Jak długo u was trwa znajdowanie satelit po włączeniu f305? U mnie zwykle krótko ale ostatnio coraz częściej zaczyna to trwać bardzo długo. Raz zdarzyło mi się że przez 40 minut nie złapał. Pomaga czasami wyłączenie i włączenie ponowne ale nie zawsze. Dzisiaj znowu mnie zawiódł "gremlin" i musiałem trening zrobić z RunKeeperem w telefonie. Było trudno bo to były interwały
Ale wracając do tematu - jeżeli podczas wyszukiwania satelit wciśnie się strzałkę w górę albo dół to przewija się między trzema ekranami. Pierwszy to ten standardowy z paskiem postępu lokalizacji satelitów, drugi zawiera graficzne umiejscowienie ponumerowanych satelit - puste kółka wokół liczb oznaczają że satelity nie zlokalizował, pełne kółka że już ją "złapał". Trzeci ekran zawiera listę satelit (liczby na dole ekranu) a nad nimi paski obrazujące siłę sygnału z tej satelity. Pasek jest pusty w środku jak jeszcze nie zlokalizował satelity a wypełniony jak już ją "widzi".
Zauważyłem że jak włączę gremlina to jeżeli na ekranie z satelitami nie ma w ogóle żadnej satelity to zawsze są kłopoty i wtedy nigdy nie znajduje satelit. Jeżeli natomiast pojawiają się liczby to są dwie możliwości - jeżeli satelit jest dużo (zostaje miejsce tylko na jedną) to też nie znajdzie sygnału żadnej z nich. Jeżeli jest ich mało - rzędu 8-9 to zawsze znajduje i to szybko.
Problem ten nie zależy od tego czy jestem na otwartej przestrzeni czy nie ani od aktualnej pogody.
Pytanie: czy to znaczy że mój gremlin się psuje czy wy też czasami tak macie? U mnie to występuje bardzo rzadko ale ostatnio coraz częściej. Gremlina kupiłem używanego na allegro, swoje już przeszedł co widać po nim. Oprogramowanie jest chyba aktualne (Training Center tak twierdzi), resety robiłem - nawet taki On+Mode+Lap po którym uprzedzał że wykasuje wszystkie dane i musiałem od nowa wgrywać trening i ustawiać moje dane typu waga, rodzaj jednostek itd. Wybrałem strefę Eastern Europe (może Central powinna być? ale wcześniej przed resetem strefa była OK a też się taki problem przydarzał).
Jeżeli podejrzewacie problem techniczny to jakie mam opcje? Czy Garmin wymienia takie stare zegarki po gwarancji i bez dowodu zakupu na nowe za zryczałtowaną opłatą?