 4 lat , kilka polmaratonow za soba i innych krotszych dystansow. Postanowilem wejsc w temat interwalow, tylko nie bardzo wiem jak je prawidlowo biegac
Chce biegac interwal na 400 m i 400m powrot.
Z pewnego testu wyszlo mi ze pod maraton te 400 m mam przebiec w 1:54. Obenie biegam w 1:30 i to najlepiej mi pasuje
Pytanie w jakim czasie prawidlowo biegac interwal pod polmaraton?
Moj czas na 5 km to 20 min jak mozna to wyliczyc?
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
- Życiówka w maratonie: brak
Proponuję zajrzeć do tabel Danielsa, określić VDOT na podstawie aktualnych wyników i wszystko powinno być jasne.
-
- Zaprawiony W Bojach
nie mam pojęcia po co komuś kto trenuje do połóki interwały 400m?
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
robbur pisze:Proponuję zajrzeć do tabel Danielsa, określić VDOT na podstawie aktualnych wyników i wszystko powinno być jasne.

Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
Też nie wiem po jaką cholerę biegać 400-metrówki pod półmaraton. Jak już koniecznie chcesz to możesz taki trening zrobić tylko raz, na kilka dni przed startem. Proponowałbym pobiec 10 x 400 m w tempie trochę szybszym od zakładanego startowego.
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
Może chociażby po to, żeby poprawić technikę biegu. Traktować je jak to co Daniels nazywa Repetitions. Niezależnie od kilometrowych i dłuższych interwałów.Qba Krause pisze:nie mam pojęcia po co komuś kto trenuje do połóki interwały 400m?
-
- Zaprawiony W Bojach
robbur, zważ:
Z pewnego testu wyszlo mi ze pod maraton te 400 m mam przebiec w 1:54
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 49
I aby poprawic wyniki takze na krotszych dystansach. od 2 miesiecy wprowadzilem wlasnie raz w tyg trening interwalowy , i ostatnio robilem test na 10 i 15 km i naprawde znaczaco poprawily mi sie wyniki. Wiec uwazam je za doskonala jednostke treningowa. Wlasnie te repetition doskonale sie sprawdza i zgadza nawet co do sekundy ;] wiec juz wiem ze mam biegac te 400 m w 1:32robbur pisze:Może chociażby po to, żeby poprawić technikę biegu. Traktować je jak to co Daniels nazywa Repetitions. Niezależnie od kilometrowych i dłuższych interwałów.Qba Krause pisze:nie mam pojęcia po co komuś kto trenuje do połóki interwały 400m?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
No ale to sie zdecyduj do czego ty sie teraz przygotowywujesz bo efekt bedzie taki ze bedziesz fajnie szybko biegal 5km ale na polmaratonie siadziesz jak ta lala i mimo ze z tabel bedzie ci wynikalo ze powinienenes polowke przebiec w takim a takim czasie to kupa z tego wyjdzie. A dlaczego ? Bo braknie ci wytrzymalosci tempowej.war pisze:I aby poprawic wyniki takze na krotszych dystansach. od 2 miesiecy wprowadzilem wlasnie raz w tyg trening interwalowy , i ostatnio robilem test na 10 i 15 km i naprawde znaczaco poprawily mi sie wyniki. Wiec uwazam je za doskonala jednostke treningowa. Wlasnie te repetition doskonale sie sprawdza i zgadza nawet co do sekundy ;] wiec juz wiem ze mam biegac te 400 m w 1:32robbur pisze:Może chociażby po to, żeby poprawić technikę biegu. Traktować je jak to co Daniels nazywa Repetitions. Niezależnie od kilometrowych i dłuższych interwałów.Qba Krause pisze:nie mam pojęcia po co komuś kto trenuje do połóki interwały 400m?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Te 400 powinne byc jako dodatek a nie zeby zastapic dlugie extensywne interwaly.fantom pisze: No ale to sie zdecyduj do czego ty sie teraz przygotowywujesz bo efekt bedzie taki ze bedziesz fajnie szybko biegal 5km ale na polmaratonie siadziesz jak ta lala i mimo ze z tabel bedzie ci wynikalo ze powinienenes polowke przebiec w takim a takim czasie to kupa z tego wyjdzie. A dlaczego ? Bo braknie ci wytrzymalosci tempowej.
Jezeli pracuje sie odpowiednio nad wytrzymaloscia pod HM, to poprawa wynikow na 5km pomoze ci znacznie poprawic tez wynik na polowce.
Pozd.
Rolli
-
- Zaprawiony W Bojach
pomaga jeżeli jest to element większego planu. 400m interwały per se moga jedynie dać tobie siłe na kopa w końcówce oraz do pewnego stopnia lepszą ekonomikę.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Jakby byly bez sensu, to by nikt tego nie biegal.war pisze:To bieganie interwalow pod HM ma w ogole sens? Jesli tak to jak to biegac?
Jak nigdy takich intervalow nie biegales to zacznij od 6x1000 w tempie HM i 4' pauza. Potem musi byc duzo wiecej i duzo szybciej. Poczytaj troche w planach.
Pod HM so dobre
8-12x1000m
4-6x2000m
3-4x3000m
3x4000m
... i podobne.
Tempo rozwijasz w trakcie planu i na koniez skracasz przerwy. Jak nie zrozumiales wszystkiego to napisz.
Pozd.
Rolli