Kilka pytań - technika biegania, suple, częstotliwość

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Gia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1.1h
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,
Biegam regularnie od ok 2 miesięcy, na początku ok 3 km, ostatnio 8-10 km 4 razy w tygodniu. W zależności od dystansu zajmuje mi to 40-80 minut. Przed bieganiem regularnie uprawiałam pilates, ćwiczenia wzmacniające ciało, szczególnie uda, grałam w koszykówkę, pływałam, więc kondycję i przygotowanie wydaje mi się, że mam poprawne.
Niestety dokucza mi lekki ból prawego kolana.
Zrobiłam usg, rtg są poprawne, byłam u dobrego lekarza sportowego, który zalecił mi 3 miesiące fizjoterapii/rehabilitacji i ewentualnie rezonans jeśli nie poczuję poprawy.
Jest to jednak dla mnie duży wydatek i nie wiem czy będzie mnie stać na 80zł, 2xtydzień, szczególnie, że
mam wrażenie że może nie jest to mi potrzebne, bo mięśnie, rozciągam się, rozgrzewam etc, więc może wystarczy jedna wizyta z oceną techniki biegu itp.

a) czy możliwe, że ból wynika ze złej techniki biegu?
b) czy prawdopodobne jest po prostu przetrenowanie?
c) czy suplementy mogą pomóc? Od dzisaj przyjmuję 1500glukozaminy i 1300 chondroityny (recalcin)
d) czy przy rehabilitacji (czy jak to się nazywa) wystarczy jedna wizyta i potem powtarzanie ćwiczen?
e) co najważniejsze - czy mogę biegać? Zanim nastąpi poprawa/diagnoza mogą minąć miesiące, nie chciałabym rezygnować z biegania - ten lekki ból nie przeszkadza mi bardzo, ale boję się, że robię sobie krzywdę biegając z kolanem które pobolewa przy dłuższym chodzie/biegu.

Marzę, żeby za rok z hakiem przebiec maraton, ale jeśli zniszczę sobie kolano już "na wstępie" to chyba nic z tego. Nie wiem czy teraz ignorować ten ból, czy koniecznie wstrzymać się z bieganiem przez długi czas.

wizytę u fizjoterapeuty mam dopiero pod koniec sierpnia, do tego czasu liczę na pomoc tutaj :)

opis bólu: ból o słabym natężeniu tylko przy bieganiu (dłuższym), chodzeniu (zwłaszcza dzień po treningu), wchodzeniu po schodach, wstawaniu z kucania. Na tyle słaby, że do mniej więcej 8km nie odczuwam szczególnego dyskomfortu.
PKO
robin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:41
Życiówka w maratonie: 2:58:53

Nieprzeczytany post

a) Tak
b) Trochę więcej byś musiała napisać o sobie, ale przy takich obciążeniach wydaje mi się, że raczej nie.
c) Glukozamina i chondroityna nie różnią się efektami od przyjmowania placebo, więc to czy mogą pomóc zależy tylko od tego, jak mocno w to wierzysz.
d) Zależy od typu kontuzji.
e) Podobnie - zależy od typu kontuzji. Ja zacząłem biegać, gdy terapeuta uznał, że już jest ok.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Czesc,Kiedy pojawia się ból? po treningu czy podczas,kiedy dokładnie? Problem z kolanami może wynikać z tego że mięśnie nóg są za słabe i większość obciążeń biorą na siebie stawy które wysyłają sygnał że coś jest nie tak.Zmniejsz ilość km przebieganych na treningu i zastosuj trening wzmacniający mięśnie nóg. Drugą sprawą może być nieodpowiednie obuwie czy też nawierzchnia po której biegasz,opisz dokładniej,pozdrawiam
Obrazek
Gia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ból pojawia się po kilku kilometrach biegania, jest lekki. potem dzień po bieganiu (a czasem więcej niż dzień) pobolewa mnie lekko to kolano w trakcie chodzenia, wstawania z kucania czy wchodzenia po schodach.
Wczoraj zrobiłam dużo ćwiczeń wzmacniających uda i dzisiaj czuję większą stabilność, mniejsze "strzykanie" w kolanie, więc może faktycznie przeceniłam swoje przygotowanie do biegania.

Biegam w butach do biegania Reebook z rozbudwaną amortyzacją, nie wiem jaki model, ale specjalne do biegu. Biegam niemal wyłącznie po ziemi, unikam asfaltu.

Może warto dodać, że mam bardzo szczupłe łydki, słabo rozbudowane (w ogóle mam 178, ważę ok 63 i mam bardzo szczupłe "zbyt elastyczne" nogi - bardzo łatwo, wręcz zbyt łatwo przychodzi mi rozciąganie itp.) . Dlatego pomyślałam, że może to kwestia wzmocnienia. Chyba szansa na to, że mimo dobrego usg i rtg przy takim lekkim bólu cierpię na jakieś schorzenie stawu czy chrząstki jest niewielka?
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Na twoim miejscu na jakiś czas bym zmniejszył ilość przebieganych kilometrów lub zamienił bieganie na rower (mniej obciąża stawy) ; 3 miesiące zabiegów to sporo jak na brak widocznych zmian ale lekarzem nie jestem.
Obrazek
Gia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a jak długie powinny być przerwy między treningami? Jeśli pobiegnę np. 8-10k i następnego dnia lekko bolą mnie kolana (taki ból "ze zmęczenia"), to kolejnego dnia moge już znowu biegac, czy koniecznie czekać, aż całkowicie nie będę jakiegokolwiek bólu mięśni/stawów?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ