Komentarz do artykułu Wszystko o FAAS. Czytelnicy letsun.com

Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Kangoor - nie zawsze to co Tobie się wydaje ważne wydaje się ważne dla odpowiadającego. Nie wiem dlaczego mieliby odpowiedzieć coś na temat siateczki? Bluzy są kiepskie ale oni odpowiadają za buty.
Dlatego mieliby odpowiedzieć na temat siateczki, że czytelnik wprost ich o to zapytał.
Adam Klein pisze:Bluzy są kiepskie ale oni odpowiadają za buty.
Jasna sprawa. Podejrzewam jednak, że ktoś silniej umocowany może narzucać projektantom zarówno proporcje materiałów w cholewce buta, jak i dziwaczne elementy w ubraniach. Że wartością nadrzędną jest wygląd, a niżej stoi funkcjonalność.
Adam Klein pisze:Co do rezygnowania z wizji - odpowiedź całkiem konkretna - dają przykłady gdzie praktyka wygrywa z wizjonerstwem (że coś się nie klei)
rillbodgers pisze: Wydaje się, że wiele spośród butów dostępnych na rynku to efekt kompromisu pomiędzy tym czego naprawdę chcą prawdziwi biegacze a tym co sprzeda się szerszej publiczności. Do jakiego stopnia musicie rezygnować z części wizji na rzecz uczynienia buta opłacalnym?
Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie, chodziło o uczynienie buta mniej żwawym, mniej szybkim, nie tak lekkim, mniej dobrym dla szybkiego biegacza, na rzecz wygody użytkownika o nie tak dobrej technice biegu. Chodziło o konkret a nie o przykłady. Ględzenie o możliwości sklejenia jednego materiału z innym nie ma tu nic do rzeczy i jest zwykłym unikiem. Od tego firmy mają inżynierów materiałowych, żeby tego typu zależności znać. Jakoś nikt inny nie sygnalizuje, że sobie z tym nie radzi ;-)
Adam Klein pisze:Może nie zdajesz sobie sprawy ale przetaczanie nadal istnieje czy tego chcesz czy nie. Nawet biegając boso sporo ludzi spada na piętę, więc co dopiero w butach i na zmęczeniu.
Będę musiał się przyzwyczaić.

Zacząłem czepiać się tu poszczególnych odpowiedzi, a wystarczyło napisać, że się zgadzam z opiniami Ryszarda i Gwynbleidd ;-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
PKO
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W życiu około biegowym kilka rzeczy szczególnie mnie drażni. I tak w kolejności,...
1. Imprezy komercyjne/biegi komercyjne, gdzie organizator nieudolnie udaje, że poświęcił kilka miesięcy ze swojego życia abym mógł sobie JA pobiegać, gdy tymczasem znalazł sobie sposób na życie i zarabianie pieniędzy. I dobrze, ja tak lubię. Nie znoszę tylko tej udawanej dobroci i wspaniałomyślności.
2. Wkurzają mnie różnego rodzaju akcje promocyjne gdzie promujący udaje, że przypadkowo coś tam publikuje. Tymczasem robi biznes, i bardzo dobrze, ja tak lubię. Tylko na miłość boską, po co robić z ludzi idiotów ?.
Tego typu przypadkowe materiały co raz pojawiają się na portalach. A to z Gardzielewskim a to z Olgą Ochal,...

Z tych które ostatnio miały miejsce najbardziej podobało mi się bieganie wokół stołu.
Taki byłem podniecony,... :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

W życiu około biegowym kilka rzeczy szczególnie mnie drażni. I tak w kolejności,...
...........
3. Ludzie, którzy nie traktują tego co mówię wprost, ale zawsze zakładają jakiś podstęp, sterowanie moimi decyzjami przez producenta.

Tak jak na Facebooku mi ktoś zarzucił, że tekst o "Rynku butów biegowych na zakręcie" to jest spisek z Nike, tak jak gdybym nie mógł tak myśleć.
Materiały promocyjne o Arku Gardzielewskim i Asicsie to jedno, i nikt tam nie ukrywał, że to ma związek z promocją Asicsa.
Ale ta rozmowa dotycząca PUMY to jest co innego. JA to znalazłem, JA to przeczytałem i JA zapłaciłem za tłumaczenie.
W mojej ocenie to jest ciekawe. W Twojej ocenie Ryszard to nie jest ciekawe i to mi nie przeszkadza.
Przeszkadza mi natomiast sugerowanie, że kłamię.

Jeśli wypowiadają się tutaj ludzie, których nie znam i pewnie, którzy mnie nie znają, to rozumiem, że mogą myśleć, że to jakaś krypto czy nawet nie krypto promocja inspirowana przez Pumę. Ale my Ryszard się trochę już znamy, internetowo, telefonicznie, osobiście.

Zakończę taką przypowiastką:
Chyba z 10 lat temu zapytałem się mojego kolegę, czy zostawiłby mnie samego z walizką pełną jego pieniędzy (powiedziałem, żeby wyobraził sobie jakąś astronomiczną kwotę, która może zawrócić w głowie.)
Powiedział, że nie. To mnie zaskoczyło. Ja do tamtej pory, myślałem, że ja bym go zostawił.
Dopiero od tamtego momentu zacząłem na niego patrzeć w inny sposób, że skoro on zakłada nieuczciwie działanie z mojej strony to pewnie dlatego, że sam w takiej sytuacji nie zachowałby się uczciwie.
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:.
od tamtego momentu zacząłem na niego patrzeć w inny sposób, że skoro on zakłada nieuczciwie działanie z mojej strony to pewnie dlatego, że sam w takiej sytuacji nie zachowałby się uczciwie.
a to już bardzo.... nieładne zagranie z Twojej strony i mam nadzieję, iż będziesz się tego długo wstydził;
pzdr
gl
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adamie,
Wstawienie materiału na tle papeterii - reklamy Pumy nie ułatwiło myślenia o nim jak o czymś innym niż o reklamie. Może stąd ta reakcja niektórych z nas. Ja też od razu założyłem, że jest to tekst promocyjny, ale nie pomyślałem by czynić z tego zarzut. Rozumiem, że takie rzeczy muszę brać w pakiecie z pozostałą treścią strony. Gdy mi to za bardzo zacznie doskwierać, zawsze mogę poświęcić ten czas na coś innego niż przeglądanie akurat bieganie.pl. Co nie znaczy, że odbieram innym prawo do wpływania na formę akurat tego serwisu.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ależ, to że jest to materiał promocyjny jest oczywiste i w niczym mi to nie przeszkadza. Adam prowadzi portal i ma zarabiać pieniądze. Przeszkadza mi to, że ktoś próbuje mi wmówić, że nie jest to materiał promocyjny. Trochę podobny klimat był gdy ukazał się materiał z udziałem Gardzielewskiego. Oczywiście, rozumiem też, że sportowcy mają swoje zobowiązania w stosunku do sponsorów. Co więcej, lubię Gardzielewskiego,...fajny gość i fajnie biega,...
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Generalnie tymi wpisami ratujemy ten wątek bo jak widać zainteresowanie jest umiarkowane,...z naciskiem na bardzo,... :hahaha:
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak ja nie znoszę bełkotu producentów i ich durnego marketingu, języku ogólników i pieprzenia o niczym. Ale po kolei.

W jednym miejscu jakiś koleś pyta, że buty mają mało siatki i są za ciepłe na lato. W odpowiedzi Puma mu pisze tak:
Cześć Justin, w serii FAAS chodzi przede wszystkim o to by pozwolić stopie poruszać się w naturalny sposób. Wiele spośród modeli obecnych na rynku w nadmiernym stopniu kontroluje i poprawia naturalny ruch stopy podczas kroku biegowego, ponieważ są zbyt mocno zbudowane. Projektowaliśmy Faasy zgodnie z filozofią “mniej znaczy więcej”, tak więc usuwaliśmy wszystko, czego w bucie nie potrzeba zachowując jedynie te elementy, które są potrzebne by długo, wygodnie biegać.

Dalej przestałem czytać
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Zawsze można nie czytać. Jak na materiał promocyjny to dosyć fajne - zwykle większość materiałów promocyjnych tego typu jest znacznie gorszych, z tego nawet dało się czegoś dowiedzieć - mnie nie gniecie w stopę, że to Puma.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Adamie,
Wstawienie materiału na tle papeterii - reklamy Pumy nie ułatwiło myślenia o nim jak o czymś innym niż o reklamie.
Jasne, rozumiem. Za tę "papeterię" oczywiście płaci producent. Ja w zamian staram się ze swojej strony znajdować ciekawe moim zdaniem rzeczy które dotyczą Pumy a które nie są zwykłym marketingiem, że "robimy najlepsze buty". Na tym wierzę, że polega jakaś wartość dodana dla Pumy ze współpracy z bieganie.pl, że nie bazujemy tylko na promocyjnych tekstach producenta ale pokazujemy jakieś rzeczy, dla jednego ciekawe dla innego nie. To, że to jest dodatkowo "ubrane" w obrazki Pumy też zależy ode mnie. Są po prostu rzeczy w które wierzę, że są warte jakiegoś szczególnego pokazania a tak jest w przypadku linii FAAS.
W Pumie w Centrali myślę, że to też nie było łatwe do przeforsowania, żeby oni się na taką otwartą wymianę zdań zgodzili.
Przecież ludzie mogli pojechać naprawdę mocno, wyrzucając jakieś swoje frustracje czy złe wspomnienia na przykład z niezałatwionej reklamacji.
Weldon (właściciel Letsrun) się bardzo ucieszył, że ktoś to chciał tłumaczyć, że ktoś uznał, że taka wymiana zdań była ciekawa. Rzadko ludzie z jakiegokolwiek forum mogą wprost pytać producenta o dowolne sprawy. Zazwyczaj musi to przejść przez rzecznika prasowego (w dużych korporacjach) więc fajnie, że coś takiego się udało zrobić.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla mnie też już wszystko jasne. Tym bardziej, że też mam taką markę, której marketing bardzo mi się podoba ;-)
Podsumowując: inicjatywa niezła, treść rozmowy dla mnie nieistotna.
Awatar użytkownika
hubertp29
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56.38

Nieprzeczytany post

Hmm... Wracając do samego artykułu. Też mnie wkurzają te marketingowe ogólniki. Natomiast przyznać im trzeba, że prowadzą przyzwoity marketing. Same buty, bardzo ładne. Jak będę zmieniał buty to się zastanowię nad zakupem Pumy. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Adam K.abstrahując od tematu, za dużo od nas oczekujesz, prowadząc komercyjny było nie było (bo chyba do niego nie dokładasz) portal biegowy, tak czy owak nie unikniesz podejrzeń o stronniczość, albowiem my mierzymy cię własną miarą. No ale dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają... :oczko:
Adam nawet jak twoje intencje były najszlachetniejsze ze szlachetnych, to zawsze ktoś będzie twierdził, że jest drugie dno. Tym bardziej, że piękno "drugiego dna" polega na tym, że nie masz szans udowodnić, że jest inaczej. Musisz dźwigać ten krzyż, musisz się z tym pogodzić... takie jest życie. :bum:

Ryszard N. taki duży chłopiec a ma pretensje do Pumy, że uprawia PR/marketing :oczko: Mi taka formuła PR znacznie bardziej odpowiada, niż z prefabrykowane teksty w których się udowadnia na ten przykład, że ten czy inny znany biegacz sam osobiście udzielił wskazówek producentowi, jak ma być dany model buta skonstruowany. Przypomina mi się wtedy takie malowidło pokazane w filmie dokumentalnym pt. "Defilada", przedstawiające Wielkiego Wodza Kim Ir Sena "Udzielającego porad naukowcom na miejscu".

ps. Swoją drogą ostatnio przeczytałem, że Victoria Beckham zaprojektowała (osobiście) Land Rovera... :trup: Po głębszym zbadaniu tematu okazało się, że chodziło głównie o wnętrze... ale nie wiem, do mnie to jakoś i tak nie przemawia :bum:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Konopielka to znakomita komedia obyczajowa – mistrzowski zapis konfrontacji mentalności polskiej wsi z cywilizacją miasta.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pięknie wojtek.

zoltar, widać każdemu inna historia się podoba.
ty możesz nie wierzyć, że Tony Krupicka i Kilian Jornet faktycznie pomagali w tworzeniu butów w których biegają, i też nikt nie da rady Tobie udowodnić, że nie jest wielbłądem...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ