Witam!!! Przynajmniej raz w Tygdoniu biegam Sobie na chełmie pod gorke ktora ma 8% nachylenie i długa gdzies jest na 400-500 metrow!! Czy to cos Pomaga jezeli biegam pod taka gorke? W zasadzie biegne tylko raz pod nia i pozniej z niej zbiegam i wracam do domciu razem gdzies robie około 7 lub 8 km Strasznie mnie bola nogi gdy juz jestem na szczycie tej Maluskiej gorki Prosze o rade czy warto biegac na ta gorke czy to cos pomaga i czy moze zwiekszyc ilosc podbiegow pod ta gorke?? :)
Musisz zwiększyć ilość podbiegów do 10-15 to będzie efekt,ale na długości np 300m.
Samo wbiegnięcie na górkę raz w tygodniu nic ci nie da. Z tym zbieganiem z górki nie przesadzajcie,że zajedzie sobie od razu kolana. Powolutku po miękkim gruncie a nie na pełnym gazie. Chyba że masz BMI za wysokie to jest ryzyko przeciążenia,bo nacisk na stawy przy zbiegu jest ok 3 razy wiekszy niż na płaskim.
Śmiało chłopie ładuj po tej górce ile wlezie. Nie przejmuj się kolanami dopóki Cię nic nie boli. Całą zimę biegałem po górkach traski do 30km i nic mi nie jest Pozdrawiam.
Wszystko zależy od tego, w jakim tempie to robisz. Moim zdaniem powinieneś znaleźć sobie łagodniejsze i krótsze podejście, powiedzmy 200 m i zrobić to łagodnie 6-8 razy raz w tygodniu. Zbiegasz łagodnie truchtem tą samą trasą. Jeżeli nie możesz 6, zrób 4. Słuchaj swojego ciała. Nie wiem, ile masz lat, ale pamiętaj, że jeżeli masz 25, to kolana muszą ci wystarczyć jescze na minimum 60. Nie ma sensu się żyłować. Tam na górze nie ma toalety, a kontuzje tylko czekają. Podbieg wykonujemy po minimum 2-km rozgrzewce z elementami stretchingu i kończymy łagodnym wybieganiem (2 km). Powodzenia!
Cześć Wojtek, bieganie pod górę to element treningu siłowego. Taki trening w twoim wypadku byłby wskazany raz w tygodniu. W twoim wieku należy łagodnie stosować obciążenia siłowe podczas biegu. Trening w żadnym wypadku nie powinien powodować bólu w kolanach. Spróbuj znaleźć w twoim mieście jakiś klub biegacza, musi tam być jakiś doświadczony kilometrożerca. Poza tym podajesz, że są to płyty chodnikowe. Zbieganie po czymś takim to problemy z kolanami za jakiś czas. Umiar! Nie zostaniesz też mistrzem od samego biegania pod górę. Powodzenia!