Chce wystartować w Półmaratonie!
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam jestem z Krakowa mam 22 lata jestem średniej budowy ciała i chce wystartować w półmaratonie, jaki zestaw ćwiczeń mi polecicie? :) Nie jestem typem komputerowca i sporo gram w piłkę na zewnątrz, ogólnie lubię ruch. Staram się 3 razy w tygodniu zawsze biegać po to 40 minut bez przerwy (nie jest to dla mnie problemem) + raz w tygodniu chodzę na godzinę na basen (nie mogę powiedzieć że pływam bo to raczej walka o nie utopienie się :P) Jestem typem człowieka który jak się za coś bierze to robi to porządnie i nie chodzi mi tu o to aby przebiec ten półmaraton, chce to zrobić w nie złym czasie a że mam na to sporo czasu to na pewno się uda :) Aha nie wiem czy to istotne ale biegam z obciążeniem przy nogach po 1,5 kg i tego raczej nie chciałbym zmieniać, wole dawać z siebie więcej a w dzień półmaratonu je ściągnąć i poczuć różnice. Biegam w ten sposób od początku lutego, z góry dziękuje za pomoc w ustaleniu planu treningowego! pozdrawiam!
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
dżizzz...Szczepan22 pisze: Aha nie wiem czy to istotne ale biegam z obciążeniem przy nogach po 1,5 kg i tego raczej nie chciałbym zmieniać, wole dawać z siebie więcej a w dzień półmaratonu je ściągnąć i poczuć różnice.
nie lepszy byłby jakiś 15 - 20 kilogramowy plecak?
z pewnością mniej zaburzyły ci technikę stóp, a i odczuta w dniu wyścigu różnica byłaby dużo bardziej znacząca
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Rozgrzewający Się
Wybacz jestem masażystą a takie 20 kg na plecach przez godzinę czasu 3 - 4 razy w tygodniu prędzej czy pózniej da sie we znaki więc jednak zostanę przy opaskach
Widzę że jesteś "zaprawiony w bojach" Doradzisz mi jak trenować tak aby efekty były możliwie jak najlepsze? Z góry dziękuję za pomoc.

- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
bo ja się codziennie zaprawiam.Szczepan22 pisze:Widzę że jesteś "zaprawiony w bojach"
a następnego dnia poprawiam
ciężary na nogach odradzam - kontuzjogenne to i technikę może popsuć. są lepsze sposoby ćwiczenia siły.
plany treningowe są łatwe do znalezienia na portalu i w internecie.
nic mądrzejszego ci nie poradze, bo niewiele o tobie wiem
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Rozgrzewający Się
No nic, w takim razie poszukam takowych planów 

-
- Zaprawiony W Bojach
ty Masażysta od siedniu boleści kolega daje ci główną radę pisząć o 20 kg czytaj miedzy wierszami.Szczepan22 pisze:Wybacz jestem masażystą a takie 20 kg na plecach przez godzinę czasu 3 - 4 razy w tygodniu prędzej czy pózniej da sie we znaki więc jednak zostanę przy opaskachWidzę że jesteś "zaprawiony w bojach" Doradzisz mi jak trenować tak aby efekty były możliwie jak najlepsze? Z góry dziękuję za pomoc.
Nie biega się ż zadnymi obciażnikami, nie uprawia się ćwiczeń tylko wynokuje treningi biegowe , jak tak wszystko za co sie bierzesz robisz porządnie to też przygotuj sie od strony wiedzy do półmaratonu................... bo u ciebie masażysto z tym cieniutko
Tompoz
Tompoz
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:56
- Życiówka w maratonie: 2:57:46
Tmopoz, może jednak trochę milej
?
Szczepan, zrezygnuj czym prędzej z tych ciężarków. Poczytaj sobie jak Justyna Kowalczyk się załatwiła podobnym dziadostwem, też myślała, że nic jej nie będzie. Mam kumpli co też się bawili w obciążenia przy kostkach - bawili się chyba w trening rodem z Dragon Ball'a. To nie ten typ typ treningu... Forum jest przed tobą otwarte - porady znajdziesz wszędzie.

Szczepan, zrezygnuj czym prędzej z tych ciężarków. Poczytaj sobie jak Justyna Kowalczyk się załatwiła podobnym dziadostwem, też myślała, że nic jej nie będzie. Mam kumpli co też się bawili w obciążenia przy kostkach - bawili się chyba w trening rodem z Dragon Ball'a. To nie ten typ typ treningu... Forum jest przed tobą otwarte - porady znajdziesz wszędzie.
-
- Rozgrzewający Się
@Tompoz widzę że słabo u ciebie z poziomem i zachowujesz się jak gbur ale nie ważne na pewno znajdą się tu osoby wychowane które chcą pomóc a nie cisnąć do kogoś bez powodu. Tak jeśli coś robię to daje z siebie 100% a tutaj przyszedłem po rade ale widać nie każdy tu po to jest. Jeśli chodzi o masaż to wiem co robię i nikt nigdy nie narzekał a nie pracuję w tym od wczoraj. Pozdrawiam serdecznie.
@Sylw3g - ok, skoro to obciążenie nie wyjdzie mi z biegiem czasu na dobre to już od jutra nie będę z tym biegał.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam!
@Sylw3g - ok, skoro to obciążenie nie wyjdzie mi z biegiem czasu na dobre to już od jutra nie będę z tym biegał.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam!
-
- Zaprawiony W Bojach
dostałeś Masażysto lekcje pierwsza prawidłowego biegania jak tą lekcje dobrze zrozumiesz to nie popełnisz kolejnych błedów............. więc za miast sie obrazac to ładnie podziekuj
Tompoz
Tompoz
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
Zaufaj ludziom którzy też kiedyś zaczynali... i kiedyś po raz pierwszy przygotowywali się do startu w półmaratonie... maratonie czy innym biegu.
Odstaw to obciążenie - ktoś ci poradził żeby w ten sposób trenować, gdzieś to wyczytałeś?
Możesz robić siłę biegową ... poczytaj trochę o tym. Może być Skarżyński "Biegiem przez życie". Większośc od tej lektury zaczynała.
Z pewnością jeden z treningów stopniowo staraj się wydłużać - na bieganie.pl są odpowiednie plany dla Ciebie.
Wybierz docelowy półmaraton - jak się przygotowywać to konkretnie na dany dzień, godzinę... żebys wiedzial ile masz czasu. Łatwiej się zmotywować.
Odstaw to obciążenie - ktoś ci poradził żeby w ten sposób trenować, gdzieś to wyczytałeś?
Możesz robić siłę biegową ... poczytaj trochę o tym. Może być Skarżyński "Biegiem przez życie". Większośc od tej lektury zaczynała.
Z pewnością jeden z treningów stopniowo staraj się wydłużać - na bieganie.pl są odpowiednie plany dla Ciebie.
Wybierz docelowy półmaraton - jak się przygotowywać to konkretnie na dany dzień, godzinę... żebys wiedzial ile masz czasu. Łatwiej się zmotywować.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2012, 09:09 przez michu77, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
tompoz jeżeli komuś należą się podziękowania to na pewno nie Tobie, który wciąż tylko krytykujesz i obrażać zamiast pomóc.
szczepan, dasz radę ale faktycznie wywal te obciążenia
szczepan, dasz radę ale faktycznie wywal te obciążenia

-
- Zaprawiony W Bojach
http://naturalrunningcenter.com/2012/01 ... l-running/
http://www.youtube.com/playlist?list=PL ... ature=plcp
Do tego kilka artykułów na bieganie.pl. Które z tych ćwiczeń są najważniejsze? Każdy ma inne słabe punkty, więc i inne potrzeby.
A jeśli chodzi o technikę biegu, ja chłonę głównie instrukcje z tego kanału YT:
To też trochę wyjaśnia: http://naturalrunningcenter.com/2012/03 ... l-running/
Ps.: Niektórzy biegacze, dla których ważna jest technika biegu uważają, że but ważący 300g jest już nie do przyjęcia, bo za bardzo wpływa na poprawny ruch, a najlepsze są 200g i lżejsze. Teraz zobacz, jak mają się do tego 1,5 kg ciężarki.
Do tego kilka artykułów na bieganie.pl. Które z tych ćwiczeń są najważniejsze? Każdy ma inne słabe punkty, więc i inne potrzeby.
A jeśli chodzi o technikę biegu, ja chłonę głównie instrukcje z tego kanału YT:
To też trochę wyjaśnia: http://naturalrunningcenter.com/2012/03 ... l-running/
Ps.: Niektórzy biegacze, dla których ważna jest technika biegu uważają, że but ważący 300g jest już nie do przyjęcia, bo za bardzo wpływa na poprawny ruch, a najlepsze są 200g i lżejsze. Teraz zobacz, jak mają się do tego 1,5 kg ciężarki.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2012, 19:44 przez Kangoor5, łącznie zmieniany 1 raz.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Możesz poprawić linki? Nie działają.
-
- Rozgrzewający Się
Dziękuję Wam, zaraz zacznę się edukować aby nie zrobić sobie przypadkiem "krzywdy". 
@Kangoor5 - dziękuje ale 2 i 3 link nie działa, jeśli możesz to podeślij jeszcze raz
Pozdrawiam. Szczepan.

@Kangoor5 - dziękuje ale 2 i 3 link nie działa, jeśli możesz to podeślij jeszcze raz

Pozdrawiam. Szczepan.