Po 3 -4 km od rozpoczęcia biegu?fantom pisze:... a poza tym po okolo 3-4 km dopadal mnie efekt wyczerpywania glikogenu, ktory tym bardziej powodowal zniechecenie.

Po 3 -4 km od rozpoczęcia biegu?fantom pisze:... a poza tym po okolo 3-4 km dopadal mnie efekt wyczerpywania glikogenu, ktory tym bardziej powodowal zniechecenie.
Nie chodzi o calkowite wyczerpanie tylko efekt tzw przelaczenia z glikogenu na WKT po znacznym wykorzystaniu misniowych zapasow glikogenu a staje sie tak to po okolo 20-30 minutach biegu (10 min rozgrzewki truchtem+3-4km biegu tempem zasadnicznym). A ty myslisz na ile masz glikogenu w miesniach ? Im lepiej wyksztalcona lipoliza tym efekt jest mniej zauwazalny, moja niestety jeszcze slabo funkcjonuje.Kangoor5 pisze:Po 3 -4 km od rozpoczęcia biegu?fantom pisze:... a poza tym po okolo 3-4 km dopadal mnie efekt wyczerpywania glikogenu, ktory tym bardziej powodowal zniechecenie.Albo Ci się tylko wydawało, albo masz bardzo niekorzystną dietę.
Panie, po 20-30 minutach biegu już nie masz glikogenu? Hehe. Glikogenu słabo wytrenowany człowiek ma około 1500kcal, wytrenowany nawet 2000kcal. Na godzinę biegu intensywnego, powiedzmy tempem na dychę spalisz maks 1000kcal, i to jak jesteś ciężki. Z tego powiedzmy 80% glikogenu, bo to już intensywny bieg. Tak że co ty możesz spalić z tego glikogenu przez 10 minut rozgrzewki i 20 minut biegu? Najwyżej 300kcal.fantom pisze:Nie chodzi o calkowite wyczerpanie tylko efekt tzw przelaczenia z glikogenu na WKT po znacznym wykorzystaniu misniowych zapasow glikogenu a staje sie tak to po okolo 20-30 minutach biegu (10 min rozgrzewki truchtem+3-4km biegu tempem zasadnicznym). A ty myslisz na ile masz glikogenu w miesniach ? Im lepiej wyksztalcona lipoliza tym efekt jest mniej zauwazalny, moja niestety jeszcze slabo funkcjonuje.Kangoor5 pisze:Po 3 -4 km od rozpoczęcia biegu?fantom pisze:... a poza tym po okolo 3-4 km dopadal mnie efekt wyczerpywania glikogenu, ktory tym bardziej powodowal zniechecenie.Albo Ci się tylko wydawało, albo masz bardzo niekorzystną dietę.
Nie chodzi mi o to ze nie mam glikogenu w ogole bo jakbym go nie mial to i spalanie WKT nie jest w stanie zajsc ale wlasnie dlatego ze glikogenu ubywa bardzo szybko a jest on potem potrzebny do spalania WKT organizm zaczyna go oszczedzac a przelacza sie na lipolize. Mniejsza o to z tym posilkiem tez mozecie miec racje, nie zawsze wszystko sie uda zaplanowac z jedzeniem przy dziecku. Jak moge to jem wlasnie na 2-3 godziny przed treningiem ale nie powiem wam teraz czy to cokolwiek zmienialo bo raczej zawsze mam ten problem.klosiu pisze: Panie, po 20-30 minutach biegu już nie masz glikogenu? Hehe. Glikogenu słabo wytrenowany człowiek ma około 1500kcal, wytrenowany nawet 2000kcal. Na godzinę biegu intensywnego, powiedzmy tempem na dychę spalisz maks 1000kcal, i to jak jesteś ciężki. Z tego powiedzmy 80% glikogenu, bo to już intensywny bieg. Tak że co ty możesz spalić z tego glikogenu przez 10 minut rozgrzewki i 20 minut biegu? Najwyżej 300kcal.
Obstawiam, że ten efekt powodowało zjedzenie węglowodanów niedługo przed treningiem, insulina skakała i usuwała glukozę z krwi, stąd osłabienie. Biegaj 2-3h po posiłku, będzie lepiej.
Takze to co widocznie dla was jest norma dla mnie jest dopiero celem.Zawodnik wytrenowany prawidłowo oszczędza glikogen przy wysiłku o niskiej intensywności aby móc wykorzystać go do przyśpieszeń w trakcie zawodów. Zawodnik nie wytrenowany wykorzystuje glikogen nawet w wysiłkach o niskiej intensywności, wyczerpuje szybko jego zapas
No wlasnie bywa z tym problem jak sie ma dziecko bo zawsze cos jest do zrobienia po przyjsciu z pracy. Czasem mi sie zdarzy tak wlasnie zjesc ale najczesciej mam czas cos zjesc z pol godziny przed treningiem i najczesciej sa to czyste platki kukurydziane z mlekiem (wiem ze lepsze bylyby owsiane ale po prostu ich nie lubie). W kazdym razie bede probowal takze dzieki za rady.apaczo pisze:Może na początek spróbuj alternatywy jaką jest spożycie godzinę (jeśli masz czas to 1,5 godziny) przed treningiem posiłku składającego sie z węglowodanów o niskiej lub średniej wartości IG plus białko czego wynikiem będzie zdecydowanie wolniejszy wyrzut insuliny.