ITBS - moje boje

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

F@E pisze:PatStrap - znasz ?

Wyleczyłem się z niego w 8 dni i tyle go widzieli.

http://pattstrap.com/pattstrap-counter- ... 86028ed3c0
czy ktos jeszcze tego uzywal?
siegnelam po bandaz elastyczny i zamocowalam cos podobnego nad kolanem. poprawa jakby jest ale bywa ze bol zaskoczy :ojnie: czekam na wizyte u lekarza. rozciaganie nie przynosi rezultatow
przez niemal tydzien byl spokoj, a poniewaz w tym czasie wymienilam buty myslalam ze to ich zasluga
wczoraj wykonalam szybszy akcent na doslownie 400metrach i po ok 7-9 godzinach pojawil sie bol i nie ustepuje :ojnie:

zastanawiam sie wlasnie czy poprzez takie uciskanie nogi mozna sobie zrobic krzywde :ojoj:

.................................................
moze komus sie przyda. wyszlam dzis na trening z tym bandazem i rzeczywiscie ani razu nie zabolalo ale mimo wszystko noga byla jakas sztywna i nie ciekawie sie bieglo

F@E piszesz ze wyleczyles sie z tego w 8 dni. nosiles ta opaske non stop czy tylko w trakcie biegania? pozniej rzeczywiscie juz to pasmo Ci nie dokuczalo?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy przeskakiwanie z boku kolana przy zginaniu nogi jest oznaka itbs? Co wsytuacji gdy rolowanie nie powoduje zadnego bolu ( pelna butelka)?
Xanagaz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:46:43

Nieprzeczytany post

To może być przeskakiwanie ścięgna nad wystającą częścią kości udowej. Spróbuj rolować na piłce tenisowej/baseballowej, wałek za bardzo rozkłada nacisk, on powinien być punktowy, co zapewniają piłki
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://www.youtube.com/watch?v=ydcy3dPf__M

ten zestawik jest bardzo pomocny, ewidentna poprawa po 2 seriach, nie czuje napięcia w paśmie.
norbert1979
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich
Podobnie jak Wy tez mam problem z kolanami :( a konkretnie prawym chociaż lewe też zaczyna mi czasem dokuczać. Trochę opisówki teraz - wróciłem do biegania jakieś 3 lata temu powód waga ponad 100 kg :) przez pierwsze miesiące biegania dokuczały mi tylko piszczele a kolana nie dawały znaku że bolą. Po kilku miesiącach piszczele odpuściły a pojawił się problem z kolanami który trwa do dzisiaj. Miałem robione USG - nic nie znaleźli groźnego, miałem robiony rezonans nic nie znaleźli, byłem u Marszałka ćwiczenia które mi polecił pomagały ale trochę, wybrałem się też do Rehasport - w Poznaniu do dr. Piontka i stwierdził że wszystko jest u mnie ok zalecił rehabilitacje - też nie pomogło. Pojechałem więc po wkładki do dr. Szczepańskiego - mam wkładki do chodzenia na codzień i do biegania efekt podobny kolana bolą. Dodam że robię ćwiczenia kledzikowe, robię rozgrzewkę oraz po biegu rozciągam się porządnie. Badałem sobie tez krew czy jakis tan zapalny może we mnie siedzi i też nic. Na chwilę obecna ważę 86 kg - układ stopy normalny, buty w których biegam to Brooks Cascadia 5, Ghost 4 oraz startówki Brooks Launch. Jeśli chodzi o ból to pojawia się na 4 - 6 kilometrze po zewnętrznej stronie kolana czasem przechodzi do środka nad kolano. Po tym jak skończę bieg i się rozciągnę ból znika - mogę nawet kontynuować dalszy bieg i przez kolejne parę kilometrów mam spokój. Powiem tak pomysły mi się już skończyły - dodam że nie mam zamiaru rezygnować z biegania. Po przeczytaniu waszych wypowiedzi stwierdzam ze dolega mi ITBS. Dzisiaj mam zamiar wypróbować butelkę z wodą tylko powiedźcie mi jak długo robić to rozmasowywanie i na jakim odcinku ? czekam na wszelakie pomysły aby mi pomóc :) pozdrawiam
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dołączam do "zaszczytnego" grona posiadaczy ITBS. Zmagam sie z tym juz ponad 2 tygodnie. Mmio rehabilitacji, ćwiczeń i rozciągania cholerstwo nie odpuszcza. W ciągu dnia czasami się uaktywnia podczas żwawszego chodzenia, pokonywania schodów lub długiego przebywania w jednej pozycji. Ale generalnie nie jest uciążliwe. Niestety bieganie nie wchodzi w grę.
Raz próbowałem rozbiegać uraz, ale praktycznie po 500 metrach wróciłem z powrotem do domu. Większości ćwiczeń na wzmocnienie kolan nie mogę wykonywać gdyż kontuzja się uaktywnia. Jestem delikatnie załamany bo nie widzę żadnych postępów. Co dzień robię sobie test, przysiady na jednej nodze. Za każdym razem po wykonaniu 3 przysiadów, kolano zaczyna boleć. Ile to może potrwać?
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pierwsze i najważniejsze. Nie rób codziennie testu nogi, bo tylko pogarszasz sprawę. Daj sobie czasu i cierpliwości. Nie chcesz chyba by to ciągneło się za Tobą pół roku jak było w moim przypadku ?:)
Asik44
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja również nabawiłam się tego świństwa. Biegam od roku i nigdy nie miałam problemów. W niedzielę wielkanocną na 10km zaczął się ból, przebiegłam kolejne 4 i resztę trasy musiałam wracać kulejąc. Jakoś zawsze mi się wydawało, że jak biegam to równomiernie używam wszystkich mięśni nóg, jak widać mylnie. Przekopałam internet i forum i już wiem co muszę robić, nad czym pracować. Rozumiem, że muszę na jakiś czas zaprzestać biegania i poświęcić czas na naprawienie tego co zaniedbałam. Nurtuje mnie tylko jedno, CZY MOŻNA SIĘ TEGO POZBYĆ NA STAŁE? Osoby, które tu piszą zazwyczaj są w trakcie walki z problemem, później cisza. Jedynie Eddie pisze, że walka zajęła mu pół roku, natomiast chciałabym wiedzieć, czy to powracało. Czy może biegać swobodnie kiedy chce i ile chce? Potrzebuję NADZIEI, że będzie dobrze i jest o co walczyć.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie pozbędziesz się tego - słowa jednego z ortopedów sportowych z Poznania, który sam biega i ma ta kontuzję :) - ale dzięki włączeniu do swojej rutyny kilku prostych ćwiczeń (5 minut dziennie max) zapomnisz o tym na dobre :)
norbert1979
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a jakie to ćwiczenia możesz nam opisać ? :)
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W tym wątku są podane ćwiczenia na ITBS.
Nie należy mylić 2 rodzajów ćwiczeń.
1. Ćwiczenia gdy mamy kontuzje i chcemy się z niej wyleczyć. Przeważnie rozciąganie i rozluźnianie pasma biodrowo piszczelowego
2. Ćwiczenia na wzmocnienie kolan i pasma biodrowo piszczelowego. W moim przypadku nie mogę ich robić gdyż od razu odzywa się ból, ale pewnie gdy wyleczę kontuzję dorzucę je do grona innych ogólnorozwojowych.

Najlepsze ćwiczenie podczas kontuzji to wałek, który można również zastąpić butelką wody
http://www.youtube.com/watch?v=Mq8RutVJ ... r_embedded

Na wzmocnienie pasma
http://www.youtube.com/watch?v=ydcy3dPf__M
Asik44
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przez cały tydzień rozluźniałam, rozciągałam, wzmacniałam, jeździłam na rowerze i wydawało mi się, że jest dobrze. Żadnych dolegliwości bólowych. Dzisiaj postanowiłam spróbować sił i pobiegać. Na piątym km zaczęło boleć kolano z zewnętrznej strony, więc natychmiast przeszłam do spaceru. W domu natychmiast butelka z wodą - rolowanie i rozciąganie i ból przeszedł (prawie). Na bieganie jeszcze chyba za wcześnie, choć jak czytam na forum o innych biorących dzisiaj udział w maratonach to mnie szlag trafia :grr:
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no to i ja się doczekałem na stałe...

boli lewa strona kolana - wyraźnie na początku biegu potem przestaje a potem zaczyna znowu - jak biegam spokojnie to tak w granicy 8-9km zaczyna, jak biegam dynamicznie - np. robię trening jakiś czy przebieżki/podbiegi - zdecydowanie wcześniej.

drugi dzień po jest słaby - boli rano, potem przestaje i potem znowu boli jak idę biegać.

Wczoraj zrobiłem parę ćwiczeń z linków tu podanych - zobaczymy, ćwiczenia Marszałka nie mam jak w domu robić - za mało mam miejsca w mieszkaniu :(, do tego wszystkiego dodałem też ćwiczenia na wzmocnienie nóg z RW któregośtam.

dzisiaj idę biegać - 30-40 minut - spokojnie - zobaczymy co będzie - przed bieganiem się ponaciągam jak tylko się da i po bieganiu też.

ja nie mogę nie biegać - mam już nałóg :(
Kaem85
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 49,28

Nieprzeczytany post

Witam
Pierwszy moj post na forum i odrazu kontuzja. Też dołączyłem do szczęśliwców z ITBS, w piątek po 15 km musiałem wzywać transport do domu. Cały czas boli. Poszperałem trochę w necie i znalazłem kilka ciekawych rzeczy. Np. to, że w początkowej fazie (jak boli) w żadnym wypadku nie należy rozciągać tego pasma ani okładać lodem. Tylko rozluźnianie. A najciekawsze co znalazłem to ten filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=o58Y53Ncthw
Na chwilę przestało boleć ale znów powróciło.
A jak to działa na was ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rozciągałem się tak jak na ćwiczeniach potem poszedłem biegać - wczoraj - poleciałem 5km nawet w niezłym tempie, potem przebieżki, wróciłem do domu i znowu rozciąganie.
podczas bieganie nie bolało chociaż były momenty że czułem kolano - że coś tam jest.
dzisiaj wolne od biegania - znowu będzie rozciąganie - dzisiaj lekko czuje kolano - ale co więcej - czuję przyczepy biodrowe i całe pasmo krzyżowe :) a myślałem że całkiem nieźle jestem rozciągnięty
ODPOWIEDZ