dlaczego namawiasz go do niszczenia mienia ?Qba Krause pisze:już się cieszyłem że tompoz wrócił (wesoły chłopak z niego) a on od razu zbiera na nowego bana...
kolego autorze wątku: wywal pulsometr w cholerę
Tompoz
dlaczego namawiasz go do niszczenia mienia ?Qba Krause pisze:już się cieszyłem że tompoz wrócił (wesoły chłopak z niego) a on od razu zbiera na nowego bana...
kolego autorze wątku: wywal pulsometr w cholerę
Powiedzmy że robię sobie bieg ciągły. Biegnie mi się luźno, elegancko i patrze na pulsometr - 190uderzeń i myślę - za szybko nie wytrzymam z takim pulsem jeszcze 4kilometrów i automatycznie w mojej głowie pojawiają się pesymistyczne myśli i biegnie się dużo gorzej. Dlatego wyrzuciłem ten piekielne urządzenia i dalej biegam
Tompoz
Więc najlepiej go komuś podarowaćRyszard N. pisze:Qba, ma też czasem wymiar swoistego, społecznie bezużytecznego lansu,...
Oczywiście, to wyrzucenie.
Hmmm... chyba najlepiej takiej osobie, która potrafi z takiego sprzętu korzystać.Kangoor5 pisze:Więc najlepiej go komuś podarowaćRyszard N. pisze:Qba, ma też czasem wymiar swoistego, społecznie bezużytecznego lansu,...
Oczywiście, to wyrzucenie.![]()
Ale od razu rodzą się kolejne wątpliwości: przyjacielowi czy wrogowi?
Co to niby ma dać? Każdy jest inaczej wytrenowany... ale OK.grzes73 pisze:hmmm..., wiele to sie nie dowiedzialem.
a moze ktos z podobnej kategorii wiekowej (40) i wynikowej (50 min/10 km) podrzuci mi swoje tetna dla porownania?
Dzieki! To juz znacznie lepiej wyglada. 75% z 139 bpm podskoczylo na 151 bpm. To juz by bardziej odpowiadalo moim subiektywnym odczuciom podczas biegu. Czy przy tej metodzie wyliczania zakres I to nadal <75%, zakres II do 80% i zakres III do 90%?Kangoor5 pisze: Dla Twoich HRmax i HRsp przykładowe wartości wychodzą jak poniżej:
75% = 151 bps
80% = 158
82% = 160
85% = 164
90% = 171
Slusznie. Dlatego tez mialem na mysli tych, ktorzy maja podobne do mojego rekordy na 10 km (okolo 50 min.).klosiu pisze:W ogóle takie porównanie nic nie wnosi. Ktoś może być wytrenowany a ty nie. I on będzie miał tętno przy tempie 5:30 130 bpm a ty 160bpm. Może być odwrotnie.
Może masz słabe możliwości i tempo 5:00 na dychę to twój maks, stąd wysokie tętno. Może masz możliwości, ale trenujesz nieregularnie i dlatego tętno takie wysokie - brak wytrenowania. Porównanie do innych nic nie daje.
Ja sobie tak zakładałem (gdzieś to wcześniej przeczytałem), że granice pomiędzy zakresami to dalej ten sam % tętna, tylko wzór do jego wyliczania jest inny. Wzór to X x (HRmax - HRsp) + HRsp, gdzie:grzes73 pisze:Czy przy tej metodzie wyliczania zakres I to nadal <75%, zakres II do 80% i zakres III do 90%?
nie patrz na 190 patrz na to ze to jest np. 78 % twojego hr max. ludzie sa i nisko i wysokotetnowcami .Runner11 pisze:Powiedzmy że robię sobie bieg ciągły. Biegnie mi się luźno, elegancko i patrze na pulsometr - 190uderzeń i myślę - za szybko nie wytrzymam z takim pulsem jeszcze 4kilometrów i automatycznie w mojej głowie pojawiają się pesymistyczne myśli i biegnie się dużo gorzej. Dlatego wyrzuciłem ten piekielne urządzenia i dalej biegam
Tompoz