bartek.p pisze:Jimmyk pisze: Polak z polakiem lubi rozmawiać podczas spokojnego biegu czy też marszu, a np. wyznawca islamu raczej nie bo jak z kimś rozmawia to na ogół "musi" patrzeć wprost na swojego rozmówcę. Trzeba rozumieć... a nie na siłę edukować...

A mozesz napisac skad masz takie rewelacje na temat muslimow? I co religia jako taka ma wspolnego z bieganiem?
Nie wiem czy to rewelacje, natomiast słuchałem sobie kiedyś audycji w pewnym akademickim radiu, a była ona poświęcona właśnie różnicom kulturowym i było podawane mnóstwo tego typu przykładów... Wiedzy wyuczonej w tym zakresie nie posiadam żadnej natomiast z szacunkiem odnoszę się do słów wypowiadanych przez ludzi, których zawodem wyuczonym jest taka tematyka, a ich tytuły naukowe pozwalają na pewną ufność co do wygłaszanych opinii... Przykładów było tam podawanych dużo w przeróżnych dziedzinach życia więc jeśli się pomyliłem co do tego konkretnego to przepraszam, nie miałem zamiaru nikogo oszukiwać

Mogło się cos źle zapamiętać wszak pamięć zawodna bywa

Tak czy inaczej nie zmienia to faktu, że różnice różniaste są i będą, a zrozumienie ich pozwoli uniknąć wielu faux pas...
Co do zapytania o religię to może nie precyzyjnie określiłem moją myśl ale chodzi mi raczej o kulturę pojmowaną w każdym kontekście, a nie w religijnym...
zu.zu pisze:Jimmyk nie myl
powitalnego zamachu ręką z zamachem stanu.
Nie mylę
zu.zu pisze:Przecież zwyczaje się zmieniają a kultury przenikają, czyż nie?
W zasadzie to się zgadzam...
zu.zu pisze:Nie kojarzy mi się to z wrogością a raczej z otwartością i ciekawością.
Tobie nie, a komuś innemu może się tak kojarzyć... a Scieslik już oceniła takie zachowanie przez własny pryzmat....
zu.zu pisze:Poza tym, może Scieslik mówiła również o innych, biegających turystach? Myślisz, że Cię tam za takie powitanie mogą do więźnia razem z mężem wtrącić Scieslik? Jeśli tak to nie namawiam na eksperymenty.

Tak racja, też mi to przez myśl przeszło... że to mogą być inni turyści... Myślę, że więzienie to raczej Scieslik nie grozi
Pozdrawiam wszytkich