Komentarz do artykułu Testuj przez tydzień buty PUMA FAAS !

Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:po pierwsze, to prawdziwy biegacz musi się odróżniać od lansiarstwa, hipsterów i innych? ma być... no właśnie jaki? bardziej biegowy? prawdziwszy? tylko dlaczego przez nieuzasadniony wg mnie bojkot linii, która jest popularna? trochę chyba poleciałeś...
Nawet więcej niż trochę :hej:
Qba Krause pisze:po drugie, mam dwa modele z serii Faas i oba wg mnie są świetne. a atrakcyjne wzornictwo, bogata kolorystyka i dynamiczny marketing to moim zdaniem same zalety. nawet jednak gdyby to były wady, w niczym nie odbierałoby to wartości butom, po prostu bardzo dobrym.
Buty to akurat znam tylko z obrazka i z różnych relacji, że są dobre. Więc zakładam że są dobre. W ogóle do butów mam takie podejście, że nie muszą wyglądać i jak się w nich dobrze biega, to mogą być nawet różowe w fioletowe kropki.
Gorzej jest z tekstyliami FAAS których wzornictwo, kolorystyka i marketing mi się nie podoba. A to one stanowią w dziewięćdziesięciu kilku procentach o wartości kurtki czy bluzy, które poza nimi niczym się od konkurencji nie różnią.

Nie chciałem nawoływać do bojkotu czegokolwiek. Wyraziłem tylko nadzieję, że ze względu na ich brzydotę mało kto je kupi i ścieżki biegowe będą piękniejsze ;-) Napisałem to tutaj, bo to jeden z niewielu artykułów reklamowych, pod którymi można pisać.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Dyskusja jest możliwa, bo to jest marketingowa akcja, która jest czymś więcej niż informacja, że ktoś sprzedaje "najlepsze buty na świecie".

Co do ubrań - to akurat rozumiem Kangoora, ale dla mnie zasadnicze znaczenie ma materiał, ze zdjęć które umieściła Dominika trudno mi coś wywnioskować.
viewtopic.php?f=39&t=26890
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
kisio pisze:Adam ale z drugiej strony takiego zwróconego buta i tak nikt już nie powinien używać, więc co za różnica?
No nie wiem. A może mają plan, że dadzą to potem dla ShoesForAfrica?
no; może nawet z jakąś nieznaną tam europejską odmianą grzybicy;)
pzdr
gl
Awatar użytkownika
Christos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ludzi w tym kraju mają dziwne upodobania do narzucania swojego zdania innym.Kazdy chce być wyrocznią :hahaha:
Mnie ciekawi kiedy sie to zmnieni? :hej:
Obrazek
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Namawiam więc wszystkich żeby nie brali tych butów jeśli nie stać ich na zakup, jeśli wiecie, że bez względu na wszystko na pewno je zwrócicie.
Rozumiem, że chodzi o to, aby nie brać tych butów do testów, jeśli wiemy, że nawet w przypadku, gdyby jednak dane buty okazały się "najszybszy na świecie", to musielibyśmy je zwrócić, bo nie będzie nas stać na ich zatrzymanie. Jeżeli tak to faktycznie ja ich do testów nie wezmę :jatylko:

Sama inicjatywa mi się generalnie podoba, bo można sobie sprawdzić czy np. Faas 200/300/400/500/800 będą nam "leżały". Gdyby mnie nie bolała łydka, to chyba bym się wybrał po Faas 400... a później je na 100% zwrócił. Bo ja, tak jak wielu mężczyzn (i dr Strasb) lubię eksperymentować :jatylko: .

Z drugiej zaś strony, o zatrzymaniu tych butów w moim przypadku nie było by mowy, gdyż polityka cenowa Pumy mi się nie podoba. Faas 400 to wydatek obecnie ok. 450 zł, a but jest prosty w budowie jak... karabinek Kałasznikowa...
:oczko: Obrazek
Obrazek
i nic nie uzasadnia tak wyśrubowanej ceny. :bum:

Na szczęście Puma to potężny producent, i tak jak w przypadku butów Adidasa, na jesieni buty Faas będzie zapewne można kupić za 2/3 a nawet 1/2 ich pierwszej ceny i TO LUBIĘ...

I dlatego, reasumując, wszystkim polecam wziąć buty Puma do testów z myślą, że na pewno je zwrócicie !!! :oczko:

więcej, zalecam wziąć te buty do testów osobom, których na zatrzymanie tych butów na pewno nie stać, bo być może za mniejsze pieniądze, możecie kupić coś równie a może bardziej fajnego u konkurencji np. od Brooks, nie tracąc przyjemność z testowania butów Pumy :spoczko: .

Ja rozumiem, że Adam zalecając, aby nie brać tych butów do testów, jeśli nas nie stać na ich zakup, w pewnym sensie, ujawnił intencje organizatora akcji (a zakładam, że Adam należy do tzw. osób dobrze poinformowanych). Wychodzi na to, że dla Pumy jest to próba przede wszystkim jednak sprzedania tych butów (już słyszę rechot marketingowców, dla których pewnie jest to oczywista oczywistość, ale proszę o wyrozumiałość, bo ja jestem ignorantem w tych sprawach, więc dla mnie ta konstatacja stanowi poniekąd odkrycie Ameryki, albowiem nigdy się nie zastanawiałem co kryje się pod określeniem "Promocja sprzedaży" czy "Aktywizacja sprzedaży"). Co więcej wydaje mi się, że z wypowiedzi Adama bije troska o przyszłość tego typu akcji w Polsce. Jednym zdaniem: jeśli nie uda się tą metodą teraz Pumie sprzedać a raczej wcisnąć satysfakcjonującej ilości butów klientom, to takich akcji firmy buciarskie nie będą więcej w Polsce organizować.
Być może, źle zrozumiałem wypowiedź Adama, ale jeśli jednak dobrze pojąłem sens tej wypowiedzi, to proszę cię Adam, jeśli to akcja nastawiona na sprzedaż tych butów, to co za różnica czy ktoś będzie takie akcje organizował w przyszłości czy nie? Przecież pójść i kupić, to ja mogę zawsze, nie muszą mnie w taki dziwaczny sposób "wkręcać". Chociaż oczywiście to miłe, że mogę coś kupić a po tygodniu oddać (lekko używane) bo mi się nie podoba. I to jest rzeczywiście fajnie... rzekłbym nawet, i to jest po amerykańsku. :spoczko:
Problem z tego typu sprzedażą w Polsce polega na tym, że dla rzeczonego Amerykanina wydatek 1/20 ba 1/30 pensji na buty to nie jest to samo co dla Polaka wydanie 1/6 pensji (bo przykładowemu Amerykaninowi za te pieniądze nawet nie będzie się chciało jechać oddać tych butów), i dlatego nie wróżę jeszcze długo tego typu akcjom sprzedażowym w Polsce wielkiej przyszłości. Chociaż nie przeczę, że jeśli Puma dobrze wybrała sklepy, to jest szansa, że uda się wcisnąć trochę tych butów zamożnym "dresom", którzy postanowili na wiosnę wyjść z siłki i trochę się przewietrzyć biegając. Ostatecznie np. takie całe zielone Faas 400 świetnie się komponują z czernią BMW serii 5... i złotym kajdanem na szyi :oczko:
że o koszulce polo od Burrberrys i spodniach od Tommi'ego nie wspomnę (tak tak, w warszawce klasyczne dresiki poszły w odstawkę)... :ojoj:
Niektórzy zakrzykną pewnie, że przecież "dresy" nie biegają! Fakt, tak było, ale coraz częściej elita już nie wali bezmyślnie sterydów w WC, ale oddaje się pod opiekę trenerów osobistych... a ci mają różne pomysły... świat się jednak zmienia :taktak:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zoltar.
Analogia jest taka sama jak w przypadku sklepów, gdzie masz bieżnię i kamery do oceny biomechaniki.
Właścicielowi sklepu nie zależy na tym, żeby Cię przetestować (chyba, że bierze za to pieniądze) tylko na tym, żebyś kupił buty. Dawno jednak zostało to sprawdzone, że człowiek przetestowany na bieżni ma większą ochotę na zakup buta niż nieprzetestowany.

Ale zobacz Zoltar że ta sytuacja pokazuje też co innego.
Pumie zależy na sprzedaży, jasne.
Ale jednocześnie wierzą, że ich buty okażą się dla ludzi tak fajne, że są gotowi zaryzykować dając Ci na tydzień buta do przetestowania.
Ja bym chciał móc wziąć dowolny but dowolnej formy i móc biegać w nim przez kilka dni z opcją oddania.
Rzeczywiście, to co w USA nazywają np: "30 days money back guarantee".
W efekcie Twojego apelu takich akcji nie będzie i to nie wpłynie na obniżenie ceny tylko na to, że nie będę miał nigdy możliwości pobiegania w jakichś butach i potestowania ich. Chyba, że jakaś firma zrobi to co Nike, że będzie miała ileś par/ iluś modeli/ iluś rozmiarów do testów z możliwością jeżdżenia po kraju.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ok, zdaję sobie sprawę, że chodzi o to żeby sprzedać a nie wypożyczyć.. takie prawa rynku.

Ale wiecie jaki element tej promocji najbardziej na mnie działa (a w zasadzie działałby gdyby.. no właśnie już opisuję)? Testowanie. Bycie testerem. Ale nie 5 dni biegania po asfalcie. Chciałbym się poczuć jak 'wielcy biegowego świata', którzy dostają nowe modele żeby je gruntownie przetestować i podzielić się z producentem swoimi uwagami. Poczuć się jak Anton Krupicka współtworzący nowe linie butów. Już zupełnie super byłoby gdyby to było w jakiś sposób spersonalizowane, czyli np. 'Krzysztofie, wiemy, że jesteś amatorem ale przygotowujesz się do Rzeźnika i startów tri a do tego lubisz zmieniać często buty dlatego wydaje nam się, że solidnie sprawdzisz co tam fajnego wymyśliliśmy i co możemy poprawić' :DDDD

Teraz to już ostro sobie płynę, ale chodzi mi o to, że dla mnie najfajniejszą częścią tej akcji jest właśnie to 'testowanie' i szkoda, że Puma nie wykorzystała w pełni tego potencjału i mamy tak jak w Adwokacie Diabła: 'patrz ale nie dotykaj, dotykaj ale nie kosztuj..'
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

Wiesz, co kisio...?
W pewnym sensie masz rację. Niech będzie. Adam na pewno pomoże...
Ogłaszam, że szukamy 2 testerów wybranych modeli PUMA FAAS (każdy tester otrzyma 2 wybrane modele PUMA FAAS - od 200 do 800). Warunek? Masz tydzień czasu na stworzenie tesktu, który przekona MNIE, że to TY powinienieś zostać testerem. Nawet nie tekstu - materiału. Zdjędcia, linki, słowa - wszystkie chwyty dozwolone.
Może być?
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Świetny pomysł, DOM :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

touché!
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
mario36
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:kisio, pewnie dlatego trailówek nie dają do testów :)

kangoor, trochę mi się nie spodobała Twoja wypowiedź.
po pierwsze, to prawdziwy biegacz musi się odróżniać od lansiarstwa, hipsterów i innych? ma być... no właśnie jaki? bardziej biegowy? prawdziwszy? tylko dlaczego przez nieuzasadniony wg mnie bojkot linii, która jest popularna? trochę chyba poleciałeś...
po drugie, mam dwa modele z serii Faas i oba wg mnie są świetne. a atrakcyjne wzornictwo, bogata kolorystyka i dynamiczny marketing to moim zdaniem same zalety. nawet jednak gdyby to były wady, w niczym nie odbierałoby to wartości butom, po prostu bardzo dobrym.
Qba co znaczy ,,prawdziwy biegacz""? i dlaczego musi sie odrozniacz od kogokolwiek?
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Super! =)

DOM ja jeszcze jedną sprawę chciałbym podkreślić, bo nie chciałbym wyjść na malkontenta. Lubię kiedy akcje marketingowe wykraczają poza 'kup 2 zapłać za 3' i bardzo fajnie, że Puma w Polsce z Twoją pomocą wnosi dużo świeżości w biegowy marketing, zwłaszcza jeśli dzięki np. Twoim wpisom tutaj widzę Twój entuzjazm i ile w to wkładasz siebie. Akcję uważam za bardzo fajną, chciałem się jedynie podzielić tym jak ja to odbieram, na co zwracam uwagę i co dla mnie jest zachętą a co nie.
mario36
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dla mnie lepsza promocja byłoby jednak gdyby PUMA zdecydowala sie na obnizenie ceny tych butow. Skoro takie dobre wiecej je osob kupi przekona sie do nich i kupi ponownie
Zasada wypozyczenia bazuje jednak na psychologii bo jak ktos napisał wczesniej Jesli raz zaplacisz dostaniesz bony za zakupy to raczej juz ich nie zwrocisz bo miales pieniadze na icch zakup oraz dostales za to jakis gratis no i bierzesz udzial w promocji oraz staniesz sie czescia uzytkownikow PUMY spolecznoscia czy jakos tak

O opisie pojawia sie zdanie ze buty naszpikowane technilogiami FAS 200 a FAS 300 to but minimalistyczny Gubie sie w tym bo minimalizm dla mnie to jednak czegos mniej a tutaj jest duzo :) i za odpowiednie pieniadze . Wynika z tego ze cene ksztaltuja rozne akcje bo przeciez marketing kosztuje

Mam jedne Pumy i oceniam je na 4 I wiem ze za jakis czas FASY beda po nizszych cenach jak skonczy sie marketing wokol nich

Podoba mi sie kolorystyka butow bo inna od innych I to jest plus
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mario - kto to jest prawdziwy biegacz? o to właśnie pytałem kangoora, przeczytaj uważniej mój post.

co do butów minimalistycznych - to zbyt uproszczone myślenie. potrzeba zaawansowanych technologii by zmniejszyć ciężar buta, zappewnić odpowiednią elastyczność podeszwy, przewiewność cholewki itd.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Właśnie nazwa tej akcji to jak strzał kulą w płot. Przeciętny użytkownik tego forum czyta "Testuj przez tydzień buty PUMA FAAS !" i myśli, że będzie mógł je przetestować na podobnej zasadzie jak testuje je np. Adam. Potem zaczyna się wgłębiać w treść i okazuje się, że jednak musi te buty kupić. Jeśli chodzi o sam aspekt "testowy" tej akcji, to taki test mogę mieć co tydzień kupując w sklepie internetowym. Właśnie dostałem do "testów" fajną książkę. Jeśli zachcę, to będę mógł ją zwrócić w ciągu 10 dni i, w przeciwieństwie do butów Pumy, nie będę musiał się z tego tłumaczyć. Ale tego nie zrobię bo nikt mi nie obiecywał, że dostanę coś do testów. Żeby być w zgodzie z prawdą, akcja Pumy powinna się nazywać "możliwość zwrotu zakupionej pary butów w ciągu 7 dni", ale kto by wtedy zwrócił na nią uwagę.... Dlatego też się nie zdziwię, jeśli ludzie ruszą do sklepów i wezmą buty do obiecanych testów właśnie ;-)

Tyle z rozważań teoretycznych. Do sklepu i tak nie wstąpię, bo Puma przez lata zapracowała na wizerunek firmy, która robi sprzęt dla takich, co to chodzą na siłownię żeby się pokazać a nie zmęczyć. Trochę bym się bał, że ktoś znajomy mnie tam zobaczy. No i pozostaje aspekt estetyczny. Łowcy.B projektowali te ubrania?
zoltar7 pisze:Chociaż nie przeczę, że jeśli Puma dobrze wybrała sklepy, to jest szansa, że uda się wcisnąć trochę tych butów zamożnym "dresom", którzy postanowili na wiosnę wyjść z siłki i trochę się przewietrzyć biegając. Ostatecznie np. takie całe zielone Faas 400 świetnie się komponują z czernią BMW serii 5... i złotym kajdanem na szyi :oczko:
że o koszulce polo od Burrberrys i spodniach od Tommi'ego nie wspomnę (tak tak, w warszawce klasyczne dresiki poszły w odstawkę)...
No wiesz.... Skoro nikt inny jeszcze cię nie napiętnował za wtrącanie się w cudze sprawy, to ja to robię ;-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ