Chce wystartować w Półmaratonie!

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Szczepan22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam jestem z Krakowa mam 22 lata jestem średniej budowy ciała i chce wystartować w półmaratonie, jaki zestaw ćwiczeń mi polecicie? :) Nie jestem typem komputerowca i sporo gram w piłkę na zewnątrz, ogólnie lubię ruch. Staram się 3 razy w tygodniu zawsze biegać po to 40 minut bez przerwy (nie jest to dla mnie problemem) + raz w tygodniu chodzę na godzinę na basen (nie mogę powiedzieć że pływam bo to raczej walka o nie utopienie się :P) Jestem typem człowieka który jak się za coś bierze to robi to porządnie i nie chodzi mi tu o to aby przebiec ten półmaraton, chce to zrobić w nie złym czasie a że mam na to sporo czasu to na pewno się uda :) Aha nie wiem czy to istotne ale biegam z obciążeniem przy nogach po 1,5 kg i tego raczej nie chciałbym zmieniać, wole dawać z siebie więcej a w dzień półmaratonu je ściągnąć i poczuć różnice. Biegam w ten sposób od początku lutego, z góry dziękuje za pomoc w ustaleniu planu treningowego! pozdrawiam!
PKO
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Szczepan22 pisze: Aha nie wiem czy to istotne ale biegam z obciążeniem przy nogach po 1,5 kg i tego raczej nie chciałbym zmieniać, wole dawać z siebie więcej a w dzień półmaratonu je ściągnąć i poczuć różnice.
dżizzz...

nie lepszy byłby jakiś 15 - 20 kilogramowy plecak?
z pewnością mniej zaburzyły ci technikę stóp, a i odczuta w dniu wyścigu różnica byłaby dużo bardziej znacząca
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Szczepan22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wybacz jestem masażystą a takie 20 kg na plecach przez godzinę czasu 3 - 4 razy w tygodniu prędzej czy pózniej da sie we znaki więc jednak zostanę przy opaskach :) Widzę że jesteś "zaprawiony w bojach" Doradzisz mi jak trenować tak aby efekty były możliwie jak najlepsze? Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Szczepan22 pisze:Widzę że jesteś "zaprawiony w bojach"
bo ja się codziennie zaprawiam.
a następnego dnia poprawiam

ciężary na nogach odradzam - kontuzjogenne to i technikę może popsuć. są lepsze sposoby ćwiczenia siły.

plany treningowe są łatwe do znalezienia na portalu i w internecie.
nic mądrzejszego ci nie poradze, bo niewiele o tobie wiem
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Szczepan22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No nic, w takim razie poszukam takowych planów :)
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szczepan22 pisze:Wybacz jestem masażystą a takie 20 kg na plecach przez godzinę czasu 3 - 4 razy w tygodniu prędzej czy pózniej da sie we znaki więc jednak zostanę przy opaskach :) Widzę że jesteś "zaprawiony w bojach" Doradzisz mi jak trenować tak aby efekty były możliwie jak najlepsze? Z góry dziękuję za pomoc.
ty Masażysta od siedniu boleści kolega daje ci główną radę pisząć o 20 kg czytaj miedzy wierszami.

Nie biega się ż zadnymi obciażnikami, nie uprawia się ćwiczeń tylko wynokuje treningi biegowe , jak tak wszystko za co sie bierzesz robisz porządnie to też przygotuj sie od strony wiedzy do półmaratonu................... bo u ciebie masażysto z tym cieniutko

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Tmopoz, może jednak trochę milej :trup: ?

Szczepan, zrezygnuj czym prędzej z tych ciężarków. Poczytaj sobie jak Justyna Kowalczyk się załatwiła podobnym dziadostwem, też myślała, że nic jej nie będzie. Mam kumpli co też się bawili w obciążenia przy kostkach - bawili się chyba w trening rodem z Dragon Ball'a. To nie ten typ typ treningu... Forum jest przed tobą otwarte - porady znajdziesz wszędzie.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Szczepan22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@Tompoz widzę że słabo u ciebie z poziomem i zachowujesz się jak gbur ale nie ważne na pewno znajdą się tu osoby wychowane które chcą pomóc a nie cisnąć do kogoś bez powodu. Tak jeśli coś robię to daje z siebie 100% a tutaj przyszedłem po rade ale widać nie każdy tu po to jest. Jeśli chodzi o masaż to wiem co robię i nikt nigdy nie narzekał a nie pracuję w tym od wczoraj. Pozdrawiam serdecznie.

@Sylw3g - ok, skoro to obciążenie nie wyjdzie mi z biegiem czasu na dobre to już od jutra nie będę z tym biegał.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam!
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dostałeś Masażysto lekcje pierwsza prawidłowego biegania jak tą lekcje dobrze zrozumiesz to nie popełnisz kolejnych błedów............. więc za miast sie obrazac to ładnie podziekuj

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
mariod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szczepan pobiegaj jeszcze trochę z ciężarkami,to jak będziesz miał 25 latek,będziesz biegał w kategorii nie pełnosprawnych na wózkach.
michu77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zaufaj ludziom którzy też kiedyś zaczynali... i kiedyś po raz pierwszy przygotowywali się do startu w półmaratonie... maratonie czy innym biegu.

Odstaw to obciążenie - ktoś ci poradził żeby w ten sposób trenować, gdzieś to wyczytałeś?

Możesz robić siłę biegową ... poczytaj trochę o tym. Może być Skarżyński "Biegiem przez życie". Większośc od tej lektury zaczynała.

Z pewnością jeden z treningów stopniowo staraj się wydłużać - na bieganie.pl są odpowiednie plany dla Ciebie.

Wybierz docelowy półmaraton - jak się przygotowywać to konkretnie na dany dzień, godzinę... żebys wiedzial ile masz czasu. Łatwiej się zmotywować.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2012, 09:09 przez michu77, łącznie zmieniany 1 raz.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz jeżeli komuś należą się podziękowania to na pewno nie Tobie, który wciąż tylko krytykujesz i obrażać zamiast pomóc.

szczepan, dasz radę ale faktycznie wywal te obciążenia :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://naturalrunningcenter.com/2012/01 ... l-running/
http://www.youtube.com/playlist?list=PL ... ature=plcp
Do tego kilka artykułów na bieganie.pl. Które z tych ćwiczeń są najważniejsze? Każdy ma inne słabe punkty, więc i inne potrzeby.

A jeśli chodzi o technikę biegu, ja chłonę głównie instrukcje z tego kanału YT:
http://www.youtube.com/playlist?list=PL ... ature=plcp

To też trochę wyjaśnia: http://naturalrunningcenter.com/2012/03 ... l-running/

Ps.: Niektórzy biegacze, dla których ważna jest technika biegu uważają, że but ważący 300g jest już nie do przyjęcia, bo za bardzo wpływa na poprawny ruch, a najlepsze są 200g i lżejsze. Teraz zobacz, jak mają się do tego 1,5 kg ciężarki.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2012, 19:44 przez Kangoor5, łącznie zmieniany 1 raz.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Możesz poprawić linki? Nie działają.
Szczepan22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję Wam, zaraz zacznę się edukować aby nie zrobić sobie przypadkiem "krzywdy". :)

@Kangoor5 - dziękuje ale 2 i 3 link nie działa, jeśli możesz to podeślij jeszcze raz :)

Pozdrawiam. Szczepan.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ