Potrawy makaronowe

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Posty: 830
Rejestracja: 15 cze 2001, 00:53
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dla wielbicielek i wielbicieli kluseczek - proponuję podzielić się ulubionymi przepisami!
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
PKO
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 3301
Rejestracja: 01 cze 2002, 00:00
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo

Nieprzeczytany post

A oto przepis na spaghetti ze szpinakiem i sosem ¶mietanowo-pieczarkowym. W moim prywatnym rankingu jest to pasta no 1 ex equo ze spaghetti bolognese, o którym pisa³am wczoraj.
To potrawa wegetariañska.

SK£ADNIKI
- 1 opakowanie makaronu
- 1 torebka mro¿onego szpinaku
- 25 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 3 z±bki czosnku (je¿eli kto¶ lubi, mo¿e byæ wiêcej :hej: )
- 1 ¶mietana
- 15 dkg ¿ó³tego startego sera (najlepiej parmezan)
- ³y¿ka m±ki
- mas³o do sma¿enia
- ga³ka muszkato³owa
- sól, pieprz, curry, bazylia

Czas przygotowania: 45 minut

Przygotowanie szpinaku:
Rozmro¿ony szpinak gotowaæ 20 minut mieszaj±c, ¿eby siê nie przypali³ i dodaj±c kolejno czosnek, 3 ³y¿ki ¶mietany, zasma¿kê i przyprawy.

Pieczarki:
Pokrojon± cebulkê dusiæ na mase³ku przez oko³o 15 minut. Nastêpnie dodaæ drobno pokrojone pieczarki, przyprawiæ i dusiæ kolejne 15 minut. By pieczarki zachowa³y pierwotny kolor, dodaæ odrobinê soku z cytryny.

Sos ¶mietanowy:
¦mietanê z odrobin± wody zagrzaæ na ma³ym ogniu, dodaæ ¿ó³ty ser i ga³kê muszkato³ow±, nastêpnie mieszaj±c zagotowaæ. Wlaæ sos do pieczarek i wymieszaæ.

Ugotowany makaron wymieszaæ ze szpinakiem i polaæ sosem.

Pasta palce lizaæ.

Smacznego! :)
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Posty: 830
Rejestracja: 15 cze 2001, 00:53
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na początek coś prostego dla osób które (tak jak ja) chcą zjeść tu i teraz a nie za np. godzinę i lubią potrawy które smak zawdzięczają przede wszystkim jakości i świeżości składników a nie wkładowi pracy.

Najpierw składniki:

Spaghetti (musi być z mąki durum, polecam Agnesi spaghetti no.3, 200-250g na dwie osoby).
Ser owczy (powinien to być ser Pecorino Romano, ale b. trudno go dostać i możecie zamiast niego zastosować grecką fetę z mleka owczego - 60g na 2 osoby).
Sól, pieprz (pieprz najlepiej z młynka, będzie bardziej aromatycznie :).

Teraz do roboty:

Do garnka nalejcie sporo wody, posólcie (proporcje są bardzo ważne). Wodę zagotujcie i wrzućcie spaghetti. Gotujcie al dente (żeby nie były zupełnie miękkie) i sprawdzajcie przed wyjęciem, bo czas podany na opakowaniu nie zawsze się sprawdza.

W czasie kiedy kluski się gotują zetrzyjcie ser dość drobnej tarce.

Kiedy spaghetti będzie gotowe, odlejcie wodę zostawiając troszeczkę w środku garnka. Troszkę wody odlejcie do jakiegoś naczynka.

Teraz, mieszając spaghetti w garnku, wsypujcie ser. Kiedy się rozprowadzi dodawajcie pieprzu - wciąż mieszając. Ile? Nie mam pojęcia, ale musi być go widać na makaronie. W razie potrzeby dolejcie troszkę wody którą sobie wcześniej zostawiliście.

Nałóżcie na talerze - gotowe! Smacznego!

Nazywa się to "Spaghetti a cacio e pepe" i jest popularne w okolicach Neapolu. Wprawnej osobie przyrządzenie zajmuje poniżej 10 minut (z tego 7 minut to gotowanie makaronu).
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Posty: 830
Rejestracja: 15 cze 2001, 00:53
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Następne spaghetti nazywa się "Al pomodoro" i jest nie tylko proste - wykonuje je się ze składników które mogą być długo przechowywane a do tego jest niezwykle aromatyczne.

Składniki na 2 osoby:
  • Spaghetti - tak jak w przepisie wyżej;
  • Oliwa z oliwek (extra vergine);
  • Puszkowane pomidory bez skórki (polecam f-mę Goya);
  • Czosnek (2-4 porządne ząbki);
  • Sól i pieprz (jak w przepisie wyżej);
  • Opcjonalnie - małe (1-2cm) b. ostre, suszone papryczki - nie mam pojęcia gdze je kupić, sam sprowadziłem sobie kilogram z Włoch i gotuję na nich już od roku.
Wstawiamy osoloną wodę na ogień. Zanim się zagotuje kroimy czosnek w plasterki i szklimy na oliwie z oliwek. Potem na czosnek wrzucamy pomidory i podgrzewamy mieszając od czasu do czasu, aby sobie spokojnie "pyrkały".

Kiedy woda się zagotuje i pomidory będą na patelni jakieś 10-15 minut, wrzućcie makaron do wody.

Zaraz potem skruszcie jedną papryczkę i wrzućcie do sosu. Potem nieco posólcie i popierzcie sos.

Kiedy makaron będzie gotowy (jak w przepisie wyżej), odlejcie wodę (polecam garnki z zakręcaną pokrywką z otworami - można je kupić w sklepach Duka - są perfekcyjne do makaronu, kosztują, ale zapewniam Was że nie będziecie żałować zakupu). Potem skropcie makaron w garnku niewielką ilością oliwy i wymieszajcie.

Następnie wrzućcie sos z patelni do garnka z kluskami i dokładnie wymieszajcie.

Nałóżcie na talerz i jedzcie póki gorące - do tego polecam kieliszek lekko wytrawnego czerwonego wina (przed treningiem pół kieliszka :) )

Smacznego!
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 10535
Rejestracja: 19 cze 2001, 04:38
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Lokalizacja: lokalna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

 No poczatek przetestowalem przepis wg. Joycat ( z wkladka miesna ) . Zaakcentowalem wino i pieprz bo lubie wyrazisty sos . Dodalem ziola z wlasnego ogrodka . Polecam !!!

 Czy sa jeszcze jacys degustatorzy ?
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 3301
Rejestracja: 01 cze 2002, 00:00
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo

Nieprzeczytany post

Smakowa³o? :)
Czy frakcja wegetariañska skusi³a siê, aby skosztowaæ? ;)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 10535
Rejestracja: 19 cze 2001, 04:38
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Lokalizacja: lokalna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nagotowalem caly garnek sosu ale poniewaz dzieci narzekaja , ze "scypie " to nalalem sobie zapas do pojemnikow i zamroze .
Przepis wegetarianski pojdzie na drugi ogien .

  Czy smakowalo ?  -  Znasz powiedzenie " przez zoladek do .... "  ?  :)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 3301
Rejestracja: 01 cze 2002, 00:00
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo

Nieprzeczytany post

Znam i stosujê :)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 10535
Rejestracja: 19 cze 2001, 04:38
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Lokalizacja: lokalna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie watpie , ze cale forum bedzie wkrotce do Ciebie wzdychac [ do Adama tez  :)  ]
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 3301
Rejestracja: 01 cze 2002, 00:00
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo

Nieprzeczytany post

:hej:
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Posty: 830
Rejestracja: 15 cze 2001, 00:53
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Nieprzeczytany post

:o W mojej głowie powstają sceny z "Miasta kobiet" Felliniego...
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 3301
Rejestracja: 01 cze 2002, 00:00
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo

Nieprzeczytany post

Mianowicie?
Michal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 329
Rejestracja: 19 cze 2001, 17:49
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa

Nieprzeczytany post

Ja jeszcze nie próbowałem ale na oko to caccio e peppe powinno być cos dla mnie.
Nie podejmuję się też podawać przepisów ale wspominam miło spaghetti aglio, olio e peperoncino. Sądzę że też w 10 minut da radę przyrządzić. Znacie?
Michał
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Posty: 830
Rejestracja: 15 cze 2001, 00:53
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mianowicie?
:ojoj: (Wyczuwając grząski teren usiłuje niezdarnie zmienić temat.)
wspominam miło spaghetti aglio, olio e peperoncino. Sądzę że też w 10 minut da radę przyrządzić. Znacie?
Tak, wszystkie składniki są w tytule. Plus makaron i ew. troszkę tartego parmezanu. Jedyny problem to papryczka, którą (jak pisałem wyżej) trudno kupić w Polando.
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
Michal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 329
Rejestracja: 19 cze 2001, 17:49
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa

Nieprzeczytany post

Czy w ogole gdzies w Polskich sklepach ją widziałes?
A przepisów nie podaję bo bardziej znam się na zjadaniu makaronu niz przyrządzaniu go - jestem w tym względzie takim samym poczatkującym amatorem jak w bieganiu wiec chętnie słucham bardziej doswiadczonych adeptów tych sztuk.
Michał
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ