ZAKRESY HR

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
longrunner
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,
Chcialbym zaczac jeden z planow treningowychktore znalazlem w angielskojezycznym necie, jednak mam tu pytanie.
Jakbyscie zakwalifikowali pod wzgledem %HrMax wyrazenia opisaujace typ biegu SLOW, INTERMEDIATE, FAST, no i jak by przy tym wysztskim wygladalo Hr przy INTERVALS?
Co sadzicie o podziale:
Slow: 60-75% HrMax
Intermediate: 75-80% HrMax
Fast: 80-> % HrMax
Intervals: fast ale nie max

Co o tym sadzicie? Jakbyscie to zmodyfikowali? Bede bardzo wdzieczny za pomoc :)
Longrunner
Keep on running!
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Dla mnie bomba ;)
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześc longrunner! Na podstawie literatury niemieckiej (Runner`s World) mogę Ci przekazać następujące informacje:
1. długi bieg ciągły poniżej 70-75% HFmax
2. bieg spokojny ok. 75% HFmax
3. bieg luźny ok. 75-80% HFmax
4. Fartlek: zmienne tempo na odcinkach o różnej  
   długości. Biegacz sam określa ich tempo i długość
Treningi interwałowe (zależy jakie interwały) powinno się biegać w czasie najlepszej piątki i najlepszej dychy, oczywiście chodzi o tempo na 1 km. Powodzenia! P.S.: Co powie "bombowy" Fredzio? Chyba zostanie nowym guru?  
Awatar użytkownika
longrunner
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

hmm bieg luzny spokojny itd do mnie ie przemawia wiec moze rono powiesz jakbys to zakwalifikowal na przykladzie moich danych ktore podalem?
Longrunner
Keep on running!
sms
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

longrunner. Nie bardzo kumam o co Ci chodzi. Chcialbys przypisac wartosci podane z niemieckiej prasy do nazw biegu? Jesli tak, to nie ma to najmniejszego sensu, bo wszystko zalezy od wytrenowania, wieku etc. Przykladowo jesli bedziesz bieg z dobrym zawodnikiem taka sama predkoscia, to najprawdopodobniej bedzie tak, ze on np. bedzie mial puls 135, a Ty bliski Twojemu HRMax. DLa nie go to bedzie spacerek, a Ty bedziesz pluca wypluwal :-)
Musisz zmierzyc sobie swoje HRMax, wyliczyc odpowiednie wartosci pulsu i zobaczysz wtedy z jakim tempem przy danym zakresie biegasz.
Awatar użytkownika
longrunner
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

napisalem o swoim hrmax i napisalem ze chodzi mi o PROCENTOWY UDZIAL. czytaj dokladnie, a jesli mowa o procentowym udzialem to nie rozni sie on spoecjalnie na poziomie amatorskim u roznie wytrenowanych zawodnikow panie kolego...
Longrunner
Keep on running!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ