Garmin f305

PiotrSw
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

herson pisze:A, że tak zapytam, po co uszczelniasz FP?????????? Ciekawe jak to musi wyglądac :uuusmiech:
Oprócz tego, że biegałem z nim w śniegu ponad kostki, później w topniejącym śniegu, a wczoraj jak na prawdziwym rajdzie, w błocie miejscami do połowy buta, to jeszcze zdarzyło mi się go wyprac w kieszeni kurtki i nic mu nie jest.
a jak ma wyglądać? tak jak normalnie jest czarny tak mój jest jakby szary, ładnie szczelnie w woreczku.
Może i można prać może i nie, zacząłem to robić poltorej roku temu i robię do dziś, aczkolwiek podziwiam Twoje doświadczenia.
PKO
lukpc12
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam, dostałem od znajomego starego 305... prawie wszystko co potrzeba działa nie licząc brak sygnałów alertu, gdy nadajnik jest bez ruchu pokazuje co chwile prace typu 20:00km itp. Ale głównym problemem są wytarte przyciski mode i enter, jeden z nich zupełnie odpadł. Czy znacie jakiś domowy sposób, aby ładnie to naprawić? ;p Zdjęcia problemu
http://imageshack.us/photo/my-images/25 ... 28083.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 28084.jpg/
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Wow. Nieźle go znajomy podziabał :D Nie mam pojęcia jak można to poprawić(bo naprawić to się raczej nie da).
Chyba pozostaje zapuścić długie paznokcie :P
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trochę odpowiem na opak, wyślij go do Garmina, wymienią Ci na nowy w cenie ok 50% ceny rynkowej nowego.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
misthunt3r
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: 4:14:37

Nieprzeczytany post

Wytarte przyciski? Ten przycisk jest zmasakrowany... szczerze nie bardzo sobie wyobrażam jak on tego dokonał.
Obrazek
Because Running Sucks
lukpc12
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zegarek ma 6-7lat więc nie dziw się.
Awatar użytkownika
LDeska
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:20
Życiówka w maratonie: 3:03:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak długo u was trwa znajdowanie satelit po włączeniu f305? U mnie zwykle krótko ale ostatnio coraz częściej zaczyna to trwać bardzo długo. Raz zdarzyło mi się że przez 40 minut nie złapał. Pomaga czasami wyłączenie i włączenie ponowne ale nie zawsze. Dzisiaj znowu mnie zawiódł "gremlin" i musiałem trening zrobić z RunKeeperem w telefonie. Było trudno bo to były interwały :)
Ale wracając do tematu - jeżeli podczas wyszukiwania satelit wciśnie się strzałkę w górę albo dół to przewija się między trzema ekranami. Pierwszy to ten standardowy z paskiem postępu lokalizacji satelitów, drugi zawiera graficzne umiejscowienie ponumerowanych satelit - puste kółka wokół liczb oznaczają że satelity nie zlokalizował, pełne kółka że już ją "złapał". Trzeci ekran zawiera listę satelit (liczby na dole ekranu) a nad nimi paski obrazujące siłę sygnału z tej satelity. Pasek jest pusty w środku jak jeszcze nie zlokalizował satelity a wypełniony jak już ją "widzi".
Zauważyłem że jak włączę gremlina to jeżeli na ekranie z satelitami nie ma w ogóle żadnej satelity to zawsze są kłopoty i wtedy nigdy nie znajduje satelit. Jeżeli natomiast pojawiają się liczby to są dwie możliwości - jeżeli satelit jest dużo (zostaje miejsce tylko na jedną) to też nie znajdzie sygnału żadnej z nich. Jeżeli jest ich mało - rzędu 8-9 to zawsze znajduje i to szybko.
Problem ten nie zależy od tego czy jestem na otwartej przestrzeni czy nie ani od aktualnej pogody.

Pytanie: czy to znaczy że mój gremlin się psuje czy wy też czasami tak macie? U mnie to występuje bardzo rzadko ale ostatnio coraz częściej. Gremlina kupiłem używanego na allegro, swoje już przeszedł co widać po nim. Oprogramowanie jest chyba aktualne (Training Center tak twierdzi), resety robiłem - nawet taki On+Mode+Lap po którym uprzedzał że wykasuje wszystkie dane i musiałem od nowa wgrywać trening i ustawiać moje dane typu waga, rodzaj jednostek itd. Wybrałem strefę Eastern Europe (może Central powinna być? ale wcześniej przed resetem strefa była OK a też się taki problem przydarzał).

Jeżeli podejrzewacie problem techniczny to jakie mam opcje? Czy Garmin wymienia takie stare zegarki po gwarancji i bez dowodu zakupu na nowe za zryczałtowaną opłatą?
Leszek Deska
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
5km: 18:55 10km: 39:20 -=- Półmaraton: 1:26:35 -=- Maraton: 3:03:03
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie też raz się zdarzyło, że wyszukiwał satelity przez ok. 10min. Wyłączyłem go i włączyłem i szukał przez ponowne 5 min. A sprzęt mam nowy. Kupiony w grudniu. Więc wydaje mi się, że to może być problem natury technicznej ale... satelity :)
Awatar użytkownika
chel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mnie wyszukuje zawsze szybciutko, nigdy jeszcze nie zmusił mnie do zrobienia rozgrzewki przed biegiem. :hahaha: jak wychodzę rano (tj liczy się każda minuta), to zaraz po wstaniu kładę go na parapecie i włączam. potem jak wychodzę z domu, to wyłączam, a na dworze włączam znowu i nie mija 10 sekund i satelity złapane. :oczko:
mam taki głupi odruch, że wystawiam przed siebie rękę z garminem, jakoś mi się wydaje, że szybciej lokalizuje wtedy. :bum: że niby nic go nie zasłania itp. :oczko:
blog
komentarze

the best is yet to come!
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja się raz naciąłem bo mieszkam na parterze. Wystawiam go również na parapecie ale jak wychodzę to dopiero wtedy na zewnątrz to go zbieram z parapetu. A tu psikus nie znalazł satelity, a na dworzu -20 stopni więc wróciłem na jakiś czas do domu :)
Awatar użytkownika
Polman Jersey
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:15
Życiówka w maratonie: 2:56:21

Nieprzeczytany post

Robię podobnie. Gdy zimno, Garmin za okno na parapet i rozgrzewka w domu. Gdy cieplej, wychodzę przed dom, Garmin ląduje na podjeździe z włączonym podświetleniem. Zazwyczaj biegam wieczorami, dlatego podświetlenie. Żebym nie zapomniał :) Rozgrzewka w miejscu trwa przynajmniej kilka minut. Garmin zawsze jest gotowy po tym czasie. Często 'łapie' sygnał po około minucie. Czasem szybciej.
P.
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wiecie może czy da radę przenieść treningi z Training Center do Garmin Connect?
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://www.telix.pl/artykul/przez-gigan ... 46980.html
http://nauka.dziennik.pl/artykuly/38224 ... ziemi.html
może obecnie to jest powodem?
Awatar użytkownika
LDeska
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:20
Życiówka w maratonie: 3:03:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie bo dzisiaj rano zadziałał :P Wydaje mi się że to rozgryzłem - nie powinienem restartować jak nie pokazuje numerów satelit, on je potem wynajdzie tylko trzeba poczekać. Zauważyłem że jeżeli przejedzie się bardzo daleko (biegałem w zeszłym tygodniu w Belgii) to gremlin biedny musi się zorientować przez dłuższą chwilę czemu nie widzi tego samego zestawu satelit.
Leszek Deska
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
5km: 18:55 10km: 39:20 -=- Półmaraton: 1:26:35 -=- Maraton: 3:03:03
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a ktoś się orientuje co się stało, że jeszcze niedawno można go było kupić za około 530zł a po nowym roku cena wzrosła do około 900 ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ