Komentarz do artykułu Columbia Ravenous Lite – test lekkiej terenówki

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja się cieszę, że mam wybór.

każda idea jest błyskawicznie zawłaszczana przez "system" i rynek, nie ma się co tym przejmować, póki przekonuje nas sama idea, a nie jej marketing.

im więcej producentów bedzie robić buty mini, tym będę miał większy wybór i ceny będą niższe.

jestem też cały za pojęciem dorsyfleksja, ponieważ jest krótsze i szybsze niż grzietowe zgięcie stopy :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Swoja droga gdzie te buty mozna dostac stacjonarnie, nie ukrywam ze wraz z zblizajacym sie startem w Krynicy i ciezka zagwostka dotyczaca wyboru butow ( poki co zatrzymalem sie na Faasach 250 ktore mam juz wytestowane w kilku startach) te wydaja sie bardzo ciekawe i zblizone do S-lab Sense , ktorych jeszcze nie da sie kupic.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:Swoja droga gdzie te buty mozna dostac stacjonarnie, nie ukrywam ze wraz z zblizajacym sie startem w Krynicy i ciezka zagwostka dotyczaca wyboru butow ( poki co zatrzymalem sie na Faasach 250 ktore mam juz wytestowane w kilku startach) te wydaja sie bardzo ciekawe i zblizone do S-lab Sense , ktorych jeszcze nie da sie kupic.
http://www.columbiasportswear.pl/Stores ... PL,pg.html
Go Hard Or Go Home
Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z przesuwaniem się wkładki spotkałem się w The North Face Rucky Chucky. To dziwne zjawisko które trudno mi wytłumaczyć. Związane jest chyba z gładką powierzchnią wkładki, po której stopa zaczyna jeździć i w końcu podwija. Wkładka w Columbiach jest gładka czy szorstka?
Zdarzało mi się tylko przy bardzo mokrych warunkach i tylko w górach na zbiegach.
napieraj.pl
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chcąc wyciągnąć wkładkę z Columbijskich Lajtów okazało się, że są one... lekko przyklejone do podeszwy, na początku i końcu na ok.5mm był klej :hej: więc producent coś przewidział w temacie ślizgania się wkładek,
Ty je tak zarżnąłeś, że szybko zerwałeś ten klej :bum:
idąc tym tropem, skoro Ci się ślizgają, można by je podkleić np. taśmą dwustronną i powinno być po problemie
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

oskee pisze:
Ale się kolego powymądrzałeś... tu przetłumaczyć mu na polski, tam sam tłumaczy na angielski... no i do tego znawca starożytnej historii rynku butów biegowych. Taki talent się marnuje...
:hahaha: :hahaha: :hahaha: :bum:
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:
outdoorowy to wyrażenie, które już jest dość mocno osadzone w języku polskim
niemniej, niektórzy obywatele jednak ośmielają się używać terminu ałtdurny;
pzdr
gl
Paweł Antoni Pakuła
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:36:09
Życiówka w maratonie: 2:59:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kshysiek pisze:Z przesuwaniem się wkładki spotkałem się w The North Face Rucky Chucky. To dziwne zjawisko które trudno mi wytłumaczyć. Związane jest chyba z gładką powierzchnią wkładki, po której stopa zaczyna jeździć i w końcu podwija. Wkładka w Columbiach jest gładka czy szorstka?
Zdarzało mi się tylko przy bardzo mokrych warunkach i tylko w górach na zbiegach.
Krzysiek,

Chyba trafiłeś. Wkładka w Ravenous Lite jest rzeczywiście gładka, podobnie jak powierzchnia białej podeszwy wewnętrznej pod nią. Wysuwanie się wkładki u mnie też miało miejsce na zbiegach. Przypominam sobie, że w tych Asicsach w których też wyłaziła mi wkładka gdy buty namokły powierzchnia także była gładka. Poniżej link do obiecanych kilku zdjęć samej wkładki, białej podeszwy zewnętrznej pod nią i tego małego gumowego elementu podeszwy zewnętrznej, który mi się odkleił.

https://picasaweb.google.com/1027899294 ... iteWkAdka#

Arek,

Rzeczywiście, z przodu i na pięcie jest trochę kleju. Kiedyś to trzymało ale po Transjurze wyjąłem wkładki bo chciałem usunąć z butów wszelki piach. No i potem ten klej już nie trzymał. Być może taśma dwustronna rozwiązała by problem.
heniekk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mógłby ktoś podać długość wkładki dla któregoś z rozmiarów. Chciałbym skonfrontować z oficjalnymi danymi. ( altarec podaje inne długości ) Pozdrawiam.

To dorzucę jeszcze pytanko. Istnieje w miarę proste przełożenie; lżejszy (powiedzmy o 100g ) but równa się lepszy rezultat czasowy ? Czy też jakoś się to równoważy z uwagi na np. ostrożniejsze zbiegi itp. Mam na myśli górskie bieganie 20km +.
Paweł Antoni Pakuła
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

heniekk pisze:Mógłby ktoś podać długość wkładki dla któregoś z rozmiarów. Chciałbym skonfrontować z oficjalnymi danymi. ( altarec podaje inne długości ) Pozdrawiam.

To dorzucę jeszcze pytanko. Istnieje w miarę proste przełożenie; lżejszy (powiedzmy o 100g ) but równa się lepszy rezultat czasowy ? Czy też jakoś się to równoważy z uwagi na np. ostrożniejsze zbiegi itp. Mam na myśli górskie bieganie 20km +.
Dla rozmiaru EUR 46 i 2/3 długość wkładki wynosi 30 cm.

Tak, moim zdaniem lżejszy but równa się lepszy rezultat czasowy. Nie sądzę, by ci, którzy mają buty naturalne zbiegali jakoś wyraźnie wolniej niż ci w butach cięższych. Trudno mi jednak podać jakieś konkrety. Przetestuj to na sobie :taktak:
jang
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Także jestem od kilku miesięcy użytkownikiem Columbia Ravenous Lite. Fajne buty, ostatnio lubię takie. Chyba najtwardsze w pięcie jakie do tej pory miałem. Dziś z Miśkiem zrobiłem w nich 23 km w Puszczy Kampinoskiej i fajnie się biegało.

Bardzo lekkie, rzeczywiście wąskie, ale elastyczne, więc wąskość mi nie przeszkadza. Na ultra w górach bym ich nie zabrał, bo nie mają "glebogryzarki" i wwolę na zbiegach więcej amortyzacji, ale na trail nizinny są OK. Przewiewne. W lewym wybiłem już paznokciem dużego palca dziurę, ale to chyba jednak wina paznokcia albo w ogóle wystającego w górę palucha. Zawsze przy takich przetarciach siateczki nad paznokciami to noga jest winna a nie but i reklamacje tego typu usterek są nieuzasadnione.

W ogóle Columbia fajne rzeczy robi, poprzednie dobrze amortyzowane Columbia Ravenous Trail też mi bardzo podeszły, zrobiłem w nich na przełomie lipca i sierpnia w Puszczy Augustowskiej ze 200 km. Też przewiewne, dość lekkie i bezkontuzyjne były. I odzież też fajna, nowe rozwiązania technologiczne (omni-heat i omni-freeze).

Fajna recenzja, Paweł.
Aby tylko nogi nieśli...
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Columbia juz szykuje nowe modele:

Obrazek
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Paweł Antoni Pakuła
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jang,

Dzięki, tak liczyłem, że się odezwiesz i podzielisz wrażeniami bo mówiłeś, że też masz te buty. Porównując Ravenous Trail i Ravenous Lite z perspektywy czasu te pierwsze bardzo pasują mi na but treningowo - startowy; głównie do codziennej orki treningowej choć można w nich też startować. Ravenous Lite natomiast to świetne terenowe wyścigówki.

Wojtek,

Miałeś ten but na nogach? Jakie wrażenia i do czego jest dedykowany? Możesz coś więcej o nim napisać? Sznurówki widać nie klasyczne tylko ściągane, jak w Salomonach..
Paweł Antoni Pakuła
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak się przyjrzałem temu zdjęciu - to chyba but dla triatlonistów.

Sznurówki ściągane na zaciski mają zminimalizować czas spędzony w strefie zmian. Woda łatwo się z buta wylewa - znowu cecha pożądana w butach do triatlonu. Do tego dosyć gruba podeszwa do biegania po asfalcie.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Paweł Antoni Pakuła pisze:Woda łatwo się z buta wylewa - znowu cecha pożądana w butach do triatlonu.
to buty m.in. do łowienia ryb - takie jak np te:
http://www.columbia.com/Men's-Drainmake ... t,pd.html#
Go Hard Or Go Home
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ