interwaly 400m w jakim czasie biegac

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
war
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49

Nieprzeczytany post

Witam
Biegam od 4 lat , kilka polmaratonow za soba i innych krotszych dystansow. Postanowilem wejsc w temat interwalow, tylko nie bardzo wiem jak je prawidlowo biegac
Chce biegac interwal na 400 m i 400m powrot.
Z pewnego testu wyszlo mi ze pod maraton te 400 m mam przebiec w 1:54. Obenie biegam w 1:30 i to najlepiej mi pasuje

Pytanie w jakim czasie prawidlowo biegac interwal pod polmaraton?
Moj czas na 5 km to 20 min jak mozna to wyliczyc?
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Proponuję zajrzeć do tabel Danielsa, określić VDOT na podstawie aktualnych wyników i wszystko powinno być jasne.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

A ja proponuje biegac tak jak ci sie biega dobrze. Z drugiej strony pod polmaraton proponowalbym biegac rowniez dluzsze interwaly czyli od 1 do 2 km.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie mam pojęcia po co komuś kto trenuje do połóki interwały 400m?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

robbur pisze:Proponuję zajrzeć do tabel Danielsa, określić VDOT na podstawie aktualnych wyników i wszystko powinno być jasne.
:taktak:
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Też nie wiem po jaką cholerę biegać 400-metrówki pod półmaraton. Jak już koniecznie chcesz to możesz taki trening zrobić tylko raz, na kilka dni przed startem. Proponowałbym pobiec 10 x 400 m w tempie trochę szybszym od zakładanego startowego.
Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:nie mam pojęcia po co komuś kto trenuje do połóki interwały 400m?
Może chociażby po to, żeby poprawić technikę biegu. Traktować je jak to co Daniels nazywa Repetitions. Niezależnie od kilometrowych i dłuższych interwałów.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

robbur, zważ:
Z pewnego testu wyszlo mi ze pod maraton te 400 m mam przebiec w 1:54

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
war
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

robbur pisze:
Qba Krause pisze:nie mam pojęcia po co komuś kto trenuje do połóki interwały 400m?
Może chociażby po to, żeby poprawić technikę biegu. Traktować je jak to co Daniels nazywa Repetitions. Niezależnie od kilometrowych i dłuższych interwałów.
I aby poprawic wyniki takze na krotszych dystansach. od 2 miesiecy wprowadzilem wlasnie raz w tyg trening interwalowy , i ostatnio robilem test na 10 i 15 km i naprawde znaczaco poprawily mi sie wyniki. Wiec uwazam je za doskonala jednostke treningowa. Wlasnie te repetition doskonale sie sprawdza i zgadza nawet co do sekundy ;] wiec juz wiem ze mam biegac te 400 m w 1:32
Obrazek
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

war pisze:
robbur pisze:
I aby poprawic wyniki takze na krotszych dystansach. od 2 miesiecy wprowadzilem wlasnie raz w tyg trening interwalowy , i ostatnio robilem test na 10 i 15 km i naprawde znaczaco poprawily mi sie wyniki. Wiec uwazam je za doskonala jednostke treningowa. Wlasnie te repetition doskonale sie sprawdza i zgadza nawet co do sekundy ;] wiec juz wiem ze mam biegac te 400 m w 1:32
No ale to sie zdecyduj do czego ty sie teraz przygotowywujesz bo efekt bedzie taki ze bedziesz fajnie szybko biegal 5km ale na polmaratonie siadziesz jak ta lala i mimo ze z tabel bedzie ci wynikalo ze powinienenes polowke przebiec w takim a takim czasie to kupa z tego wyjdzie. A dlaczego ? Bo braknie ci wytrzymalosci tempowej.
war
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wlasnie dzieki fantom za proste naswietlenie tematu ;]
Obrazek
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

fantom pisze: No ale to sie zdecyduj do czego ty sie teraz przygotowywujesz bo efekt bedzie taki ze bedziesz fajnie szybko biegal 5km ale na polmaratonie siadziesz jak ta lala i mimo ze z tabel bedzie ci wynikalo ze powinienenes polowke przebiec w takim a takim czasie to kupa z tego wyjdzie. A dlaczego ? Bo braknie ci wytrzymalosci tempowej.
Te 400 powinne byc jako dodatek a nie zeby zastapic dlugie extensywne interwaly.
Jezeli pracuje sie odpowiednio nad wytrzymaloscia pod HM, to poprawa wynikow na 5km pomoze ci znacznie poprawic tez wynik na polowce.

Pozd.
Rolli
war
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To bieganie interwalow pod HM ma w ogole sens? Jesli tak to jak to biegac?
Obrazek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pomaga jeżeli jest to element większego planu. 400m interwały per se moga jedynie dać tobie siłe na kopa w końcówce oraz do pewnego stopnia lepszą ekonomikę.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

war pisze:To bieganie interwalow pod HM ma w ogole sens? Jesli tak to jak to biegac?
Jakby byly bez sensu, to by nikt tego nie biegal.

Jak nigdy takich intervalow nie biegales to zacznij od 6x1000 w tempie HM i 4' pauza. Potem musi byc duzo wiecej i duzo szybciej. Poczytaj troche w planach.

Pod HM so dobre
8-12x1000m
4-6x2000m
3-4x3000m
3x4000m

... i podobne.
Tempo rozwijasz w trakcie planu i na koniez skracasz przerwy. Jak nie zrozumiales wszystkiego to napisz.

Pozd.
Rolli
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ