Maurice - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Dawid79
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34'01''
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

czy ja wiem czy polska szkoła to zajezdnia. Aktualnie najlepszy europejski maratończyk to Polak (z wyjątkiem naturalizowanych kenijczyków). Wszyscy moi koledzy którzy biegali wg danielsa w ciągu ostatniego roku mieli kontuzje. A że czasem jakiś amerykanin ma lepsze wyniki niż polak - cóż, kwestia dofinansowania i skali - amerykanów jest kilkakrotnie więcej i może się kilku robokopów znaleźć na których daniels zadziała
komentarze do blogu

życiówki
1000m - 02:47,27
1500m - 04:22,6
3000m - 09:35,1
5k - 16:40
na 10km - 34:01
półmaraton 01:31:48
1/8 IM - 01:14:34
New Balance but biegowy
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dawid tyle ze Szost zaczął robic zyciowki jak od szedł od Gajdusa i jego ciężkich treningow sam mówił ze biega teraz lżej chabowski to samo
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Popatrz na polski rekord polski na 10k przecież takie czasy to Amerykanie biegają będąc na studiach
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czy polska szkoła musi być ciężka?

Odpowiem na swoim przykładzie, że nawet 4-5 akcentów umiejętnie rozłożonych i zdrowo dawkowanych mniej mnie katuje, niż katowały 3 na prędkościach z dupy za przeproszeniem wziętych i brakiem rozbiegań. Nie wyobrażam sobie obecnie śmigać rozbiegania <5:00, a jeszcze w styczniu wierzyłem że EASY po 4:20-4:30 mnie regeneruje.
Czemu służy TEMPO RUN? Ani to TM, ani 2zakres. Człowiek się nieekonomicznie męczy, a i tak biega powyżej progu zakwaszenia. Czemu Daniels tak marginalizuje szybkość? Dla mnie to świetne narzędzie odmulające przy wysokim kilometrażu treningu maratońskiego przygotowujące jednocześnie do 10k! Dzięki cotygodniowej szybkości względnej (na zdrowych prędkościach) czuję się gotowy na bieg w granicach 35minut przy niemal braku treningu interwałowego!!! (w tym tygodniu 1wszy trening od kwartału).
Ponadto u Danielsa zdecydowanie brakowało mi siły biegowej (podbiegi, crossy).
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MAurycy dobrze prawi. Sam widzę po sobie, jak się trochę męczę przy tych wybieganiach 4:30..Ale nie zapomnijmy że wyższy poziom to też inne bodźce treningowe, a takie biegi powyżej 5'/km dwa w tygodniu muszą być..
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
maciejbrs
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:10
Życiówka w maratonie: 2:44:18

Nieprzeczytany post

Ja zdecydowanie wolę Danielsa,na swoim przykładzie. Żeby szybko pobiec maraton na polskiej szkole muszę mieć szybkość z treningu na dychę, u Danielsa zaczynając trening maratoński z poziomu 35:30 na 10km jestem w stanie teraz pobiec to w 34:20. Czyli poprawiam się zdecydowanie na maratonie robiąc duży progres o ponad minutę na 10 km w 2 miesiące. Wprowadziłem lekką modyfikację, a mianowicie rozbiegania biegam 4:40-5min/km. Brak kontuzji. Rozsądnie z kilometrażem i rozbieganiami na wyczucie i wg mnie to najlepszy program.
To moja opinia.
Jak mówią: na każdego działa coś innego, więc każdy ma rację.
Życzę powodzenia!
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obecnie robię szkole amerykańska nie jest to Daniels cos innego zobaczymy co z tego wyjdzie w przeciwieństwie do Danielsa jest tutaj siła jest sporo biegania szybkiego , ale moim zdaniem to duża ilosc km powoduje kontuzje i przeciazenia zreszta każdy z nas prowadzi inny tryb życia jedni śpią mniej inni wiecej jedni Biegaj po asfalcie inni po lesie. Każdy powinien dopasować plan pod siebie
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dlatego pisanie, że któraś ze szkół zajeżdża, jest bez sensu :)
Po prostu my nieodpowiednio dawkujemy sobie treningi, a tyle wiemy o pulsie, kontuzjach itd..robimy to świadomie bo chcemy spróbować, jak to na nas zadziała więc musimy robić wszystko w 100%..Jak już wiemy, co dolega, to poprostu zmieniamy parametry i próbujemy dalej :)
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ciawaraz pisze:Dawid tyle ze Szost zaczął robic zyciowki jak od szedł od Gajdusa i jego ciężkich treningow sam mówił ze biega teraz lżej chabowski to samo
Dla jasności, za czasów Gajdusa też robił życiówki (w maratonie, na 10tys m), teraz zrobił kolejne życiówki.
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo niska ferretyna zbadac sobie jesCze poziom zelaza bo wyglada ze masz ostry niedobór
I jak na biegacza amatora ktory ociera sie o zawodostwo niska hemoglobina i henatokryt podwyzszona kinaza moze świadczyć o przemeczeniu choć tym b sie najmniej przejmował
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

chyba czas uruchomić Sorbifer i ... namówić żonę na steki i wątróbkę :)
dzięki za interpretację
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dieta bogata a zelazo to raz i moze lekkie odpuszczenie w treningach z zelazem nie ma żartów a tak niska ferretyna moze wskazywać na anemie przeważnie biegacze maja hemoglobine i henatokryt w górnych granicach normy choć jest to sprawa bardzo indywidualna , nie czujesz sie słabo ?zawroty glowy itp?
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poszperałem w starych wynikach i zarówno HGB jak i HCT w całym poprzednim roku (4 badania) miałem na zbliżonym poziomie.
A anemia to nic nowego u mnie, już półtora roku temu miałem żelazo na poziomie 50 (norma >65).

Tak czy siak dietę trzeba obowiązkowo wzbogacić, a przemęczony się absolutnie nie czuję - jest sporo mocy i dobre samopoczucie.
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

to nie jest anemia, hemoglobina i hematokryt ok.. a te inne? coś ty byś chciał, trening maratoński ma swoje prawa, masz być przyzwyczajony do lekkiego przemęczenia.. te widełki chyba nie są dla sportowców (ta kinazą).. dla ciebie wynik jest w poznaniu.. :)

EDIT: najważniejsze, że się dobrze czujesz.. z tą ferratyną, widocznie tyle organizm potrzebuje zmagazynować, hemoglobinę masz dobrą.. z preparatami uważaj, żelazo to nie magnez który nadmiar łatwo jest usuwany z organizmu.. żelazo w nadmiarze jest po prostu toksyczne, w najgorszym przypadku kończy się np. bezpłodnością
Ostatnio zmieniony 29 sie 2012, 23:37 przez mimik, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Żelazo przecież można zawsze uzupełnić jakimiś pastylkami... Do maratonu jeszcze dużo czasu, spokojnie :taktak:
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
ODPOWIEDZ