zwiększać długość czy szybkość?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
kika
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeślichce się być coraz lepszym to lepiej zwiększać długość treningu czy szybkość?
PKO
Awatar użytkownika
Kuba C
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A jak chce się lepiej znać język obcy- to lepiej uczyć się słówek czy gramatyki?
Kuba--------------------------------------------
KKB Dystans Kraków
Awatar użytkownika
Drewniacki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Najlepiej urozmaicać. Czasem pobiec coś długo, ale wolnym tempem, a czasem krótkiego szybciej. Wtedy uczysz się i słówek i gramatyki ;)
[b]Drewniacki[/b] says:
[i]Rock'n'Roll, baby![/i]
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć. Jeżeli chodzi o języki, to i to, i to. Oczywiście w odpowiednich proporcjach. Podobnie ma się rzecz z bieganiem. Jednak dla początkującego biegacza podstawowym celem powinno być wydłużanie dystansu, przy czym należy biegać w zakresie tlenowym, tzn. w takim tempie, abyśmy podczas biegu mogli swobodnie rozmawiać. To znak, że nie popadamy w dług tlenowy, a co za tym idzie, poruszamy się mniej więcej w zakresie 70-75% naszego maksymalnego tętna (jeżeli ktoś ma je obliczone). Jeżeli chodzi o trening szybkościowy, to mogą go rozpocząć biegacze, będący już na pewnym poziomie zaawansowania. Jest kilka metod treningowych, które pomagają zwiększyć szybkość. Do nich należą treningi tempowe i interwałowe, które polegają na bieganiu odcinków różnej długości z różną intensywnością, przedzielonych przerwami wolnego biegu. Po informacje o stosowaniu tej formy treningu należałoby się zwrócić do bardziej zaawansowanych biegaczy lub skontaktować się z trenerem w jakimś klubie, który jako profesjonalista potrafi odpowiednio ustawić proporcje pomiedzy tymi dwoma metodami treningu w odniesieniu do indywidualnych cech wydolnościowych biegacza. Pozdrowienia!  

Awatar użytkownika
kicek102
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

długość bardzo trudno zwiększyć. pozostaje szybkość.
kicek102
Awatar użytkownika
numer 6
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tylko na początku, potem idzie z górki. a co do szybkości to sam mam z nią problemy mimo że biegam od dwóch lat...
Have you ever felt the same?
Like you just need to run away
Awatar użytkownika
kicek102
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no tak z bieganiem jest podobnie
kicek102
Awatar użytkownika
kichol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wytrzymałość ma nawet wyrobioną 10 km przebiegne w swoim tempie (48 min ) bez problemów mam już 20 lat ale z szybkoscią jest u mnie słabo :trup: jestem cięki ponieważ długo biegałem wolno. Wczoraj poszedłem na stadion i biegałem szybko wolno na zmiane .
Sybciej po 1:25 min 400m  i wolno to jakieś nie wiem 2:10 i tylko 3x wytrzymałem nie wiem czy jak dalej tak będę robił to dobrze czy źle :niewiem: mój rekord na 10 km to 42:54 ale chciałbym jeszcze w tym roku zrobić poniżej 40 min bo wszyscy w domu się ze mnie śmieją że jak oni to mówi "stare dziadki Cie przescigają" :wrrwrr:
pomóżcie coś
Jest jedna rzecz dla której warto żyć bieganie
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

{kika} Od Ciebie zależy jak zinterpretujesz znaczenie słowa "lepszy". Musisz się zastanowić w czym chcesz być lepsza? Jak chciałabyś, powinnaś biegać?
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kichol! Spróbuj te 400-setki biegać wolniej, może nawet 1:40 (to nie grzech), a wytrzymasz 10 okrążeń i będziesz miał satysfakcję z dobrego treningu. Możesz skrócić szybkie odcinki do 200 albo do 100 m i nie robić na początek 10, lecz 6-8 powtórzeń. A poza tym trening interwałowy należałoby stosowac na dośc dobrej podbudowie wytrzymałościowej, ale jak piszesz, długo (ile?) biegałeś wolno, tzn., że powinieneś ją w zasadzie mieć. Czego Ci brakuje, to może trochę cierpliwości i świadomości, że do czasu ok. 40 min. na 10 km (w ciągu jednego roku poprawa o ok. 3 min.) dochodzi się trochę dłużej, stosując różnorodne i przemyślane środki treningowe, a nie bieganiem od czasu do czasu ciężkiego treningu interwałowego, podczas którego już po trzech odcinkach masz dosyć. Pozdrowienia!
Awatar użytkownika
kichol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rono dzięki za porade biegam
Już 2 lata biegam bez żadnego rozpisanego treningu Postaram się w 2005 pokonać 40 min tylko chyba troche brakuje mi motywacji i satysfakcji  :uuusmiech: musze się cieszyć z każych małych nawet sukcesików tak jak to było jak zaczynałem czyłem wtedy lepsze nastawienie przed samą imrpezą jutro jade do Kołaczkowa na 10 km i dam z siebie wszystko
pozdrawiam !!!
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć! Proponuję Ci mimo wszystko biegać według planu. Można na przykład zmodyfikować jakiś plan pod maraton czy też połówkę (ew. dyszkę) i dostosowac go do swoich możliwości, wydłużając np. czasy interwałów, przerw pomiędzy nimi, zmniejszając długości tempówek i tp. Taki plan uwzględnia różnorodne metody treningowe i można się z niego wiele nauczyć. Na pewno masz w Swoim otoczeniu bardziej doświadczonych biegaczy, oni posłużą ci radą. Trzymaj się jutro na dyszce!      
Awatar użytkownika
kichol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dzięki  postaram się nie zawieść oczywiście że mam bardzie doświadczonych kolegów i mówią że musze popracować nad szybkością czyli biegać tzw tempówki
tylko ja nie wiem kiedy powinienem się spodziewać efektów :bum:
kuba112
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

I co Kichol, jak poszlo w Kolaczkowie??
[url]http://www.biegowyserwis.republika.pl[/url]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ