Potrawy makaronowe
- adamm
- Administrator
- Posty: 830
- Rejestracja: 15 cze 2001, 00:53
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Dla wielbicielek i wielbicieli kluseczek - proponuję podzielić się ulubionymi przepisami!
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 3301
- Rejestracja: 01 cze 2002, 00:00
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa - Bemowo
A oto przepis na spaghetti ze szpinakiem i sosem ¶mietanowo-pieczarkowym. W moim prywatnym rankingu jest to pasta no 1 ex equo ze spaghetti bolognese, o którym pisa³am wczoraj.
To potrawa wegetariañska.
SK£ADNIKI
- 1 opakowanie makaronu
- 1 torebka mro¿onego szpinaku
- 25 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 3 z±bki czosnku (je¿eli kto¶ lubi, mo¿e byæ wiêcej
)
- 1 ¶mietana
- 15 dkg ¿ó³tego startego sera (najlepiej parmezan)
- ³y¿ka m±ki
- mas³o do sma¿enia
- ga³ka muszkato³owa
- sól, pieprz, curry, bazylia
Czas przygotowania: 45 minut
Przygotowanie szpinaku:
Rozmro¿ony szpinak gotowaæ 20 minut mieszaj±c, ¿eby siê nie przypali³ i dodaj±c kolejno czosnek, 3 ³y¿ki ¶mietany, zasma¿kê i przyprawy.
Pieczarki:
Pokrojon± cebulkê dusiæ na mase³ku przez oko³o 15 minut. Nastêpnie dodaæ drobno pokrojone pieczarki, przyprawiæ i dusiæ kolejne 15 minut. By pieczarki zachowa³y pierwotny kolor, dodaæ odrobinê soku z cytryny.
Sos ¶mietanowy:
¦mietanê z odrobin± wody zagrzaæ na ma³ym ogniu, dodaæ ¿ó³ty ser i ga³kê muszkato³ow±, nastêpnie mieszaj±c zagotowaæ. Wlaæ sos do pieczarek i wymieszaæ.
Ugotowany makaron wymieszaæ ze szpinakiem i polaæ sosem.
Pasta palce lizaæ.
Smacznego!
To potrawa wegetariañska.
SK£ADNIKI
- 1 opakowanie makaronu
- 1 torebka mro¿onego szpinaku
- 25 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 3 z±bki czosnku (je¿eli kto¶ lubi, mo¿e byæ wiêcej

- 1 ¶mietana
- 15 dkg ¿ó³tego startego sera (najlepiej parmezan)
- ³y¿ka m±ki
- mas³o do sma¿enia
- ga³ka muszkato³owa
- sól, pieprz, curry, bazylia
Czas przygotowania: 45 minut
Przygotowanie szpinaku:
Rozmro¿ony szpinak gotowaæ 20 minut mieszaj±c, ¿eby siê nie przypali³ i dodaj±c kolejno czosnek, 3 ³y¿ki ¶mietany, zasma¿kê i przyprawy.
Pieczarki:
Pokrojon± cebulkê dusiæ na mase³ku przez oko³o 15 minut. Nastêpnie dodaæ drobno pokrojone pieczarki, przyprawiæ i dusiæ kolejne 15 minut. By pieczarki zachowa³y pierwotny kolor, dodaæ odrobinê soku z cytryny.
Sos ¶mietanowy:
¦mietanê z odrobin± wody zagrzaæ na ma³ym ogniu, dodaæ ¿ó³ty ser i ga³kê muszkato³ow±, nastêpnie mieszaj±c zagotowaæ. Wlaæ sos do pieczarek i wymieszaæ.
Ugotowany makaron wymieszaæ ze szpinakiem i polaæ sosem.
Pasta palce lizaæ.
Smacznego!

- adamm
- Administrator
- Posty: 830
- Rejestracja: 15 cze 2001, 00:53
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Na początek coś prostego dla osób które (tak jak ja) chcą zjeść tu i teraz a nie za np. godzinę i lubią potrawy które smak zawdzięczają przede wszystkim jakości i świeżości składników a nie wkładowi pracy.
Najpierw składniki:
Spaghetti (musi być z mąki durum, polecam Agnesi spaghetti no.3, 200-250g na dwie osoby).
Ser owczy (powinien to być ser Pecorino Romano, ale b. trudno go dostać i możecie zamiast niego zastosować grecką fetę z mleka owczego - 60g na 2 osoby).
Sól, pieprz (pieprz najlepiej z młynka, będzie bardziej aromatycznie
.
Teraz do roboty:
Do garnka nalejcie sporo wody, posólcie (proporcje są bardzo ważne). Wodę zagotujcie i wrzućcie spaghetti. Gotujcie al dente (żeby nie były zupełnie miękkie) i sprawdzajcie przed wyjęciem, bo czas podany na opakowaniu nie zawsze się sprawdza.
W czasie kiedy kluski się gotują zetrzyjcie ser dość drobnej tarce.
Kiedy spaghetti będzie gotowe, odlejcie wodę zostawiając troszeczkę w środku garnka. Troszkę wody odlejcie do jakiegoś naczynka.
Teraz, mieszając spaghetti w garnku, wsypujcie ser. Kiedy się rozprowadzi dodawajcie pieprzu - wciąż mieszając. Ile? Nie mam pojęcia, ale musi być go widać na makaronie. W razie potrzeby dolejcie troszkę wody którą sobie wcześniej zostawiliście.
Nałóżcie na talerze - gotowe! Smacznego!
Nazywa się to "Spaghetti a cacio e pepe" i jest popularne w okolicach Neapolu. Wprawnej osobie przyrządzenie zajmuje poniżej 10 minut (z tego 7 minut to gotowanie makaronu).
Najpierw składniki:
Spaghetti (musi być z mąki durum, polecam Agnesi spaghetti no.3, 200-250g na dwie osoby).
Ser owczy (powinien to być ser Pecorino Romano, ale b. trudno go dostać i możecie zamiast niego zastosować grecką fetę z mleka owczego - 60g na 2 osoby).
Sól, pieprz (pieprz najlepiej z młynka, będzie bardziej aromatycznie

Teraz do roboty:
Do garnka nalejcie sporo wody, posólcie (proporcje są bardzo ważne). Wodę zagotujcie i wrzućcie spaghetti. Gotujcie al dente (żeby nie były zupełnie miękkie) i sprawdzajcie przed wyjęciem, bo czas podany na opakowaniu nie zawsze się sprawdza.
W czasie kiedy kluski się gotują zetrzyjcie ser dość drobnej tarce.
Kiedy spaghetti będzie gotowe, odlejcie wodę zostawiając troszeczkę w środku garnka. Troszkę wody odlejcie do jakiegoś naczynka.
Teraz, mieszając spaghetti w garnku, wsypujcie ser. Kiedy się rozprowadzi dodawajcie pieprzu - wciąż mieszając. Ile? Nie mam pojęcia, ale musi być go widać na makaronie. W razie potrzeby dolejcie troszkę wody którą sobie wcześniej zostawiliście.
Nałóżcie na talerze - gotowe! Smacznego!
Nazywa się to "Spaghetti a cacio e pepe" i jest popularne w okolicach Neapolu. Wprawnej osobie przyrządzenie zajmuje poniżej 10 minut (z tego 7 minut to gotowanie makaronu).
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
- adamm
- Administrator
- Posty: 830
- Rejestracja: 15 cze 2001, 00:53
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Następne spaghetti nazywa się "Al pomodoro" i jest nie tylko proste - wykonuje je się ze składników które mogą być długo przechowywane a do tego jest niezwykle aromatyczne.
Składniki na 2 osoby:
Kiedy woda się zagotuje i pomidory będą na patelni jakieś 10-15 minut, wrzućcie makaron do wody.
Zaraz potem skruszcie jedną papryczkę i wrzućcie do sosu. Potem nieco posólcie i popierzcie sos.
Kiedy makaron będzie gotowy (jak w przepisie wyżej), odlejcie wodę (polecam garnki z zakręcaną pokrywką z otworami - można je kupić w sklepach Duka - są perfekcyjne do makaronu, kosztują, ale zapewniam Was że nie będziecie żałować zakupu). Potem skropcie makaron w garnku niewielką ilością oliwy i wymieszajcie.
Następnie wrzućcie sos z patelni do garnka z kluskami i dokładnie wymieszajcie.
Nałóżcie na talerz i jedzcie póki gorące - do tego polecam kieliszek lekko wytrawnego czerwonego wina (przed treningiem pół kieliszka
)
Smacznego!
Składniki na 2 osoby:
- Spaghetti - tak jak w przepisie wyżej;
- Oliwa z oliwek (extra vergine);
- Puszkowane pomidory bez skórki (polecam f-mę Goya);
- Czosnek (2-4 porządne ząbki);
- Sól i pieprz (jak w przepisie wyżej);
- Opcjonalnie - małe (1-2cm) b. ostre, suszone papryczki - nie mam pojęcia gdze je kupić, sam sprowadziłem sobie kilogram z Włoch i gotuję na nich już od roku.
Kiedy woda się zagotuje i pomidory będą na patelni jakieś 10-15 minut, wrzućcie makaron do wody.
Zaraz potem skruszcie jedną papryczkę i wrzućcie do sosu. Potem nieco posólcie i popierzcie sos.
Kiedy makaron będzie gotowy (jak w przepisie wyżej), odlejcie wodę (polecam garnki z zakręcaną pokrywką z otworami - można je kupić w sklepach Duka - są perfekcyjne do makaronu, kosztują, ale zapewniam Was że nie będziecie żałować zakupu). Potem skropcie makaron w garnku niewielką ilością oliwy i wymieszajcie.
Następnie wrzućcie sos z patelni do garnka z kluskami i dokładnie wymieszajcie.
Nałóżcie na talerz i jedzcie póki gorące - do tego polecam kieliszek lekko wytrawnego czerwonego wina (przed treningiem pół kieliszka

Smacznego!
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 10535
- Rejestracja: 19 cze 2001, 04:38
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Lokalizacja: lokalna
- Kontakt:
No poczatek przetestowalem przepis wg. Joycat ( z wkladka miesna ) . Zaakcentowalem wino i pieprz bo lubie wyrazisty sos . Dodalem ziola z wlasnego ogrodka . Polecam !!!
Czy sa jeszcze jacys degustatorzy ?
Czy sa jeszcze jacys degustatorzy ?
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 10535
- Rejestracja: 19 cze 2001, 04:38
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Lokalizacja: lokalna
- Kontakt:
Nagotowalem caly garnek sosu ale poniewaz dzieci narzekaja , ze "scypie " to nalalem sobie zapas do pojemnikow i zamroze .
Przepis wegetarianski pojdzie na drugi ogien .
Czy smakowalo ? - Znasz powiedzenie " przez zoladek do .... " ? :)
Przepis wegetarianski pojdzie na drugi ogien .
Czy smakowalo ? - Znasz powiedzenie " przez zoladek do .... " ? :)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 10535
- Rejestracja: 19 cze 2001, 04:38
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Lokalizacja: lokalna
- Kontakt:
Nie watpie , ze cale forum bedzie wkrotce do Ciebie wzdychac [ do Adama tez :) ]
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- adamm
- Administrator
- Posty: 830
- Rejestracja: 15 cze 2001, 00:53
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:

[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 329
- Rejestracja: 19 cze 2001, 17:49
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa
Ja jeszcze nie próbowałem ale na oko to caccio e peppe powinno być cos dla mnie.
Nie podejmuję się też podawać przepisów ale wspominam miło spaghetti aglio, olio e peperoncino. Sądzę że też w 10 minut da radę przyrządzić. Znacie?
Nie podejmuję się też podawać przepisów ale wspominam miło spaghetti aglio, olio e peperoncino. Sądzę że też w 10 minut da radę przyrządzić. Znacie?
Michał
- adamm
- Administrator
- Posty: 830
- Rejestracja: 15 cze 2001, 00:53
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Mianowicie?

Tak, wszystkie składniki są w tytule. Plus makaron i ew. troszkę tartego parmezanu. Jedyny problem to papryczka, którą (jak pisałem wyżej) trudno kupić w Polando.wspominam miło spaghetti aglio, olio e peperoncino. Sądzę że też w 10 minut da radę przyrządzić. Znacie?
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 329
- Rejestracja: 19 cze 2001, 17:49
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa
Czy w ogole gdzies w Polskich sklepach ją widziałes?
A przepisów nie podaję bo bardziej znam się na zjadaniu makaronu niz przyrządzaniu go - jestem w tym względzie takim samym poczatkującym amatorem jak w bieganiu wiec chętnie słucham bardziej doswiadczonych adeptów tych sztuk.
A przepisów nie podaję bo bardziej znam się na zjadaniu makaronu niz przyrządzaniu go - jestem w tym względzie takim samym poczatkującym amatorem jak w bieganiu wiec chętnie słucham bardziej doswiadczonych adeptów tych sztuk.
Michał