słabe nogi?
- scouser
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:03
- Życiówka w maratonie: brak
Mam taki problem, zawsze po treningu bolą mnie nogi, czuję że są słabe. Niby normalna sprawa, lecz u mnie jest tak, że jak poleżę przez dłuższy czas to ten ból mija, lecz wystarczy, że przejdę się gdzieś chociażby do sklepu to po powrocie bolą jak po bieganiu. Gdy zrobiłem sobie 2 dni przerwy to już tego tak nie czuję, lecz dalej po dłuższej przechadzce problem wraca. Zastanawiam się czy jest to spowodowane przemęczeniem czy powinienem zacząć wykonywać jakieś ćwiczenia na nogi aby je wzmocnić?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:45:57
Właściwie to sam udzieliłeś sobie odpowiedzi. Zrób sobie małą przerwę i do treningów biegowych dodaj inne treningi na wzmocnienie nóg, a jeśli bieg jest Twoją jedyną formą aktywności to spróbuj dołożyć coś jeszcze, np. rower.
No i oczywiście podstawy po każdym biegu: rozciąganie + potraktowanie stawów na przemian zimną i ciepłą wodą przez kilka minut.
No i oczywiście podstawy po każdym biegu: rozciąganie + potraktowanie stawów na przemian zimną i ciepłą wodą przez kilka minut.
- scouser
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:03
Oczywiście zawsze rozciągam się kilka minut po biegu, często również stosuje patent z zimną i ciepłą wodą, ale nie wydaje mi się żebym się przetrenowywał. Biegam 5 razy w tygodniu, więc 2 dni w tygodniu mam odpoczynek. Za jazdą na rowerze nie przepadam a jeśli chodzi o ćwiczenia na nogi to wystarczą jakieś proste przysiady czy może zdecydować się raz w tygodniu na wizytę w siłowni i poćwiczyć ze sztangą?michal90 pisze:Właściwie to sam udzieliłeś sobie odpowiedzi. Zrób sobie małą przerwę i do treningów biegowych dodaj inne treningi na wzmocnienie nóg, a jeśli bieg jest Twoją jedyną formą aktywności to spróbuj dołożyć coś jeszcze, np. rower.
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
czemu wy wszyscy sie tak ochoczo pchacie na tą siłownie? jaki tego sens?
bieganie.pl to kopalnia wiedzy i odpowiedź na Twoje pytanie jest conajmniej w paru artykułach..
mówisz masz:
SIŁOWE
CORE
jest tego caaaaała masa..
wystarczy poczytać i poszukać..
KLIK I WIESZ WIĘCEJ
bieganie.pl to kopalnia wiedzy i odpowiedź na Twoje pytanie jest conajmniej w paru artykułach..
mówisz masz:
SIŁOWE
CORE
jest tego caaaaała masa..
wystarczy poczytać i poszukać..
KLIK I WIESZ WIĘCEJ
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Raul, to są bardzo fajne ćwiczenia (większość stosuję) ale w pewnym momencie zaczyna brakować dodatkowego obciążenia. Nie trzeba od razu ganiać na siłownię ale sztanga i odważniki w domu się przydają