Komentarz do artykułu Crossfit vs Bieganie - 12minutowy pojedynek w sobotę 3 marca

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
torronto
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:21
Życiówka w maratonie: 2:58:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W teście Coopera Fredzio powinien rywalizować z Michałem Walczewskim, Piotrem Beneckim i Pawłem Szotkiem. ;p
www.bieganie.torun.pl
PKO
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

liczy sie sport i dobra zabawa , a tego akurat w tej rywalizacji nie zabrakło.
I nieważne czy ktoś biega , podnosi ciężary czy gra zizdzipolo za stodołą , liczy sie to , że ma pasje w której sie spełnia i potrafi zarazić tym innych.
Jeszcze raz szacun obu panom .
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

torronto pisze:W teście Coopera Fredzio powinien rywalizować z Michałem Walczewskim, Piotrem Beneckim i Pawłem Szotkiem. ;p
..Markiem Dudzińskim, Markiem Troniną ....itd

:) pewnie tak. A kto to jest Paweł Szostek?
bati
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:
bartorz pisze: Jak to bez przesady? 189 wzrostu i 92 kg wagi? :) Większość biegaczy amatorów, przy takim wzroście celowało by pewnie w wagę 75, max 80 kg ;) I śmiem twierdzić, że wielu z tych ważących właśnie koło 80 kg, nie pobiegło by kupera na 3 km
Bartorz może masz i rację, ale ja posiadam przypuszczenie graniczące z pewnością :oczko: , że jest paru zawodowców na Świecie ważących w granicach 90 kg którzy dali by radę pobiec szybciej (chociaż pewnie nigdy takiego testu nie biegali)... przykładowo:

Obrazek

Ten :tonieja: by chyba dał radę... :hahaha:
Jeśli szukasz 90kg faceta zdolnego pobiec szybciej, to spójrz na dziesięciobój.Tak dla porównania, to czołowi dziesięcioboiści biegają 1500m nawet poniżej 4:30 przy wadze ok. 90kg i całkiem niezłym przygotowaniu siłowym :oczko:. Zapewne dałoby się z tego pobiec grubo powyżej 3000m w kuperze. Warto zwrócić uwagę, że w dziesięcioboju nie trenuje się za bardzo 1500m, bo jakiś większy postęp na tym dystansie prowadzi do pogorszenia wyników w pozostałych konkurencjach. Te wyniki na 1500m są robione trochę "przy okazji" reszty treningu, a i tak są znaczenie lepsze od przeciętnego amatora biegania. Tak naprawdę, to wydaje mi się, że te 3000m można nabiegać z jakiegokolwiek mocniejszego treningu, bez względu na dyscyplinę (zwłaszcza, że wielu osób biega tyle bez jakiegokolwiek treningu).
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bati ma sporo racji.
Nawet moja skromna osoba przy wzroście 183 cm i wadze 85kg na starcie biegu wyglądam jakbym pomylił dyscypliny ale mając trzydzieści kilka lat jeszcze 3km po asfalcie pobiegnę 9:30 -9:40
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przejrzałem właśnie cały wątek i dziwię się, że temat wieku zawodników pojawił się tak późno.
Pojedynek był nierówny od początku ze względu na:
1. wiek zawodników;
2. poziom aktualnego wytrenowania zawodników.
Zestawianie typowego amatora w średnim wieku z zawodowcem w kwiecie wieku jest mało miarodajne.

Żeby nie było, że nie mam szacunku dla wieku Naczelnego- jestem od niego starszy o jakiś miesiąc. :hej:
Skończywszy zabawę w wyczyn w wieku 22lat, mając 28 lat pobiegłem bez specjalnego przygotowania 51,99s na 400m. Teraz trenuję regularnie (średnio 4x/tydzień) i marzę by pobiec poniżej 54s. Wiek robi swoje.
Inna sprawa, że problem szybkiego starzenia się dotyczy głównie sprintu. W konkurencjach siłowych i wytrzymałościowych można dłużej być na wysokich obrotach.
Widać to w wyczynie: sprinterów koło czterdziestki praktycznie się nie widywało (wyjątki to Merlene Ottey i Linford Christie), a maratończyków, miotaczy i owszem.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
naskrecik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44.50

Nieprzeczytany post

w jakich butach biegł w teście nasz Naczelny ?
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

naskrecik pisze:w jakich butach biegł w teście nasz Naczelny ?
No jak to w jakich? Przecież zima jest, w Relaksach.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Skechers GoRun.
lemina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Fredzio_Monroe pisze:No Adam ... dałeś dupy, że tak brzydko powiem ;(
A zasłanianie się tym, że mało się obecnie trenuje itp. to dziecinada - Dlaczego ? Dlatego, że skoro wiesz, że mało trenujesz i nie jesteś w dobrej formie to po jaką cholerę wyzywasz młodszego o kilkanaście lat gościa który ćwiczy regularnie .. narażając się na wstyd i narażając całą tą stronę na wstyd ... przecież to nie ma żadnego sensu.
Według Twojej opinii wstyd,że Pan Naczelny nie podołał...i naraził na wstyd ten portal...według mojej...wstyd to raczej takie właśnie wypowiedzi.Abstrahując od tego jak ktoś zrozumiał ideę tego pojedynku,rywalizacji,zabawy...jakkolwiek by na to nie patrzeć ,przecież... Sport to zarówno wygrane jak i porażki.Niejednemu wielkiemu zawodnikowi te drugie nie są obce.Łatwo jest"rzucać kamieniami" ...jednakże odrobina pokory jeszcze nikomu nie zaszkodziła.I tejże właśnie pokory Tobie życzę...Gratuluję wygranemu,jak i pokonanemu... myślę,że w duchu sportowej rywalizacji ...mieści się również szacunek dla ludzkich słabości.
Górfanka:)
...Dla jednych góry są tylko rumowiskiem głazów,dla innych najwspanialszą architekturą,wniesioną ponad przemijaniem i trwaniem,dla jeszcze innych wiecznym niedosytem i niespełnieniem.Czym będą dla Was...od Was tylko zależy...
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Skechers GoRun.
Strasznie klepią po bieżni :orany: Musisz mieć ciężką nogę :bleble:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ogólnie jestem ciężki. :)
Ale w której minucie filmu to tak słychać? Bo próbowałem się wsłuchać i jakoś nie mogę.
To był pierwszy beg w tych dosyć dziwnych butach.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mam tylko nadzieję, że nie pomyliłem tego z oklaskami? Chyba miałeś 4 min do końca biegu.
Jak zerknę drugi raz na filmik, to sprawdzę dla pewności.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No Gife - to były oklaski :sss: :wrr:
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:To był pierwszy beg w tych dosyć dziwnych butach.
to dosyć dziwne że (jakby nie było) wziąłeś na zawody nowe kapcie :)
raczej sie bierze wybiegane buty :P
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ