Tydzień przed startem

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Arturo 51
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jaki trening proponujecie zrobić na tydzień przed pólmaratonem.
Bieg odbędzie się w niedzielę. Zamierzalm biegac tylko we wtorek i czwartek lekko po 12 km.
Pozdr. Artur
PKO
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dołożyłbym we wtorek 20x 100 m rytmów a w czwartek lekką siłę. A co z resztą dni???
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w tygodniu przed półmaratonem ograniczałem objętość o połowę, ale zachowywałem intensywność.
ENTRE.PL Team
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Montano, wytłumacz mi dlaczego siłe? Kiedyś widziałem taki element w treningu Skarżyńskiego i jakoś on mi nie pasuje. Wolabym coś szybszego np lekki 2 zakres lub nawet jakiś 3.
Ibex    
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obawiam się,ze Arturo po III zakresie w czwartek miałby problemy na stracie głownym,bo noga mogłaby mu nie podawać. W jego wieku nie wystarczy dwa dni na zregenerowanie po ciężkim treningu. Ponadto w okresie startowym najcięższym treningiem powinien być właśnie start.
Czemu ta lekka siła,bo na cieżką w okresie startowym już za póżno. Tu trzeba poeksperymentować,żeby wiedzieć kiedy najlepiej zrobić ten trening.. Wielu zawodników po takiej SB,właśnie po dwóch dniach ma tzw. "kopa" Tydzień startu ma być tygodniem ładowania akumulatorów,akcentów podudzających szybkość ale w umiarkowanej intensywnośći. Z tego powodu III zakres jest zbyteczny. Nie opieram tych spostrzeżeń na książce Skarżyńskiego,choć przyznam się czytałem i wiele się z niej nauczyłem.
Są to spostrzeżenia zawodników klasy M zebrane podczas pogaduch na wspólnych treningach. :)
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze mam pytanie .... co znaczy lekka siła??
Ibex    
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ibex - doskonalne wiesz,ze "lekka siła biegowa" nie istnieje jako osobny element treningu biegowego. Tym bardziej,że SB powinno się zazwyczaj robić na maxa.
Lekka oznacza dla Arturo dokładnie to,aby była robiona na mniejszej intensywności i objętości niż zazwyczaj. Zadaniem tej "lekkiej siły" ma być uaktywnienie pewnych grup mięśni a nie zmęczenie ich dwa dni przed zawodami,bo to mogłoby żle wpłynąć na wynik.
Po co taki trening? Ano po to aby trochę oszukać siebie. Zawodnik zmęczony na zawodach zaczyna człapać,skraca krok,gubi technikę. Te lekkie skipy i wieloskoki,parę dni przed zawodami trochę uaktywniają często słabsze grupy miesniowe. Mózg to koduje a my możemy w trakcie kryzysu sięgnąć "po krok ",który pamiętamy z treningu robionego kilkadziesiąt godzin wcześniej. Trochę to zawiłe,ale myślę że wiesz o co chodzi :)
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Montano, dzięki za odpowiedz. To nie było ironiczne to zapytanie o "lekką siłę" Chciałem się spytać co Ty robisz wtedy. Ja muszę przyznać, że nigdy nie stosowałem tego typu treningu przed zawodami, bo wydawało mi się że siła "zamula" Ale spróbuje i zobaczę. Może nie przed ważniejszymy zawodami ale przed jakimś startem kontrolnym. Jeszcze jedno pytanie? To samo robisz przed maratonem?
Ibex    
Awatar użytkownika
gregoz68
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i zrobiliście naszemu koledze z KKB Dystans galimatiasik w głowie ;)
gregoz
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lekki trening - kiedy przekraczasz próg domu czujesz niedosyt - chciałbyś wyjść i pobiegać jeszcze
Sredni - wracasz i masz ochotę na brzuszki i inne wygibasy
Ciężki - wisisz na klamce od drzwi i myślisz i prysznicu,jedzeniu i śnie :) - nie masz nawet siły na piwo wieczorkiem :)

Istotą tygodnia przedstartowego jest przewaga lekkich treningów z bardzo cięzkim finałem kiedy ma się jeszcze ochotę na piwo po zawodach.

(Edited by Montano Corridore at 8:39 pm on Feb. 16, 2004)
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panowie, Artur jest zawodnikiem nie najmłodszym i z nie najdłuższym stażem biegowym, to chyba jego pierwszy półmaraton. Ja bym zalecał 12 + przebieżki, w  czwartek może nawet krócej. I chwatit.
Właśnie mi uświadomiliście, że nigdy jeszcze nie zrobiłem żadnego ciężkiego treningu ;)
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
Awatar użytkownika
byku
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzycho,to jak Pan Doktor zjawi sie u Ciebie z zawartoscia apteczki,i sie podleczysz... TO DO ROBOTY ;)
[url=http://www.dystans.krakow.pl][b]KKB "Dystans"[/b][/url]                                               Pozdrawiam   [b]> ;^ /)[/b]
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ładnie sie nam klub rozwija, Prezesie - dorobiliśmy się już lekarza klubowego?
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja właśnie zrobiłem SB na 3 dni przed lekkim startem kontrolnym..... Lekką siłe.... zobaczymy jak będzie. Montano jak się zamulę to przyjadę do Ciebie i ... zrobimy jakiś interwał :):):) czyli w końcu jakiś porządny sensowny i dający zadowolenie trening :):)
Ibex    
silos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja robie tak. Obniżam intensywność o 50% i kładam tak trening zebym na w piątek zrobił naprawde lekkie OBW1, jesli startuje w niedziele(to tyczy sie maratonu)
[b]"Kto się ośmieli, wygrywa"[/b]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ