Kreatyna a łydki

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Andy30
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zastosowałem Kreatyne w proszku dosłownie w trzech porcjach czyli przez jeden dzien i na drugi z rana i w czasie biegu łydki tak mi sie napąpowaly ze niemoge biec . Po biegu przestałem brac kreatyne i po tygodniu dzieje mi sie dalej to samo. Kiedy to przestanie działac po tak małej porcji??? Czy ktos mial tez takie objawy jak ja??? Co mam zrobic bo nie moge biegac. mam wrazenie ze łydki rozsadzi mi po 5 minutach biegu. Po 5 minutach odpoczynku wszystko mija ale kiedy biegne przez nastepne 5 minut znowu dzieje sie to samo. 2 lata temu kiedy zastosowałem Kreatyne robiło mi sie to samo ale koledzy mówili ze za mało pilem wody. Teraz pije ile wlezie a jest taka samo. Pomocy....
Siła i honor...
PKO
Tompoz1
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jesli nie jesteś sprinterem to po co ci kreatyna. Kreatyna w sportach wytrzymałościowych praktycznie nie ma zadnego zastosowania
kolarstwo to krew, pot i łzy...........................nieraz zwycieństwa
tomma
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ciekawy artykul na temat kreatyny i sportow wytrzymalosciowych:
http://www.pponline.co.uk/encyc/0864.htm
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from Tompoz1 on 8:49 am on Sep. 22, 2004
Jesli nie jesteś sprinterem to po co ci kreatyna. Kreatyna w sportach wytrzymałościowych praktycznie nie ma zadnego zastosowania
Słyszałem. Widziałem też jak jednen z najlepszych długodystansowców w Polsce kupował :usmiech:
Awatar użytkownika
iKarol
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Andy30,

przy suplementacji kreatyny bardzo ważne jest rozciąganie mięśni - ja przy treningu kolarskim i dawkowaniu kreatyny starałem się robić poranne i wieczorne serie stretchingu oraz dodatkowo po treningu, gdy mięśnie były jeszcze rozgrzane.
Nie jestem to do końca pewien, ale jest to bodajże związane z efektem wiązania dodatkowych cząsteczek wody przez kreatynę i przez to możliwości powstania "koloidów" - w tej sytuacji rozciaganie zapobiega takiemu procesowi.

Kolejna sprawa - ważne by odpowiednio dawkować. Mi polecono przez kolejne 5 dni dawkować 4 razy dziennie niewielką porcję (łyżeczke od herbaty), najlepiej rozpuszczoną w słodkim soku - bardzo dobry był wisniowy, ostatecznie rozpuszczoną w wodzie. Ważne by zachować równe przerwy między porcjami.
Następnie przez 2 tygodnie rano brałem dwie łyżeczki od herbaty (TYLKO RAZ DZIENNIE).

Muszę powiedzieć, że efekty były znakomite - znacznie poprawiły mi się krótkie zrywy i sprinty i w 2-godzinnym wyścigu MTB mogłem pozwalać sobie na mocne szarpanie tempa, w zależności od sytuacji na trasie.

Jednak podstawowa sprawa - kreatyna przydaje się jedynie do podniesienia już wysokiej formy o ciut wyzej (chodzi mi tu głównie o szybkość - krótkie zrywy, sprinty), dlatego najważniejsze jest wypracowanie solidnych podstaw.
Szczęście sprzyja odważnym :)
Awatar użytkownika
goral29
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jak brałek krete tez miałem takie objawy,ale nie odstawiłem i przeszło po kilku treningach(a siła na klacie poszła w górę:)))
Tompoz1
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kreatyna dobrze przysfaja się w ogniu insuliny by insulina sie wydzielała z większa siłą trzeba podać organizmowi węglowodany proste np. wspomniane przez kolegę soki. Możę wniektórych przypadkach kreatyna przynieść jakąś korzyść w sportach wytryzmałościowych ( tu kolega opisał żę miał mocniejsze zrywy ) ale przy zbyt mocnym nawodnieniu mozemy czuć sie jak balon i nie przyniesie to dobrego efektu. Jest wiele wiecej suplementów bardizej nadajacych się do sportów wytrzymałościowych. POlecam taka stronę

http://www.virtualtrener.com/biomachina/biogenix0.php
http://www.sfd.pl/temat155834/

kolarstwo to krew, pot i łzy...........................nieraz zwycieństwa
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ