Ile g białka dziennie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
depliz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1g:11min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Obecnie ważę 92 kg, biegam 3 razy w tygodniu spalając ok 500 kcla pod czas 40 min biegu. Moim celem jest ważyć 70 kg i mam w związku z tym pytanie bo podobno aby dostarczyć prawidłową ilość białka dziennie przy ćwiczeniach wytrzymałościowych należy dostarczać organizmowi mniej więcej 1.5 g białka / kg masy ciała. Ale czy to ma być wartość kg masy ciała jaką obecnie posiadam czyli 92 kg czy wartość kg docelowa czyli 70 kg ??

Pozdrawiam biegaczy ;)
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
giggsy11
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Tak naprawdę trudno jest dokładnie określić zapotrzebowanie na białko. Jednak jak już mówimy o liczbach to śmiało te 1,8 gram białka na kilogram masy ciała możesz dawać. Obecnej masy ciała, czyli w Twoim przypadku 1,8 x 92= 165 gram białka na dobę. Ważne jest źródło z jakiego będziesz czerpał białko.
"jeżeli czegoś bardzo chcesz to niezbyt odległe to jest"
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

krzychu83
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:42
Życiówka w maratonie: 3:28:34

Nieprzeczytany post

Jesteś pewnie na diecie, więc białko na poziomie 1,5-2g na kg masy ciała jest ok. Staraj się spożywać białko dobrej jakości ryby, drób itp. I pij dużo wody.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Większe spożycie białek może skompensować nieco utraconej tkanki beztłuszczowej. Większość publikacji naukowych radzi by osoby które sa na redukcji zjadały około 1,6 b białka na kg masy ciała w ciągu doby.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Ale nie można raczej przedawkować białka, nawet przy 2.5-3g na kg masy ciała. Białko się nie magazynuje, organizm bierze ile potrzebuje, resztę przekształca na energię lub tłuszcz. A na redukcji jedzenie dużo białka nie jest złe, bo ono mocno hamuje uczucie głodu, a przerabianie go na energię i tłuszcz pochłania sporą część zjedzonych kalorii. Dopiero powyżej 300-350g czystego białka dziennie pojawiają się objawy zatrucia azotanami, mdłości, brak apetytu itp.
Tak że lepiej na redukcji białka jeść za dużo, niż za mało. Przynajmniej zapobiegnie się ubytkowi masy mięśniowej. A mięśni raczej nie przybedzie, bo żeby przybywało, to musi być dodatni bilans energetyczny.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Ale nie można raczej przedawkować białka, nawet przy 2.5-3g na kg masy ciała. Białko się nie magazynuje, organizm bierze ile potrzebuje, resztę przekształca na energię lub tłuszcz. A na redukcji jedzenie dużo białka nie jest złe, bo ono mocno hamuje uczucie głodu, a przerabianie go na energię i tłuszcz pochłania sporą część zjedzonych kalorii. Dopiero powyżej 300-350g czystego białka dziennie pojawiają się objawy zatrucia azotanami, mdłości, brak apetytu itp.
Tak że lepiej na redukcji białka jeść za dużo, niż za mało. Przynajmniej zapobiegnie się ubytkowi masy mięśniowej. A mięśni raczej nie przybedzie, bo żeby przybywało, to musi być dodatni bilans energetyczny.
racja
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Ale nie można raczej przedawkować białka, nawet przy 2.5-3g na kg masy ciała. Białko się nie magazynuje, organizm bierze ile potrzebuje, resztę przekształca na energię lub tłuszcz. A na redukcji jedzenie dużo białka nie jest złe, bo ono mocno hamuje uczucie głodu, a przerabianie go na energię i tłuszcz pochłania sporą część zjedzonych kalorii. Dopiero powyżej 300-350g czystego białka dziennie pojawiają się objawy zatrucia azotanami, mdłości, brak apetytu itp.
można przedawkować białko. Białko się rzeczywiście nie magazynuje, ale nadmiar zakwasza strasznie organizm. To raz. A dwa w energię białko to przekszałca się tak sobie. Do trawienia białka potrzebna jest energia.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zawierająca azot aminowa grupa białek przekształca sie w wątrobie w mocznik, który jest przenoszony do nerek i wydalany z moczem. reszta białek przekształca się w glukozę i jest zużywana jako substrat energii. Jest on zużywany jako paliwo natychmiast albo jest magazynowany jako glikogen. Jeśli mamy pełne magazyny glikogenu w tedy przekształca sie w tłuszcz (rzadko kiedy do tego dochodzi)
W przypadku przedstawicieli sportów wytrzymałościowych zaleca sie spożywać 1,2-1,4 g/kg masy ciała/dzień. Dla pakerki i sprinterów zaleca sie 1,4-2 g /kg masy ciała/dobę
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sakii --> co to znaczy "strasznie zakwasza organizm"? Wszystkie produkty mączne też "strasznie zakwaszają organizm". Chyba nawet mocniej niż mięso. Zasadowo działają praktycznie tylko owoce i warzywa. Nic nie wiem o badaniach potwierdzających szkodliwość jedzenia dużych ilości białka, pod warunkiem picia odpowiednich ilości wody pomagajacych usuwać mocznik.
To że do trawienia białka potrzeba sporo energii to bardzo dobrze. Właśnie dlatego na dietach wysokobiałkowych się łatwo chudnie.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

klosiu ma WIELKĄ rację!
Trzeba pić więcej wody i wszystko jest o.k
I nie ma badań mówiących o tym, że białko szczególnie mocno zakwasza
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

apaczo --> aż mi głupio że tak się ze mną we wszystkim zgadzasz ;)
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

SPOKO MAROKO :ble:
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

napisze prosciej 25-40g/posiłek
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
depliz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1g:11min

Nieprzeczytany post

156 g białka dziennie jak biegam, kiedy nie biegam zjadam mniej kcal a to sie rowna mniejszej ilosci białka czy tak moze byc ?
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ