Czy przed rozpoczęciem biegania konieczna wizyta u lekarza?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Jo84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dziś odkryłam Wasze forum...i postanowiłam,że również chcę biegać. Nigdy nie należałam do sportowców, raczej jestem molem książkowym i większość życia poświęciłam nauce. Może właśnie dlatego czegoś mi brakuje...Chcę biegać. Za tydzień zaczynam. Czy powinnam udać się do lekarza, czy nie mam żadnych przeciwskazań? Czy po prostu zacząć powoli i bez nadwyrężeń?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

moni001
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:03min
Życiówka w maratonie: 3:36:50

Nieprzeczytany post

Myslę ze aktywność fizyczna powinna być nieodłacznym elementem życia człowieka w każdym wieku dlatego jesli chodzi o rekreacyjne uprawianie sportu bo wiadomo że od razu wyczynowo biegac nie będziesz nie trzeba konsultować tego z lekarzem. A tak w ogóle czemu dopiero za tydzień zaczniesz? Za tydzień powiesz że za cztery dni i tak zapał minie :)
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

Jesli jestes wysportowany i czujessz ze nie masz np zadnych dolegliwosci typu wysokie cisnienie itp to dlaczego chociaz na poczatku same wolne wybiegania pomagaja zdrowiu bo wlasnie obnizaja cisnienie itp ale nie o tym mowa.Na pewno na poczatku jak zaczniesz robic jakie wolne biegi lub nawet marszobiegi pomogą zdrowiu a nie zaszkodzą.:)
Jo84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za porady :) zaczęłam biegać i czuję się z tym fantastycznie. Co prawda są to krótkie dystanse, ale myślę,że z czasem będzie coraz lepiej. Myślę też o regularnym pływaniu. Tak raz w tyg. Wtedy szybciej poprawię kondycję.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ