1 zestaw termoaktywny

Demo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam od paru latek rekreacyjnie i nadszedł czas by zainwestować w jakiś konkretny ciuch. Niestety, jestem laikiem w temacie. Upatrzyłem sobie BRUBECK Aerate ( http://allegro.pl/komplet-odziezy-termo ... 61388.html )

Pytania:

1) Czy te spodenki służą jako ostatnia warstwa (czy zakładam to na gołe ciało i nic poza tym?) czy są to zwykłe termo-gacie i należy jeszcze zaopatrzyć się w klasyczne spodenki?

2) Aktualnie zestaw ma służyć w lato. Czy w zimę może posłużyć jako 1 warstwa?

3) Czy to się normalnie pierze?

4) Możecie polecić coś innego w tym przedziale? Biegam rekreacyjnie ~3x / tydzień po 1h.
PKO
wolo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 34:17
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że te spodenki nie nadają się jako normalne spodenki tylko jako pierwsza warstwa, ale śmiało zimą można ich używać. Ja poleciłbym jakąś koszulkę nike pro i normalne getry krótkie nike (można śmiało zimą używać ich jako I warstwa)
Demo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wolo pisze:...i normalne getry krótkie nike (można śmiało zimą używać ich jako I warstwa)
Jako I warstwa mam rozumieć jako majty i na to spodenki, czy same te getry?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ten zestaw to termoaktywna bielizna. o ile jeszcze na upartego koszulkę można założyć samą, to dołu raczej nie - nie chodzi po ulicy w samych majtach? :)

cechą takiej bielizny jest to, że jest przylegająca. normalna koszulka biegowa będzie trochę luźniejsza, to jest kwestia bardziej estetyki i indywidualnych preferencji niż jakichś obiektywnych kwestii.

ja osobiście wolę biegać w koszulkach trochę luźniejszych nie obcisłych jak ta z twojego linku.

jeżeli kupisz rzeczy dedykowane do biegania, to po pierwsze, będą one właściwe do używania teraz do biegania, dodatkowo w lecie również będą mogły posłużyć jako pierwsza warstwa w tym znaczeniu, że założysz na nie coś jeszcze.

tego rodzaju rzeczy można prać albo ręcznie albo w 30 stopniach w pralce, albo w specjalnym preparacie do prania odzieży termicznej, w szarym mydle lub, w ostateczności (choć nie jest to ostateczna ostateczność, ja tak robię od zawsze i nic się nie stało z ciuchami, podejrzewam, że większość roi podobnie) - pierzemy w pralce w 30 stopniach, w proszku do prania (nie w płynie) i bez płynu do płukania.

polecam wybrać się do najbliżśzego Decathlonu , pomacac ich markę Kalenji i zakupić jakiś zestaw, jeżeli będziesz chciał coś lepszego i droższego, w Decathlonie znajdziesz również inne marki.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Brubeck dobra firma, no ale wbrew obrazkowi na tej aukcji, to w majtkach na razie się w Polsce jeszcze nie biega... Jednak klasyczne rajtki a bielizna to się znacznie różnią materiałem z których je wykonano.
Ten zestaw to jest klasyczna I warstwa, w przypadku biegania świetny na późną jesień i zimę. W lato można biegać w takiej koszulce, ale po co skoro można kupić sobie normalną luźniejszą do biegania albo do fitnessu.
Jeszcze dodam, że przeciwnie niż Quba uważam, że ważną rzeczą jest aby bielizna termoaktywna przyległa ściśle do ciała, bo chodzi o to aby zbierać pot i odprowadzać go na zewnątrz. Dlatego dobra bielizna powinna mieć duży udział poliamidu (zwanego też nylonem który nie powoduje uczuleń, nie wchłania wody, więc odprowadza ja na zewnątrz ułatwiając jej parowanie i w ten sposób chłodzenie ciała) a mały udział poliestru (tańszy materiał ale o gorszych właściwościach, wbrew pozorom w porównaniu z nylonem to można powiedzieć, że chłonie wilgoć), gdy tym czasem przy luźnej koszulce nie ma to znaczenia.

Swoją drogą to ten Brubeck ma absurdalną rozmiarówkę, gdybym ja na ten przykład kierował się ich tabelą rozmiarów to musiałbym kupić majty w rozmiarze M a koszulkę... w rozmiarze XXL... a dodam, że nie jestem kulturystą :hahaha:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Biegajacych w samej bieliznie i to wlasnie brubecka widzialem wiele razy, szczegolnie biegajacych po gorach. Nie rzucalo sie to w oczyw i ktos kto sie nie zna na ubraniach biegowych raczej nie bedzie wiedzial ze ktos w majtkach gania. Dla mnie dopasowane/elastyczne koszulki sa lepsze bo moga lepiej odprowadzic pot i mniej podrazniaja sutki.
Demo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

yaro1986 pisze:Biegajacych w samej bieliznie i to wlasnie brubecka widzialem wiele razy, szczegolnie biegajacych po gorach. Nie rzucalo sie to w oczyw i ktos kto sie nie zna na ubraniach biegowych raczej nie bedzie wiedzial ze ktos w majtkach gania. Dla mnie dopasowane/elastyczne koszulki sa lepsze bo moga lepiej odprowadzic pot i mniej podrazniaja sutki.
Generalnie opinia ludzi mi totalnie wisi. Chodzi mi bardziej o samo działanie, ale....jak będę biegał w samych tych spodenkach to kasztany i parówka nie będą się totalnie odznaczać :)? Nie chciałbym żeby mnie zawinęli za pubuliczne "prawie" obnażanie się ;)
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To nie jest komplet, który przeznaczony jest jako 1 i jedyna warstwa.
yaro1986 pisze:Biegajacych w samej bieliznie i to wlasnie brubecka widzialem wiele razy, szczegolnie biegajacych po gorach. Nie rzucalo sie to w oczyw i ktos kto sie nie zna na ubraniach biegowych raczej nie bedzie wiedzial ze ktos w majtkach gania.
Nic mnie nie zdziwi...
Ludzie mają różne "ciekawe" pomysły. Skoro można biegać w szpilkach czy sandałach to można we wszystkim. :oczko:
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
otoczak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

pewnego razu postanowilem po pracy wrocic do domu na nogach zahaczajac o stadion zeby zrobic jakies interwaly. no ale w robocie okazalo sie ze zapomnialem wziac spodenek. dobrze ze garcie termoaktywne mialem. koszulke obciagnalem jak najnizej sie tylko dalo i żeby już nie epatować "nagością" w centrum miasta zamiast interwalow zrobiłem dlusze wybieganie bocznymi ulicami :-)
skamar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, szukam sobie czegoś do narzucenia na koszuklę w chłodne ranki, biegam tak o 6 rano, znalazłem w necie taką bluzę nike
e-running.com.pl/product-pol-378-Bluza-N...Element-1-2-ZIP.html
cena nie wygórowana, 175.
ktoś używa tego? czy nie będzie w tym zbyt gorąco?

Marcin
johnflower
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

skamar pisze:Witam, szukam sobie czegoś do narzucenia na koszuklę w chłodne ranki, biegam tak o 6 rano, znalazłem w necie taką bluzę nike
e-running.com.pl/product-pol-378-Bluza-N...Element-1-2-ZIP.html
cena nie wygórowana, 175.
ktoś używa tego? czy nie będzie w tym zbyt gorąco?

Marcin

Jak biegam rano, to wystarczy mi termoaktywna koszulka z długim rękawem, ewentualnie pod nią zakładam jeszcze jedną, ekstremalnie obcisłą (zazwyczaj w połowie treningu zaczynam już narzekać). W bluzie byłoby mi za gorąco, poza tym już zaraz się skończą chłodne poranki (na jutro przewidują ~20 stopni koło 6 rano:).
BERENS_pl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja także mam cały zestaw, ale ważne jest aby odzież,bielizna termoaktywna byłą dobrej firmy i zbytnio nie przeszkadzała. To pomaga podczas biegu, niestety za dobrą markę trzeba zapłacić:)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam.

Czy ktoś z Was używa bielizny termoaktywnej Kalenji?
Cena wydaje się być całkiem miła ale jak z jakością? Czy warto brać czy może lepiej dołożyć do Brubecka?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Taka ciekawostka, Piechu, ja kupiłem w Dec'u komplet HiTeca na narty..Ostatnio założyłem koszulke z długim rękawem od zestawu a nią techniczną koszulkę Domyos, też z Dec'a (cos takiego http://www.decathlon.com.pl/PL/koszulka ... 130054059/). W tej drugiej, samej, było mi chłodno, więc cofnąłem się do domu i zrobiłem taką cebulkę. I było akurat. Ideą termoaktywości jest odprowadzanie potu na zewnątrz, gdzie w wyniku ruchu powietrza powinien odparowywać. Koszulka powinna być sucha (!), a pomiędzy nią a ciałem powinno zatrzymywać się ciepło. Przedwczoraj, gdy zdejmowałem obie koszulki po biegu w domu, były mokruteńkie. Nie czułem podczas biegu jakiegoś dyskomfortu, ani chłodu, ale teoretycznie ujmując mokrej koszulki mieć nie powinienem, prawda? Chłód poczułem gdy nieco wystygłem w aucie, a potem parkowałem do garażu. A tak nie powinno być, bo obie mają odprowadzać pot na zewnątrz, izolując przy tym przed utratą ciepła..
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

prawda prawda. Stąd moje pytanie o jakość bielizny z Deca. Bo o ile słabsze odprowadzanie w koszulce technicznej jakoś da się znieść przynajmniej latem to już bielizna powinna być tip-top aby zimą się nie rozczarować. Chyba jednak trza będzie w Brubecka pójść.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ