BCAA Purple Wraath - dawkowanie dla długasa

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

produkt szeroko polecany w sportach tak siłowych, jak i wytrzymałościowych
to mieszanka BCAA i EAA

W jakim celu chcę to zażywać?
- antykatabolik
- przyspieszenie regeneracji
- podniesienie zdolności wysiłkowej

Jak to dawkować? :hejhej: Czy w dzień spokojnego rozbiegania brać mniej czy w ogóle? Informacje w necie nieco sobie zaprzeczają..

charakterystyka treningu: 7dni, 120-150km (w tym 2-3 rozbiegania)
PKO
gremlina
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

jeśli chodzi o aminokwasy rozgałęzione BCAA oraz aminokwasy esencjonalne EAA to stosuje się je by zapewnić organizmowi szybkie i optymalne warunki do syntezy białek mięśniowych.
Działa oczywiście jako antykatabolik (stosowany przed treningiem) jako budulec czystej masy mięśniowej i regeneracji powysiłkowej (stosowany po treningu).
Aminokwasy stosuje się także zaraz po przebudzeniu na pusty żołądek.

Dawkowanie zależy od masy ciała.
Powinno stosować się około 1g na każde 10kg masy ciała.
Dla sportowca ważącego 100kg jest to zazwyczaj po 10g przed treningiem i 10g po treningu.

W dzień rozbiegający (łagodnego treningu) najlepiej rano na czczo i po treningu lub rano na czczo i przed treningiem jeśli zależy Ci na ochronie i "nie paleniu" Twoich mięśni.
No pain, no gain
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bzdura aminy krążą we krwi do 70 min. zalecałbym przed treningiem i po, a naczczo normalny posiłek.
4-5 posiłków i aminy na dzień.
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na pewno po treningu.A przed warto jeśli posiłek przedtreningowy jest więcej jak 3 godziny lub
trening jest wyjątkowo długi.
Dawkowanie j/w.
gremlina
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Co jest bzdurą - bo nie wypowiedziałeś się jasno ?

Jeżeli ktoś biega, bo jest w trakcie redukcji - np. kulturyści w cyklu redukcyjnym - to pierwsze co po wstaniu zjada się aminokwasy (by zapewnić szybki transport aminokwasów do mięśni) i chwilę po nich normalny posiłek (bogaty w białko, węglowodany o niskim IG oraz zdrowe tłuszcze). Zanim organizm przetrawi białko do aminokwasów to potrwa ze 2 godziny a aminokwasy zaczynają już krążyć we krwi po około 15 minutach.
Co ma do tego te Twoje 70 minut bo nie rozumiem ?

F@E pisze:Bzdura aminy krążą we krwi do 70 min. zalecałbym przed treningiem i po, a naczczo normalny posiłek.
4-5 posiłków i aminy na dzień.
pozdro
No pain, no gain
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aminokwasy po zjedzeniu krążą we krwi do 70 minut, więc dobrze jak sobie krążą podczas treningu i po, o posiłkach nie piszę bo to standard. Przed pójściem spać zjada się odpowiednią ilość kazeiny, a po wstaniu posiłek taki jak np omlet, przerostem formy nad treścią jest zjadanie aminokwasów z rana. A co do katabolizmu to nie wydaje mi się aby był on aż taki, bo i tak cały czas współistnieje ale bez przesady. Jak człowiek odpowiednio się odżywia to nie ma tematu... Czym mniej zjemy supli tym lepiej.

pozdro
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miałem okazję być na sympozium które zorganizowano w Centrum Olimpijskim w Warszawie. Jeden panel dotyczył roli BCCA w treningu. W zasadzie wszystko tu powiedziano. Może tylko drobna uwaga. Jak podawał prelegeny, BCCA, przesuwa w czasie próg odczuwalnego zmęczenia, stosowane po treningu ma działanie osłonowe i regenerujące. Oczywiście, należy to zrobić do 1h po wysiłku a najlepiej bezpośrednio. Podkreślano, że nie ma absolutnego, liniowego związku pomiędzy stosowaniem BCCA. a wynikami. Zwrócono też uwagę, na szczególną rolę jednego z aminokwasów jakim jest Leucyna.
Imprezę zorganizowała firma dystrybuująca suplement ORTHANOL. Droższe trudno by było znaleźć.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedna sprawa, mianowicie jak ktoś redukuje, spadek fatu ponosi za sobą spadek mięśnia.
Jeżeli mamy spadek 10kg. to z 1-2kg. to mięsień. Organizm sam się pozbywa mięśnia którego ma za dużo, bo jest zbędny.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:Miałem okazję być na sympozium które zorganizowano w Centrum Olimpijskim w Warszawie. Jeden panel dotyczył roli BCCA w treningu. W zasadzie wszystko tu powiedziano. Może tylko drobna uwaga. Jak podawał prelegeny, BCCA, przesuwa w czasie próg odczuwalnego zmęczenia, stosowane po treningu ma działanie osłonowe i regenerujące. Oczywiście, należy to zrobić do 1h po wysiłku a najlepiej bezpośrednio. Podkreślano, że nie ma absolutnego, liniowego związku pomiędzy stosowaniem BCCA. a wynikami. Zwrócono też uwagę, na szczególną rolę jednego z aminokwasów jakim jest Leucyna.
Imprezę zorganizowała firma dystrybuująca suplement ORTHANOL. Droższe trudno by było znaleźć.
ja biorę 20 minut przed i 30 po treningu.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

F@E pisze:Jeszcze jedna sprawa, mianowicie jak ktoś redukuje, spadek fatu ponosi za sobą spadek mięśnia.
Jeżeli mamy spadek 10kg. to z 1-2kg. to mięsień. Organizm sam się pozbywa mięśnia którego ma za dużo, bo jest zbędny.
Też racja! Dlatego warto brać antykataboliki, żeby strata mięśnia była mniejsza
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
gremlina
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

a po co czekasz aż 30 minut po treningu? Bierz od razu po treningu.
apaczo pisze:
Ryszard N. pisze:Miałem okazję być na sympozium które zorganizowano w Centrum Olimpijskim w Warszawie. Jeden panel dotyczył roli BCCA w treningu. W zasadzie wszystko tu powiedziano. Może tylko drobna uwaga. Jak podawał prelegeny, BCCA, przesuwa w czasie próg odczuwalnego zmęczenia, stosowane po treningu ma działanie osłonowe i regenerujące. Oczywiście, należy to zrobić do 1h po wysiłku a najlepiej bezpośrednio. Podkreślano, że nie ma absolutnego, liniowego związku pomiędzy stosowaniem BCCA. a wynikami. Zwrócono też uwagę, na szczególną rolę jednego z aminokwasów jakim jest Leucyna.
ja biorę 20 minut przed i 30 po treningu.
No pain, no gain
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:
F@E pisze:Jeszcze jedna sprawa, mianowicie jak ktoś redukuje, spadek fatu ponosi za sobą spadek mięśnia.
Też racja! Dlatego warto brać antykataboliki, żeby strata mięśnia była mniejsza
niedarady tylko masa albo siła żadne preparaty nie mają szans
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W zasadzie natury nie da sie oszukać. Albo jesteś stworzony do sportów wydolnościowych albo do siłowych. Oczywiście można te dwa sporty łączyć i starać się po przez lata treningów i odpowiednie żywienie być mocnym w sportach siłowych i wydolnościowych. Przykład wieloboistów.
Awatar użytkownika
mszary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:...BCCA, przesuwa w czasie próg odczuwalnego zmęczenia, stosowane po treningu ma działanie osłonowe i regenerujące....
czyli jak biegnę - dajmy na to - w półmaratonie - to przed maratonem biore BCAA i w trakcie biegu jak forma już zbliża się do zmęczenia też moge wziąć BCAA i po biegu również?
Chcę przesunąć próg odczuwalnego zmęczenia to biorę w trakcie czy nie?
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Można , przed , w trakcie i po
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ