Komentarz do artykułu Puma Faas Trail 250 - TEST

Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Bogil, Nie wiem czy Adam wie w czym biegnie ale raczej nie w Faasach.
no to koherencja z fejsem wam nawala, bo piszecie tam:
Dwóch członków naszej redakcji przygotowuje się do czerwcowego "Biegu Rzeźnika". Na ekstremalny bieg po górach wybrali trailowe buty Pumy
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
PKO
bocian813
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dla zainteresowanych inne spostrzeżenia na temat Puma Faas 250 trail w poniższym artykule:
http://sklepbiegowy.com/sklep.php?md=cm ... s&ca_id=64
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39.20
Życiówka w maratonie: 3.20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tutaj moje odczucia z testowania 250tek
http://spam/zimno-mi-nie-przes ... daje-rade/
artur

----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Bogil pisze: Adam też biegnie w Faasach?
:)

Adam na razie nie wie w czym. :)
Offset taki czy inny mnie nie interesuje.
Na kilku dłuższych biegach jakie ostatnio zrobiłem poczułem, że powinienem wybrać buty mocne, stabilne.
To będzie 80 km więc tym bardziej, nie mam zamiaru kozaczyć.
Szukam butów raczej nie z typowo biegowych rejonów.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:Jeśli to nie jest prawda, to na prawdę nie potrafię sobie wytłumaczyć dlaczego w tej recenzji zabrakło kilku istotnych informacji o których pisałem wyżej... :ojnie:
No cóż nobody's perfect.
Bo w Polsce obowiązkiem testera, jest znalezienie jak największej ilości plusów, a przynajmniej w stopniu, który pozwoli przewyższyć nad minusami.
Zdaje się, że Wojtek wspominał coś na temat tego jak to jest w jego przypadku i w samych USA. Niestety, nam do tego jeszcze bardzo daleko.
Niestety, często jest tak, że wdzięczność za możliwość testowania i sam sprzęt, jest ponad obiektywnością.
artur_totalfit pisze:tutaj moje odczucia z testowania 250tek
http://spam/zimno-mi-nie-przes ... daje-rade/
Najbardziej podoba mi się ostatnie zdanie, coś o bardzo zachęcającej cenie
najczęściej 399zł, więc...... stawać w kolejkach i łykać bez względu na rozmiar :usmiech:
mariachi30 pisze:A przymierzaliście się do Brooksów Pure Grit albo NB Minimus MT10GY?
Te dwa modele pierwsze przyszły mi na myśl o bieganiu minimalistycznym w terenie... Nie spełniły waszych oczekiwań, czy byliście od razu nastawieni na Faasy, po doświadczeniach z 500-kami?
Brooks pure grit nie ma nic wspólnego z butami minimalistycznymi.
Poza tym, w terenie jest ok, ale na mokrym asfalcie, kamieniach, drewnianych mostach ( u mnie mam dwa ), studzienkach kanalizacyjnych, asfaltowych ścieżkach rowerowych gdzie oznakowanie jest malowane farbą, są !@#$% śliskie.
To, poza ich rzekomą przewiewnością jest ich największą wadą.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

herson, a czy zauważyłeś, że informacje, których brakowało zoltarowi, w tej części, którą dałem radę stwierdzić, przemawiają na plus butów? :)

rozumiem, gdybym przemilczał jakieś istotne wady...

poza tym konfrontując twój zarzut z faktem, że biorę te buty na najtrudniejszy bieg w moim życiu, wychodzi na to, że albo jestem jednocześnie hipokrytą (ponieważ buty złe opisuję jako dobre) oraz idiotą (ponieważ buty złe biorę na Rzeżnika) albo Twój zarzut, mówiąc wprost, kupy się nie trzyma.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

uderz w stół, a wywołasz wilka z lasu? :nienie:
Qba poluźnij pasek, bo sprawiasz wrażenie bardzo nerwowego, chwilami nieomylnego.
Za dużo sobie przypisujesz, moja wypowiedź nie była skierowana odnośnie Twojego testu, ale ogólnie o tym jak to się "robi" w Polsce, może cytowanie zoltara nie było tutaj konieczne.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Myślę, że parę słów o cholewce powinno się znaleźć :), nie denerwuj się Kuba, żaden tekst nie jest doskonały.

A co do testów - to zawsze powtarzam, że pierwszy test dokonany zostaje w momencie podjęcia decyzji o chęci biegania w danym bucie.
herson - my testujemy w większości te buty, które nam się już na pierwszy rzut oka podobają.
Czasami oczywiście jakiś producent bardzo chce dać but do przetestowania ale wtedy jest różnie - pytam się w Redakcji, czy ktoś chce go przetestować. Przymusu nie ma.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

herson, z Twojego posta wynikało właśnie, że tyczy się to mojej osoby stąd reakcja :)
jeżeli byłą to ogólna uwaga to spoko.

paska poluźniam, zobaczymy czy portki mi nie spadną :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@Herson
co do cen - sadze ze masz orientacje w cenach butow na rodzimym rynku
faasy za 399 naleza do sredniej polki
minimusy 399
brooks pure troche taniej
inov8 - prawie 500
cascadia - 429
salomon - zalezy ktory ale nie nalezy do tanich

w warstwie merytorycznej - ja nie latam po pomalowanych mostach wiec rozwiazanie mt10 jest dla mnie najlapsze
sensowne wydaja sie rowniez peregriny 2 - dopiero co dotalismy je do sklepu wiec nie mam jeszcze wyrobionej opinii

PS
pumy nie mamy w sprzedazy
artur

Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

artur_totalfit pisze:@Herson
co do cen - sadze ze masz orientacje w cenach butow na rodzimym rynku
faasy za 399 naleza do sredniej polki
A jaką macie marżę? 40%? :spoczko:

ps. dla niezorientowanych w marżach dodam tylko, że marże na buty sportowe rzędu 30-40% są i tak jak na detaliczną sprzedaż butów niewysokie. W branży "zwykłych" butów o ile się orientuję :ojoj: marże wynoszą 70% i więcej procent. Tak więc jeśli ktoś płaci za buty niesportowe dajmy na to 200-250 zł to może być pewny, że sprzedawca zapłacił za nie nie więcej niż 100-120 zł brutto. I nie należy się oburzać, bo ten biznes z góry zakłada, że się wszystkich butów nie sprzeda za pierwszą cenę, a czynsz za sklep, rachunek za prąd, czy wynagrodzenia dla pracowników trzeba płacić co miesiąc a i zarobić trzeba.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

artur_totalfit pisze: w warstwie merytorycznej - ja nie latam po pomalowanych mostach wiec rozwiazanie mt10 jest dla mnie najlapsze
Artur, o braku przyczepności na mokrym pisałem w odniesieniu do pure grit, w przypadku MT10, nie mam zastrzeżeń. Gdzies pisałem, że odkąd zacząłem w nich biegać, inne buty mogłyby nie istnieć.

Oczywiście, ceny rzecz dyskusyjna, porównując do INOV czy Salomonów, faktycznie średnia półka, ale w dużo niższej cenie można znaleźć trailówki, nie ustępujące właściwościami testowym Pumom ( chociażby NB ), pod warunkiem, że wyznacznikiem nie będzie sama waga buta.
Poza tym, przekonałem się, że sama cena często ALE nie zawsze jest odzwierciedleniem jakości.

Qba luz, nie mam w zwyczaju atakować mądrzejszych od siebie :)
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

cena - tutaj niedoścignionym wzorem (do niedawna bo nie ma go już nigdzie) jest MT100 za 199PLN
http://trojpolowka.wordpress.com/2011/0 ... zy-wiecej/
nawet w podstawowej cenie 249 był to HICIOR
ale z mojego rozeznania w bieżącej ofercie NB to nie ma trialowych butów poniżej 399PLN (nie liczę MT610 za 269)
pojawią się fajne modele w ciągu kilku tygodni m.in MT1010 (za 399) waga 218g z Rock Stopem, a w czerwcu mogą być ciekawe promocje na NB ... :D

tak jak dla Ciebie tak i dla mnie model MT10 to niedościgniony 'wzór metra'
http://trojpolowka.wordpress.com/2011/0 ... zy-wiecej/

PS
merrell trail glove (349PLN) też jest ciekawy - planujemy akcję testowania tegoż modelu w ciągu kilku tygodni u nas w SPort GURU ... więc stay tuned :D
artur

Sport GURU

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A NB 572/573?? zresztą te drugie chyba sami testowaliście :usmiech: ( OK zatrybiłem, piszemy o tych lekkich i w kierunku mini )

A co z Montrail? Jakoś nie pojawiają się w szerszej świadomości użytkowników niezwiązanych z biegami górskimi.
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tak - 573 i 610 to bardzo podobne buty
cenowo też
testowane i opisywane (z gore wprawdzie...)
http://spam/new-balance-mt-573-gtx-test-butow/
ale miałem na myśli nowszą myśl konstrukcyjną :D
artur

Sport GURU

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ